Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Rozbor uměleckého textu
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Česká meziválečná literatura
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
SURREALISMUS.
Poetismus – jak se rodí báseň
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
& Osvobozené divadlo Semafor
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Česká meziválečná literatura
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Umění potřebuje nového diváka!
Kultura v předválečném Československu
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
DADAISMUS.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1

Obsah Co je poetismus? Co bylo cílem poetismu? Výtvarné umění Literatura Čím se odlišuje? Závěr Zdroje 2

Co je poetismus? český avantgardní umělecký směr vzniká v prostředí avantgardní skupiny Devětsil roku 1923 (1924) měl blízko k futurismu a konstruktivismu byl „uměním žít a užívat“ = obsah jde stranou, důležitá je forma stal se komunistickým uměním 3

Co bylo cílem poetismu? úplné odproštění se od politiky optimistický pohled na svět soustředění se na radostné chvíle života snaha napravit mezilidské vztahy člověka a jeho okolí a překonat jejich odcizení důležitá emotivnost 4

Výtvarné umění Artificialismus obdoba poetismu imaginativní a lyrická forma abstraktního umění Jindřich Štyrský a Toyen (Marie Čermínová) 5

Toyen - Fjordy 6

Literatura ovlivněna Apollinairem hlavní účel básně = „hra obrazotvornosti“ básnické obrazy nezávislé na logice prioritní znak = pěkný rým -> nemá pravidelný rým odstraněna interpunkce asociativní metoda 7

Spisovatelé - Jaroslav Seifert - Karel Schulz - Jan Werich Básníci - Konstantin Biebl - Jaroslav Seifert Prozaikové - Karel Konrád - Karel Schulz Dramatikové - Jiří Voskovec - Jan Werich

Čím se odlišuje? inspirace: cirkus, film a zábavní kultura obecně náměty: cestování, exotika, ruch velkoměsta, technický pokrok… tíhl k humoru a lyrice hra v umění svět viděn očima dítěte

Závěr Až do druhé světové války Po roce 1950 se myšlenky poetismu objevili v písních J. Suchého a J. Šlitra

Zdroje www.wikipedia.org www.cesnem.webnode.cz Elektronická učebnice