Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
KUŤJA (Oksana) 24/12/15 | Recept | UkrajinaUkrajina http://foodblog.migrace.com/cs/recepty/00061/kutja
2
KUŤJA (OKSANA) Kuťja je ukrajinský vánoční dezert - tento sladký nákyp se podává jako první z dvanácti chodů na štědrovečerní tabuli. Ve většině tradičních receptů na kuťju nechybí mák, med, sušené ovoce, ořechy a rozinky, někdy v nich najdeme také mléko nebo smetanu. Dnes kuťju hospodyňky vylepšují ještě mandlemi, kousky pomeranče a dalšími ingrediencemi, které byly dříve ve východní Evropě méně dostupné. Základ ukrajinské kuťji tvoří nezprocesovaná pšenice (v některých zemích ji nahrazují jiným typem celozrnné obiloviny). V našem receptu jsme kuťju uvařili z krup (jako vánočního kubu) - tato na vlákninu bohatá zrna seženete totiž běžně v supermarketu. Vyzkoušeli jsme také variantu kuťji z předvařené celozrné pšenice bulgur a můžeme také vřele doporučit. Doba přípravy: 20min (+ 2 hod vaření krup, 1-2 hodiny odpočinutí dezertu) Nasytí: 6 osob
3
“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: 500 G KRUP NEBO BULGURU 100 G MEDU 250 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ 250 G MLETÉHO MÁKU 250 G ROZINEK PODLE CHUTI CUKR Postup: Kroupy opláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka asi 2 hodiny (bulgur nemusíme vařit – jen jej v misce zalijeme vodou a necháme nabobtnat). Med rozpustíme ve vodní lázni. Ořechy nasekáme nadrobno a v další misce smícháme s mákem, rozinkami, rozpuštěným medem, cukrem (podle chuti) a předvařenými kroupami (případně nabobtnaným bulgurem). Směs vložíme do servírovací misky a necháme na 1-2 hodiny odpočinout. Hotovou kuťju podáváme teplou - nákyp rozdělíme na porce a polijeme je horkým rozpuštěným máslem.
4
DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.