Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
průběžné pracovní materiály poslední revize: 27.01.2007
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data
2
Identifikace rizika L.monocytogenes
Způsobuje různá onemocnění, ale často napadá plod, CNS a šíří se krví Ačkoliv se onemocnění může projevit i u dětí a dospělých (toto není možno vyloučit), převážně se vyskytuje u gravidních žen, novorozenců, starých lidí a u imunokompromitovaných lidí (lidí se sníženou imunitou) Výskyt je relativně nízký 2 – 15 případů na milion, ale smrtnost se pohybuje mezi 20 – 40%
3
Identifikace rizika L.monocytogenes
L. monocytogenes se vyskytuje ve všech složkách životního prostředí Je velmi málo citlivá k běžným teplotám, množí se i za teplot, které se běžně vyskytují v chladírenských zařízeních Na výrobních technologiích velmi rychle může vytvořit biofilm Je ničena v prostředí , kde je pH nižší než 4,4 Teplota nad 75°C ji bezpečně zabíjí
4
Identifikace rizika L.monocytogenes
Všeobecně se udávají rizikové skupiny obyvatel čili skupiny, které jsou vnímavé k nákaze L. monocytogenes - YOPI (young, old, pregnant, immunocompromised) Důležité jsou demografické trendy : uvádí se, že lidí se sníženou imunitou je cca 20% populace starých lidí bude přibývat a v zemích jako SRN a Itálie již tvoří cca 30%
5
Identifikace rizika L.monocytogenes
Změny výživových návyků Vyšší konzumace potravin s delší dobou spotřeby, které nejsou tepelně upravené před balením Zvyšují se požadavky na uskladnění výše uvedených jídel Dle USA 2 – 20% celkové spotřeby potravin jsou dnes jídla k rychlé spotřebě Tato spotřeba narůstá právě u starších osob!!
6
Identifikace rizika L. monocytogenes
Faktory, které mohou zvyšovat incidenci listeriózy: zvyšující se množství citlivé populace zvyšující se spotřeba potravin k přímé a rychlé spotřebě, u kterých se prodlužuje délka spotřeby (tepelně neopracované balené potraviny s delší délkou spotřeby)
7
Doporučení směřující k minimalizaci výskytu listeriózy
Informovanost populace se zaměřením na skupiny citlivé k riziku tj. gravidní ženy, staří lidé, imunosuprimovaní Výroba, transport i distribuce potravin musí splňovat a dodržovat podmínky HACCP a GMP Kontrola dodržování mikrobiálních limitů dle Nařízení ES 2073/2005, o mikrobiologických požadavcích na potraviny Ve výrobě musí být kontrola technologií, zda se zde nevyskytuje tzv.„house strain“ Výrobní režimy u potravin, kde není možno vyloučit kontaminaci L. monocytogenes by měly mít zavedeny systémy hodnocení pomocí prediktivních modelů růstu (teplota, pH, vodní aktivita, konzervační látky)
9
Incidence listeriózy v EU The Community Summary Report 2005, The EFSA Journal (2006),94
Roky 2001 2002 2003 2004 2005 Celkový počet onemocnění 910 909 % meziroční nárůst % meziroční nárůst % meziroční nárůst
12
Věkové rozložení onemocnění listeriózou v EU
17
Úmrtí na listeriózu podle věku, 2006 – leden 2007, celkem, předběžná data
18
Porovnání smrtnosti u onemocnění listeriózou, klíšťovou encefalititidou a virovým zánětem jater typu A Listeriosa – nízký výskyt, vysoká smrtnost !
19
Odborné zprávy EU
20
Monitoring L. monocytogenes v potravinách SZÚ Praha, Monitoring dietární expozice – projekt MIKROMON
21
Okresy s výskytem listeriózy ve 4 Q.2006
Okresy s průkazem pulzotypu A L.m. u nemocných
23
Okresy s výskytem listeriózy, ČR,
leden 2007 Okresy s výskytem listeriózy, ČR, leden leden 2007, předběžná data Celkem 2006/07
24
Rizikové skupiny populace
Těhotné ženy Novorozenci Osoby s onkologickým onemocněním, diabetem, onemocněním ledvin či jater Osoby s HIV/AIDS Osoby podstupující dlouhodobě léčbu kortikoidy Senioři Tisková konference MZ
25
Potraviny, které by při nevhodném zacházení mohly být zdrojem rizika
Syrové maso Syrové nebo nedostatečně tepelně ošetřené mléko Tepelně neopracované masné výrobky určené k přímé spotřebě Mléčné výrobky z pasterovaného mléka Mléčné výrobky z nepasterovaného mléka Výrobky studené kuchyně Ryby a výrobky z nich Mrazírenské výrobky Čerstvá neomytá nebo špatně omytá zelenina Zpracovaná zelenina Cukrářské výrobky s vaječnou náplní Tisková konference MZ
26
Kontrola potravin Zpracování potravin podléhá přísné kontrole a je chráněno zákonem o potravinách Z výroby nesmí vyjít jiná než zdravotně nezávadná potravina Pokud při další manipulaci s potravinami jsou dodržena běžná pravidla správné výrobní a hygienické praxe (systém HACCP) a u spotřebitele jsou dodrženy běžné hygienické návyky (osobní čistota, oddělené uložení potravin v chladničce, pečlivé omývání potravin před jejich spotřebou, dostatečná tepelná úprava apod.), nemůže dojít k onemocnění listeriózou ani ostatními infekčními onemocněními přenosnými potravinami. Tisková konference MZ
27
Jak předejít onemocnění z potravin
Dostatečnou prevencí je dodržování základních požadavků osobní hygieny a bezpečné manipulace s potravinami Udržujte čistotu Zabraňte křížové kontaminaci Provádějte důkladnou tepelnou úpravu Zchlazujte nebo zmrazujte bez zbytečných prodlev Tyto údaje jsou součástí doporučení pro výrobce a spotřebitele, které vypracovalo MZ, SVS a SZPI Tisková konference MZ
28
Děkuji Vám za pozornost !
Tisková konference MZ
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.