Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovany_zachranny_s ystem Číslo a název klíčové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovany_zachranny_s ystem Číslo a název klíčové."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovany_zachranny_s ystem Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1334

2 Co to jsou zásahové jednotky V životě člověka dochází k různým událostem. Některé události jsou příjemné a veselé, ale stávají se i takové věci, při kterých člověk sám nic nezmůže a potřebuje pomoc. Někdy dojde k tak závažné situaci, že je potřeba odborná a rozsáhlá pomoc. Například požár domu, záplavy, dopravní nehoda, ztracené dítě, těžký úraz apod. Proto si lidé vytvořili speciální zásahové jednotky, které jsou velmi dobře vycvičeny a připraveny lidem pomáhat.

3 Které zásahové jednotky máme Hasičské záchranné sbory Zdravotnické záchranné sbory Policii České republiky

4 Úkoly jednotlivých zásahových složek Hasiči – Záchranná služba – Policie ČR Každá tato zásahová jednotka má přesně stanoveno, co bude při zásahu dělat. Všichni, kteří pracují u některé zásahové jednotky jsou nesmírně obětaví,ukáznění a zodpovědní lidé. Často se stává, že pracují ve velmi nebezpečném prostředí a nasazují i vlastní životy, aby zachránili jiného člověka nebo jeho majetek. Bohužel, jsou i lidé, kteří si neváží práce záchranářů a policie.

5 Hasičský záchranný sbor Hasiči jsou vybaveni speciální technikou a mají vycvičené odborníky pro práci při požárech, při dopravních nehodách, ve výškách, v podzemí, ve vodě, v zamořeném prostředí apod.

6 Zdravotnický záchranný sbor Poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc. Na místo zásahu přijíždějí lékaři, školení záchranáři a zdravotní sestry. Mají malá a velká záchranářská auta nebo záchranářský vrtulník. Tyto dopravní prostředky mají vybaveny nejmodernějšími přístroji, které používají pro záchranu člověka.

7 Policie České republiky Pomáhat a chránit Je ozbrojený bezpečnostní sbor České republiky. Státní policie působí na celém území republiky. Policie plní zejména tyto úkoly: chrání bezpečnost osob a majetku zajišťuje veřejný pořádek, a byl-li porušen, činí opatření k jeho obnovení vede boj proti terorismu odhaluje trestné činy dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu a spolupůsobí při jeho řízení vyhlašuje celostátní pátrání Atd.

8 Integrovaný záchranný systém Zajišťuje spolupráci mezi všemi záchrannými, pohotovostními a odbornými složkami – to znamená mezi HASIČI, ZÁCHRANNÝM SBOREM a POLICIÍ ale i mezi jednotlivci, kteří mohou při mimořádných událostech pomoci.

9 Schéma jednotlivých složek integrovaného záchranného systému

10 Telefonní čísla Hasičský záchranný sbor 150 Zdravotnická záchranná služba 155 Policie ČR 158 Integrovaný záchranný systém 112

11 Telefonní čísla Hasičský záchranný sbor Voláme při požáru, dopravní nehodě, povodni. 150 Zdravotnická záchranná služba Voláme při zranění osoby,bezvědomí,náhlému vážnému onemocnění 155 Policie ČR Voláme při napadení,narušování pořádku,vážné dopravní nehodě 158 Integrovaný záchranný systém Číslo platí pro ČR i evropské státy.Nejčastěji ho používáme při volání v zahraničí. 112

12 Hledej správnou odpověď Kamarád se naboural na kole,krev mu neteče,ale nemluví,nehýbe se,jen tiše dýchá. Zavolám: Hráli jsme si s kamarády v lese na schovávanou a jeden kamarád se ztratil,nenašli jsme ho a už je večer. Zavolám: Malé děti si hrály u stohu slámy a stoh zapálily. Zavolám: Přišel jsem ze školy domů a dveře do bytu jsou otevřené, všechno je rozházené a rodiče nejsou doma. Zavolám: Jsem s rodiči na dovolené v Německu a já jsem se vážně pořezal o střep,rodiče jsou na nákupu. Zavolám: 158 155 112 150 nebudu volat

13 Zajímavosti z tisku: České záchranné složky nám může svět závidět Ničivá povodeň pomalu ustupuje a klesající hladiny řek postupně odhalují dílo zkázy. Pro mě však letošní rozvodněné řeky v České republice odhalily ještě jednu skutečnost – úžasné nasazení, odhodlání a koordinaci všech složek záchranného systému od profesionálů po dobrovolníky, od hasičů přes zdravotníky až po policisty. Bylo a je mi ctí s nimi spolupracovat a chtěl bych jim touto cestou vyjádřit své poděkování a obdiv. Celý svět nám může naše záchranáře závidět. Do zvládání rozvodněných řek se s obdobným nasazením zapojili i další organizace a jednotlivci – lidé z místních samospráv, energetici, vodohospodáři a především sami občané. Bez všech těchto lidí by letošní povodně napáchaly daleko větší škody na zdraví a majetku. Omlouvám se, pokud jsem zapomněl někoho jmenovitě uvést, ale všem, kteří se zapojili a zapojí, děkuji. Dokázali jsme se semknout při povodních a doufám, že nám semknutost vydrží i při obnově Ústeckého kraje. Oldřich Bubeníček hejtman Ústeckého kraje

14 Zajímavosti z tisku: Hasiči například v loňském roce(2O12) přijali na tísňovou linku (112 a 150) více jak čtyři milióny volání a zasahovali u)) více jak 100 tisíců událostí, při kterých během celého roku zachránili 12 015 lidských životů! To je 33 lidských životů denně!

15 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Policie_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky http://www.novinky.cz/krimi/153154-video-skodovka-a-policie-predstavily-nove-policejni-vozy.html http://www.novinky.cz/kariera/142493-o-praci-u-policie-cr-uz-letos-projevilo-zajem-10-tisic-uchazecu.html http://tema.novinky.cz/policie-ceske-republiky http://www.airsoft-zbrane.estranky.cz/clanky/zasahova-jednotka.html http://www.mubruntal.cz/cviceni-proverilo-integrovany-zachranny-system-foto-19/g-12263/id_obrazky=20019&typ_sady=1 http://www.kr-zlinsky.cz/integrovany-zachranny-system-cr-cl-210.html http://hexxa.websystem.cz/article/2220.integrovany-zachranny-system-a-jeho-vyznam/ http://www.hzshk.cz/cs/uvodni-strana/aktuality/clanek-842/ http://www.horyinfo.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2006041002 http://www.hradeckralove.org/urad/5-integrovany-zachranny-system http://tema.novinky.cz/zdravotnicka-zachranna-sluzba FOTO: ZZS Středočeského krajeZZS Středočeského kraje FOTO: ZZS Jihomoravského krajeZZS Jihomoravského kraje FOTO: ZZS Moravskoslezského kraje http://www.turnovskovakci.cz/view.php?cisloclanku=2007050021 http://david-modry.blog.cz/rubrika/hasici http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hasici-resili-v-prvnich-sesti-hodinach-noveho-roku-95-pozaru/883671 http://archiv.hzszlk.eu/launch.php?s=page&ID=25 http://www.hzscr.cz/hzs-jihoceskeho-kraje.aspx http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-domaci/129575/hasici-vytahli-z-ledove-triste-vysilenou-srnu.html http://www.pozary.cz/clanek/63969-auto-narazilo-do-stromu-ridice-museli-vyprostit-hasici-pak-ho-prenesli-do-sanitky/ http://www.rajec-tv.cz/?p=3744 Vyhledavač Google – obrázkyhttp://www.rajec-tv.cz/?p=3744 Pracovní sešit Člověk a jeho svět 3 pedagogické nakladatelství Prodos spol. s.r.o. ISBN 978-80-7230-190- 4 http://www.pozary.cz/clanek/60261-hasici-maji-republiku-jako-na-dlani-zachranne-slozky-vas-najdou-take-podle-lampy-prejezdu-mostu-nebo-podjezdu/ http://www.pozary.cz/clanek/60261-hasici-maji-republiku-jako-na-dlani-zachranne-slozky-vas-najdou-take-podle-lampy-prejezdu-mostu-nebo-podjezdu/ http://beta.parlamentnilisty.cz/profily/Oldrich-Bubenicek-13743/clanek/Ceske-zachranne-slozky-nam-muze-svet-zavidet-16400 http://www.hzscr.cz/clanek/integrovany-zachranny-system.aspxhttp://beta.parlamentnilisty.cz/profily/Oldrich-Bubenicek-13743/clanek/Ceske-zachranne-slozky-nam-muze-svet-zavidet-16400 http://www.hzscr.cz/clanek/integrovany-zachranny-system.aspx http://rescue.cz/2012/spoluprace-slozek-integrovaneho-zachranneho-systemu/ Člověk a jeho svět 3, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-189-8 Člověk a jeho svět 3 – pracovní sešit, Danihelková, Malý, Prodos 2007, ISBN 978-80-7230-190-4


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovany_zachranny_s ystem Číslo a název klíčové."

Podobné prezentace


Reklamy Google