Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Použití vajec Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s hygienou vajec a použitím. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Hygiena vajec, sušená hmota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_32
3
Použití vajec Výroba šlehaných hmot – šleháním se vytváří pěna
Výroba těst – vaječná hmota zvyšuje jemnost a zpracovatelnost těst, nepoužívají se samostatné bílky Výroba krémů, náplní a zmrzlin – schopnost koagulace vaječné hmoty Výroba polev - potíráním se docílí pěkného, lesklého zabarvení povrchu, k výrobě glazur (na perník) Výroba některých jádrových a speciálních výrobků – např. košický med, turecký med
4
Použití tržních druhů vajec a vaječné hmoty:
Čerstvá tříděná a netříděná – na cukrářské výrobky bez omezení Chladírenská a konzervovaná vejce – na všechny druhy tepelně zpracovaných cukrářských výrobků Mražená hmota – musí se nechat před použitím pozvolna rozmrazit, zpracovat do 12 hod. Sušená hmota – před použitím je nutné hmotu rozpustit ve správném poměru s vodou
5
Hygiena vajec: Při zpracování vajec je nutné dodržovat základní hygienické podmínky Používáme jen slepičí vejce Před vytloukáním omyjeme dezinfekčním prostředkem (zabránění kontaminace) Používáme čisté nádoby, máme čisté ruce Oddělujeme jednotlivě do prázdných nádob, zároveň posuzujeme vzhledově i čichově nezávadnost, nevhodné vejce ihned vyřadíme a nádobu důkladně umyjeme Vytlučená vejce ihned zpracujeme
6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.