Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVěra Konečná
1
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ.1409.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborGastronomická zařízení Vzdělávací okruhOrganizace práce – výrobní a odbytové středisko Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, 15 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky s částmi výrobního střediska a jeho funkcí a druhy a funkcí odbytového střediska Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Veřejné a neveřejné stravování, výrobní středisko, hlavní kuchyně, sklady, přípravny, umývárny, výdejna, restaurace, kavárna, vinárna, pizzerie Datum20.01.2013 Gastronomická zařízení – Organizace práce- výrobní a odbytové středisko
2
ÚSEK VÝROBY A ODBYTU Výrobní a odbytové středisko
3
SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ - Je zvláštní forma individuálního nebo skupinového stravování lidí v provozovnách, které se zabývají hromadnou výrobou i prodejem pokrmů a nápojů, nebo jen jejich prodejem
4
STRAVOVÁNÍ VEŘEJNÉ - Poskytuje služby spojené s výrobou a konzumací pokrmů a nápojů všem zájemcům. Tyto služby zajišťují – restaurace, pohostinství, bistra, bufety a další odbytová střediska
6
STRAVOVÁNÍ NEVEŘEJNÉ - Je stravování uzavřených skupin strávníků. Náklady na stravování jsou hrazeny ze společenských prostředků anebo jsou částečně hrazeny i strávníky. Do neveřejného stravování jsou zahrnována závodní stravování, školní, důchodců, zdravotní zařízení a další.
7
VÝROBNÍ A ODBYTOVÁ STŘEDISKA Zajišťují úkoly veřejného a neveřejného stravování - Výrobu a prodej pokrmů - Výrobu a prodej nápojů
8
VÝROBNÍ STŘEDISKO Vyrábí různý sortiment pokrmů a nápojů a tvoří jej: - Teplá kuchyně, studená kuchyně, hrubé a čisté přípravny, sklady, výdej jídel, umývárny bílého a černého nádobí Součástí výrobního střediska je sociální vybavení pro zaměstnance: - šatny, sprchy, wc, jídelna pro zaměstnance, kancelář vedoucího
10
ODBYTOVÉ STŘEDISKO Je zařízení spojené s výrobním střediskem, ale může být i samostatně. Dochází v něm k prodeji pokrmů a nápojů. Patří sem: - restaurace, motorest, pohostinství, jídelna se samoobsluhou, bufet, bistro, pizzerie, kavárna, vinárna a další
11
SAMOSTATNÝ ÚKOL 1. Vysvětli termín veřejné a neveřejné stravování 2. Vyjmenuj činnosti a části výrobního střediska 3. Vysvětli činnosti a vyjmenuj druhy odbytových středisek
12
POUŽITÁ LITERATURA Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá
13
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.