Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TISKOVÁ KONFERENCE 15. 3. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TISKOVÁ KONFERENCE 15. 3. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem."— Transkript prezentace:

1 TISKOVÁ KONFERENCE 15. 3. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

2 Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

3 Ing. Jan Katina výkonný ředitel Český svaz zpracovatelů masa

4 MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍ Zaručená tradiční specialita (ZTS) Spišské párky Liptovský salám Špekáčky Lovecký salám Specifikace výrobků, jejichž názvy byly zapsány do rejstříku ZTS, jsou dostupné v úřední databázi DOOR. http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?locale=cs Zájemci o výrobu masných výrobků ZTS se musí ohlásit na místně příslušné KVS a zde i zažádat o ověření souladu jejich výrobků se zapsanou specifikací.

5 MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍM ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA - LEGISLATIVA -Povinné používání loga u balených výrobků Povinnost označování od 4. 1. 2016 U pultového prodeje se řídí prodejce dle českých předpisů – ČSZM všem svým členům doporučuje označení uvádět na cenovkách apod. -Zrušení označení „bez výhrady názvu“ Do 4. 1. 2016 bylo možné požádat EK o překlopení do režimu s výhradou názvu. Nutno projít schvalovacím procesem MZe (národní řízení o námitce) a následně schvalovacím procesem u EK (evropské řízení o námitce). 12/2015 - zažádáno pro Špekáčky a Lovecký salám -> Tradiční Špekáčky/Tradiční Lovecký salám

6 MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍM Tradiční Špekáčky/Tradiční Lovecký salám -3 měsíční doba k projednání na úrovni EU -Před samotným zasláním žádosti bylo nutné zasáhnout částečně i do jednotlivých receptur, aby byla umožněna mírná variabilita výroby těchto ZTS jednotlivými výrobci -Např. výrobní suroviny včetně přídatných látek se nově uvádí v intervalech -U Tradičních špekáčků došlo k diskuzi nad:  Pouze hovězí kroužková střeva nebo též vepřové tenké střevo, Závěr -> schváleno obojí užití

7 ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA -2012 – podána žádost o zápis ZTS Pražská šunka Komplikovaná žádost 1) Řešení technických dotazů EK 2) Nutno nadefinovat v žádosti vše správně pro tři různé výrobní varianty o Pražská šunka na kosti o Pražská šunka bez kosti o Pražská šunka v konzervě - Pražská šunka se vyrábí nejen na tuzemském trhu, ale i v zahraničí (např. v Itálii)

8 ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA 3) Slovensko, Rakousko, Německo a Itálie – vznesly námitky k podané žádostibylo nutné obhájit žádost -Rakousko, Německo – bezproblémové jednání, úpravy dle dohod -Itálie – vzájemná dohoda Českého svazu zpracovatelů masa a Italského svazu zpracovatelů masa. Ošetřeno smluvně, že 13 výrobců v Itálii, aniž by museli splnit podmínky (v případě zapsání ZTS Pražská šunka) – bude mít časově neomezenou výjimku na výrobu Prosciutto di Praga zápis by výrobu tohoto produktu neměl ovlivnit, ale Prosciutto di Praga nebude moci využít označení ani logo ZTS.

9 ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA -Slovensko – námitky vypořádány jen částečně  Problémy s formami pro Pražskou šunku bez kosti – odsouhlaseno jak tvarování pomocí tvarovací fólie, tak i klasickou formou  Neschváleno ze strany žadatele o zápis – větší tolerance pro obsah vody (Pražskou šunku by to degradovalo až do nejnižší jakostní kategorie) Nyní v řešení EK – schválení vs. neschválení i z důvodu nevypořádaných námitek SK.

10 Podání nových žádosti pro další masné výrobky -V současné době se vedou diskuze, jak se osvědčí zápis podle nové legislativy -ČSZM spoléhá na pokračující podporu MZe -Velmi důležité jsou vlastní zkušenosti výrobců -Počet schválených výrobců ZTS (bez ohledu na to, který z masných výrobků vyrábí) na tuzemském trhu je 29* (*Seznam výrobců: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/subjekty/chrpa_client.php)http://eagri.cz/public/app/svs_pub/subjekty/chrpa_client.php

11 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "TISKOVÁ KONFERENCE 15. 3. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem."

Podobné prezentace


Reklamy Google