Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdeňka Machová
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaDatle, fíky, kiwano, cherimoa, karambola, opuncie Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne20. 8. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamujjící žáky s méně známým jižním ovocem a jeho využitím v gastronomii.Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Datle, Fíky, Kiwano, Cherimoa, Karambola, Opuncie Datle Původ – Severní Afrika, Írán, Izrael, Mexiko Obsahují hodně ovocného cukru a bílkovin, vápník, fosfor, železo Použití – na jednohubky, mohou s plnit žervé nebo sekanými ořechy Obr.1
3
Fíky Obr.2 Původ – přední Asie, dnes hlavně oblasti Středozemního moře Velmi sladká chuť Vysoký obsah hroznového cukru, vitamínu A a B, draslík, vápník a železo Vhodné k šunce, tvarohu nebo s ořechy Jako dezert s whisky nebo koňakem
4
Kiwano Bodlákový meloun z Afriky Obr.3 Pěstuje se na Novém Zélandu a v Izraeli Šťavnaté ovoce s chutí banánu a limetky Bohaté na draslík a hořčík Použití - hodí se jako omáčka, základ pro zmrzlinu a dezerty
5
Cherimoa Původ – Ekvádor a peruánské Andy K nám se dováží ze Španělska Má sladkou smetanovou chuť Obsahuje hroznový cukr a bílkoviny, lehce stravitelná Použití – ideální ke zmrzlině na dezerty a mléčné koktejly
6
Karambola Původ – Jihovýchodní Asie, dnes v Karibiku Sladkokyselá osvěžující chuť Obr.5 Hodně vitamínu C, draslík, vápník, hořčík a fosfor Použití – na obložení ovocných salátů, koláčů, sladkých pokrmů a nápojů
7
Opuncie Také označení jako indiánský fík Obr.6 Původem z Ameriky Plody kaktusu mají trnitý povrch Obsah vitamínu c a B, vápník Konzumují se čerstvé nebo konzervované
8
ZDROJE www.cs.wikipedia.org www.en.wikipedia.org www.ireceptar.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
9
Použité obrázky Obr.1 LYCAON. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Valencia_market_-_dates.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Valencia_market_-_dates.jpg Obr.2 SLAV4. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fig.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fig.jpg Obr.3 KALDARI. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kiwano_2009.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kiwano_2009.jpg Obr.4 HGROBE. en.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cherimoya_fruit_hg.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cherimoya_fruit_hg.jpg Obr.5 DAVID.MONNIAUX. en.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Averrhoa_carambola_ARS_k5735- 7.jpg
10
Obr.6 TEPLIKOVA, Jarmila. ireceptar.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ireceptar.cz/res/data/109/013382.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.