Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDrahomíra Vávrová
1
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_16 Popis výukového materiálu Název:Nové profesní profily a konkurence – 2. profily hotelnictví získané z jiných sektorů Autor:Bc. Pavel Lang Datum:23.12.2013 Obor:a) 65-41-L/01 Gastronomie (nástavbové studium) b) 65-41-L/01 Gastronomie Ročník:a) - 2. ročník a b) - 4. ročník Předmět:Hotelový provoz Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu Hotelový provoz a je v souladu s ŠVP 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím ICT s výkladem a doplněním při současném použití učebnic Moderní řízení hotelového provozu (Ing. J. Beránek a kol., Magconsulting 2013) a Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost (D. Drobná a E. Morávková, nakl. Fortuna Praha 2004) Součástí materiálu je krátký test s označením odpovědí. Další formou zpětné vazby je test jako souhrn několika realizovaných materiálů. Pro výuku je použit - PC s dataprojektorem - interaktivní tabule - interaktivní dataprojektor - učebnice
2
Nové profesní profily a konkurence 2. Nové profily hotelnictví získané z jiných sektorů
3
Budget analysis and management accounting expert (Specialista na analýzu rozpočtu a účetnictví) navrhuje a zajišťuje systematické používání průzkumů účetnictví pro usnadnění rozhodování managementu obchodu hlavním úkol: analyzovat trh, na kterém se obchoduje a organizace trhu a poté vytvořit systém účetních dokumentů, aby se mohl kontrolovat stav obchodů a konkurenční prostředí
4
Budget analysis and management accounting expert (Specialista na analýzu rozpočtu a účetnictví) Aktivity této profese zahrnují: analýzu obchodní organizace a aktivity obchodu z ekonomického pohledu vytváření a systematické doplňování účtů definování typických vztahů mezi různými zahrnutými položkami pro usnadnění kontroly dat a interpretace poskytování informací pro proces rozhodování sestavování analýz nákladů a příjmů kontrolování vnitropodnikového účetního systému
5
Budget analysis and management accounting expert (Specialista na analýzu rozpočtu a účetnictví) Technické a odborné znalosti : účtování zisků a ztrát kritéria oceňování kapitálových aktiv kontrolování, prověřování a rušení obchodních účtů ověřování účtů účtování metod pro vytvoření průmyslového účetního systému obchodní plánování a prognóza
6
Budget analysis and management accounting expert (Specialista na analýzu rozpočtu a účetnictví) techniky analýzy nákladů a příjmů analýzy podnikového rozpočtu techniky pro přehodnocování rozpočtových dat analýzy indexů a toků. znalost práce s počítačem (shromažďování a zpracování dat ) organizační schopnosti, dovednosti v průzkumu trhu a znalost operačních metod, pomocí kterých produkuje pohostinství své výrobky
7
Natural and holistic health tourism technician (Manažer ozdravného cestovního ruchu) odpovědný za dostupnost produktů obchodní specializace na léčbu zákazníků, kteří jsou současně turisty zahrnuje marketing, plánování a organizování akcí s využitím přírodních léčebných zdrojů, zejména v ozdravných zařízeních jako jsou lázně, ozdravná centra a zotavovny studuje a analyzuje trendy na trhu, zvýrazňuje a navrhuje schválení plánovaných marketingových politik pro specifické tržní větve odpovědný za navrhování, plánování, koordinování a organizování aktivit volného času pro turisty
8
Natural and holistic health tourism technician (Manažer ozdravného cestovního ruchu) Technické a odborné znalosti: distribuce kanálů přírodních produktů k turistům management a organizaci pohostinství obchodní techniky, prezentace a prodej produktů přírodní léčba relaxační a gymnastické techniky (shiatsu, tai chi, jóga atd.) homeopatie dietní režim zkrášlovací léčba vyšší odborné vzdělání, nejlépe v oblasti technických a odborných znalostí CR vhodné absolvovat speciální kurzy
9
Expert in enviromental impact and planning of tourist development (Specialista plánování rozvoje CR a jeho vlivu na životní prostředí) posuzuje vhodnost nového technického vybavení v hotelnictví ve vztahu s životním prostředím a regionálními znaky vytváří návody a plány, zda jsou v daném místě uspokojivé technické, socio-ekonomické a finanční základy a podmínky pro rozvoj nových turistických oblastí zabývá se vlivem nových turistických oblastí na ekologii a životní prostředí
10
Expert in enviromental impact and planning of tourist development (Specialista plánování rozvoje CR a jeho vlivu na životní prostředí) Technické a odborné znalosti: plánování měst a zákon o životním prostředí; techniky a principy oceňování; management regionálního CR; techniky týkající se odhadu vlivu provozu hotelu na životní prostředí; ekologie; organizace hotelového provozu; regulace podporování CR. vzdělání v oblasti ekonomiky, případně postgraduální kvalifikaci doplněnou odborným kurzem pokračující školení během práce
11
Manažer informačních technologií (IT manažer) odpovědný za instalaci, udržování a obnovování počítačové sítě a softwaru hotelu nepatří obvykle do hotelového personálu, ale zaměstnává ho speciální počítačová firma Manažer počítačových služeb plní následující úkoly: vytvoření sítě a počítačových programů, které jsou v souladu s požadavky hotelu vyvíjení softwaru nebo vybírání nejvhodnějšího existujícího softwaru instalování hardwaru a odpovídajícího softwaru udržování a administrace sítě a programů
12
Manažer informačních technologií (IT manažer) pomáhání uživatelům vyřešit jakýkoliv problém při užívání počítačového systému: osobní počítač, tiskárny, přístup k rezervování atd. zaškolování hotelového personálu v efektivním používání nainstalovaných informačních technologií rozvoj a obnovování webové stránky hotelu navrhování obnov informačních technologií pro zlepšení technologických výhod a požadavků.
13
Manažer informačních technologií (IT manažer) Nutné dovednosti : výborná znalost informačních a komunikačních technologií celkový přehled o systémech sítí a o požadavcích hotelu na informace a komunikaci schopnost abstraktního myšlení, schopnost rozhodování a schopnost myslet dopředu stálý zájem o zlepšování svých dovedností v hotelové organizaci a zájem o nové informační technologie a služby, které by mohly být pro organizaci užitečné zájem o zákazníka schopnost teamové spolupráce
14
Manažer informačních technologií (IT manažer) smysl pro odpovědnost a schopnost odhadnout, jaký bude mít jeho práce vliv na kvalitu hotelových služeb. minimální kvalifikace: specializace na zpracování dat nebo telekomunikací s minimálním vzděláním ekvivalentním vyššímu odbornému vzdělání užitečné předchozí zkušenosti v tomto oboru musí být stále seznamován s nejnovějšími počítačovými systémy a hardwarem pro hotelnictví a s mezinárodními standardy o kvalitě a ochraně služeb
15
Manažer technických služeb úkolem koordinování preventivní a opravné údržby budov, základního vybavení, zařízení a hotelových strojů pracuje buď jako zaměstnanec firmy specializující se na hotelovou údržbu nebo jako člen stálého hotelového personálu Úkoly a odpovědnosti : organizování vnitřní a vnější renovace nebo zlepšovací práce na budově: kladení podlahy, střecha, okna, fasáda, balkóny, nouzové východy, plavecký bazén atd.
16
Manažer technických služeb kontrola a zajištění oprav vodovodního potrubí a topení, klimatizace, doprava (jezdící schody, výtahy), elektrická osvětlení, bezpečnostní opatření (alarmy, protipožární opatření, evakuační systémy, alternativní zdroje energie atd.) zajištění správné údržby a užívání vybavení a zařízení:pokoje, prádelny, restaurace, kuchyň atd. kontrola okolí hotelu: vnitřní teplota, stupeň vlhkosti, hluk, osvětlení a ventilace vedení inventáře zařízení, strojů atd. organizování zaměstnanců a kontrola sledování poruch ve dne i v noci
17
Manažer technických služeb Dovednosti a schopnosti: důkladná technická odbornost v oblasti strojů a udržování vodovodního potrubí a topení organizační schopnosti vůdčí schopnost schopnost předvídat výsledky lidského chování iniciativa v rozhodování stálý zájem a schopnost porozumět novému vybavení a standardům kvality, které se vztahují k fyzickému prostředí hotelu smysl pro odpovědnost a schopnost odhadnout vliv své práce na ochranu personálu a hostů a schopnost rozpoznat možné opravy
18
Manažer technických služeb vyškolení na vyšší technické úrovni nebo osvědčení z oblasti strojírenství znalost anglického jazyka a zkušenosti s technickou údržbou oživování znalostí o nových technologiích a materiálech, o legislativě ochrany při práci v hotelu a vyškolení v oblasti organizace práce
19
TEST Odpovězte vlastními slovy a uveďte ukázku jednotlivých problematik 1. Jaké pracovní náplň je zásadní součástí pozice specialista na analýzu rozpočtu a účetnictví? 2. Za jaké činnosti v hotelu je zodpovědný manažer ozdravného cestovního ruchu 3. Jaká je zásadní činnost specialisty plánování rozvoje CR a jeho vlivu na životní prostředí ? 4. V jakých činnostech v hotelu spočívá práce manažera technických služeb? Děkuji za pozornost - Bc. Pavel Lang
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.