Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠtefan Šmíd
1
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_12 Popis výukového materiálu Název:Agroturistika Autor:Bc. Pavel Lang Datum:25.12.2013 Obor:a) 65-41-L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) 65-41-L/01 Gastronomie Ročník:a) - 2. ročník a b) - 4. ročník Předmět:Hotelový provoz Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Hotelový provoz a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnic Moderní řízení hotelového provozu (Ing. J. Beránek a kol., Magconsulting 2013) a Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost (D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004) Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor - učebnice
2
Agroturistika Pavel Lang
3
Základní formy agroturistiky Agroturismus forma venkovského turismu CR, jehož aktivity jsou bezprostředně spjaty s přírodou, krajinou a venkovským prostředím provozována podnikateli v zemědělské výrobě a slouží jim jako dodatečný nebo další finanční zdroj k udržení nebo rozšíření hlavního podnikatelského programu, což je výroba zemědělských produktů
4
Základní formy agroturistiky Ekoagroturismus agroturismus provozovaný na ekologické farmě (farma, která nepoužívá při výrobě rostlin a chovu zvířat žádné syntetické chemikálie, hnojiva, hormonální přípravky, umělá barviva či konzervační látky )
5
Agroturismus v České republice rostoucí poptávka po ubytování na venkově je jedním ze současných trendů v CR podle odhadů tráví dovolenou na českých statcích ročně řádově 30 tisíc turistů, z toho asi 10 tisíc z ciziny. Ze zahraničí převažují Němci, Poláci a Nizozemci
6
Organizace v agroturistice v ČR ECEAT CZ centrum pro eko-agroturistiku, nezisková organizace založená 1992 se sídlem v Brně je členem ECEAT international hlavním cílem je přispět k rozvoji venkova a napomáhání k rozšiřování šetrných forem CR Svaz venkovské turistiky – založen 1997 členem mezinárodní organizace svazů venkovské turistiky Eurogites stará zejména o prosazování a hájení zájmů svých členů, kterými jsou venkovští podnikatelé
7
Standardy pro ubytování v soukromí za ubytování v soukromí ručí Svaz venkovské turistiky 3 kategorie: malý kemp, ubytovací objekt / apartmán (letní byt) s vlastním vařením, ubytování se stravováním ubytovací zařízení max. kapacita do 35 osob 4 kvalitativní třídy - o zařazení do příslušné třídy rozhoduje certifikační orgán pro zařazení do příslušné třídy musí UZ splnit v požadovaném rozsahu: Všeobecné standardy a další standardy
8
Prázdniny na venkově oficiální turistický produkt ČR, který je podporovaný CzechTourismem jejich prostřednictvím jezdí do ČR na 4 000 hostů ročně společným programem ECEAT CZ a Svazu podnikatelů ČR ve venkovské turistice a agroturistice prezentují ubytovací zařízení v následujících skupinách: malé kempy, chalupy a letní byty s vlastním vařením, pensiony se snídaní příp. dalším stravováním (do 20 lůžek), hotely, speciální nabídky (ubytovny, chaty apod.)
9
Význam agroturistiky pro zemědělské podnikatelské subjekty je doplňkovým zdrojem příjmů, což jim přináší existenční jistotu zvyšuje vybavenost obcí a také příjmy jak obyvatel obce, tak i obce samotné snižuje nezaměstnanost a vytváří pracovní příležitosti v zemědělství, ale i v jiných oborech CR se díky ní rozptyluje do větších územních celků, což je blahodárné pro ŽP
10
Negativní aspekty agroturistiky mohou nastat případy, kdy se vztah mezi CR a zemědělstvím změní ve vztah konkurenční - hlavní sezóna CR v podstatě shodná s hlavní sezónou v zemědělství a tak dochází ke konkurenci v rozložení a využívání pracovních sil a i konkurence z hlediska umístění volného kapitálu přetěžování farmářek, na kterých vedle práce v zemědělství spočívá i práce v oblasti agroturistiky možný negativní dopad na ŽP atd.
11
Podnikání ve venkovské turistice podnikat v tomto oborou mohou především pracovníci v zemědělství a majitelé farem impulsem k zahájení činnosti by měla být snaha o rozšíření svých aktivit s cílem zlepšit hospodářskou činnost nebo zhodnotit svou nemovitost důležité mít na zřeteli, že výsledky tohoto snažení se nedostaví hned, ale až po určité době podnikání
12
Podmínky úspěšného podnikání v agroturistice Nezbytné rozmyslet následující kroky: 1. krok: rozhodnutí o podnikání 2. krok: dobrý nápad 3. krok: znalosti a informace 4. krok: založení živnosti
13
Strategie podnikání ve venkovské turistice podnikatelský plán musí mít zřetelné strategické zaměření a zároveň musí efektivně používat jednotlivé marketingové nástroje strategické záměry venkovské turistiky by měly v první řadě respektovat zásady vyplývající z udržitelného rozvoje podnikatelský plán venkovské turistiky by měl vycházet ze znalostí životního stylu a potřeb konzumentů venkovské turistiky, protože jen tak lze účinně využít jednotlivé marketingové nástroje
14
Děkuji za pozornost...
15
Výstupy - Test: 1. Definujte termín - AGROTURISMUS Na otázky odpovídejte vlastními slovy 2. Definujte termín - EKOAGROTURISMUS 3. Popište standardy pro ubytování v soukromí 4. Upozorněte na některé Negativní aspekty agroturistiky 5. Definujte význam agroturistiky v rámci CR
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.