Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Motivované odchylky od stavby větné. Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Motivované odchylky od stavby větné. Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b)"— Transkript prezentace:

1 Motivované odchylky od stavby větné

2 Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b) přívlastky volné – obraty s dějovými příd. jmény Dychtivě jsme četli čerstvé noviny, vonící ještě tiskařskou černí. c) infinitivní vazby Měl jednu životní touhu, odstěhovat se do Ameriky. přívl. Nevykonat úspěšně přijímací zkoušky, nemohl by vystudovat učitelství. – PU podmínky 2. Vsuvka Ameriku, jak jistě víte, objevil Kryštof Kolumbus. Vsuvka čili parenteze – to byste si měli zapsat – mluvnicky nesouvisí se svým okolím. Helena nám (alespoň jsme si to vždycky mysleli) chtěla pomáhat. 3. Volně vytčené členy Maminka, ta vaří nejlíp. S ní se bavit nebudu, s takovou drbnou. 4. Elipsa (výpustka) Sliby chyby. Kdy se vrátila? Ve dvě.

3 Doplňte čárky a zdůvodněte Lidstvo to musí myslet na budoucnost. Sešli jsme se jak všichni víte za poněkud zvláštních okolností. Albatros nakladatelství pro děti a mládež vydává nyní nenápadnou avšak zajímavou knihu pro rodiče o výchovných problémech. Moc se mi do toho dřeva abych se přiznal nechce ale co se dá dělat. Tam jsem ještě nikdy nebyl v té Americe. Děti narozené v roce 1985 budou letos očkovány. Pole vlnící se bohatou úrodou pšeničných klasů už naléhavě volala po ruce žence. Zlatý šperk nejkrásnější ozdoba ženy. Návrat do první ligy ten se nám moc nevydařil. Je to ale prevít ten krtek. Když se k vám vypravím na návštěvu bohužel to ale nebývá tak často jak bych si přál předem si představuji ty báječné buchty které vonívají až na verandě. Žáci vyzkoušení ze všech předmětů mohou jít domů. Prach náš vrah. Karlův most založený Karlem IV. roku 1357 je turisticky atraktivní. Výrobky určené na export bývají kvalitnější. Pojedeme do Itálie kolébky renesance.

4 Čárka ve větě jednoduché 1. Odděluje několikanásobné větné členy ve slučovacím poměru, pokud nejsou spojeny slučovací spojkou. 2. Odděluje několikanásobné větné členy v jiném než slučovacím poměru. 3. Odděluje přívlastek volný. 4. Odděluje výrazy v přístavkovém vztahu (lze mezi ně vložit tj.). 5. Odděluje oslovení - výraz v 5. pádě. 6. Odděluje citoslovce, která jsou samostatnou výpovědí. 7. Může, ale nemusí oddělit volné doplňky, např. vyjádřené tvarem přechodníku. 8. Odděluje vsuvky. 9. Může, ale nemusí oddělit výrazy s oslabenou větnou platností. (prosím, tuším, myslím) 10. Odděluje vytčený větný člen.

5 Doplňte čárky na různá místa ve větě a porovnejte významy. Schůzky se zúčastnily Eva Veronika její sestra a malá Jana.

6 Porovnejte různé významy v následujících dvou větných celcích Ustanovuji za univerzálního dědice svého syna Jana a zároveň mu přikazuji, aby mým synovcům Petru Holému a Tomáši Holému vyplatil 500 000 korun každému, polovinu ihned v hotovosti. Ustanovuji za univerzálního dědice svého syna Jana a zároveň mu přikazuji, aby mým synovcům Petru Holému a Tomáši Holému vyplatil 500 000 korun, každému polovinu ihned v hotovosti.

7 Porovnejte různé významy Knížka je velice populární, a tak vyšla již v druhém, přepracovaném vydání. Knížka je velice populární, a tak vyšla již v druhém přepracovaném vydání. Výzkumník řešil další, obtížný úkol. Výzkumník řešil další obtížný úkol. Lékař naordinoval tatínkovi nový, utišující lék. Lékař naordinoval tatínkovi nový utišující lék.


Stáhnout ppt "Motivované odchylky od stavby větné. Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b)"

Podobné prezentace


Reklamy Google