Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_ února 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Měníme velikost trajektorie a měříme čas trajektorie s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Laboratorní cvičení 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _627 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _624 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _626 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Seminář z fyziky GRAVITAČNÍ POLE (úlohy) Kateřina Králová, 8.A Gymnázium Rumburk 2013.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Proveď odhad své rychlosti při chůzi a běhu do schodů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_38.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _629 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Fyzika 2. stupeň VY_52_INOVACE_01_06 Rychlost dopravních prostředků.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ - PŘÍKLADY 2. února 2013VY_32_INOVACE_160306_Cyklus_s_pevnym_poctem_opakovani_Priklady Autorem materiálu a všech jeho.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Reálná kapalina, obtékání těles
Moment síly, momentová věta
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
Zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Matematické kyvadlo a tíhové zrychlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zpracování výsledků měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Dynamická viskozita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Úvod do fyzikálního měření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pohyby v centrálním gravitačním poli
15 filtrace - laboratorní práce
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Sousedé VY_32_INOVACE_ února 2014
Přeměna polohové energie v pohybovou a naopak
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
Transkript prezentace:

Vodorovný vrh VY_32_INOVACE_120107 3. února 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Laboratorní práce z fyziky Hlavička protokolu: Laboratorní práce z fyziky PROTOKOL Č. Téma: Vodorovný vrh Jméno a příjmení: Třída: Datum: Skupina: Spolupracovali: 2

Struktura zápisu do protokolu: Hlavička protokolu Úkol č. 1: Pomůcky: Teorie: Tabulka: Výpočet: Výsledek: Závěr: Úkol č. 2: Nákres: Poznamenejte si strukturu protokolu a průběžně do ní doplňujte. 3

Připravte si potřebné pomůcky (metr, míč, stopky) Postup práce při LP: Připravte si potřebné pomůcky (metr, míč, stopky) Úkol č. 1: Určete počáteční rychlost míče z délky vodorovného vrhu 4

Úkol č. 1: Určete počáteční rychlost míče při vodorovném vrhu z délky vrhu Teorie: Kulička (míček) koná po stole pohyb rovnoměrně zpomalený, protože ni působí stálá třecí síla. Za stejných podmínek na konci stolu dosáhne vždy stejné rychlosti. Tuto rychlost nazveme počáteční rychlost dalšího pohybu – vodorovného vrhu. Jeho výška nad zemí klesá podle vztahu . Současně se vzdaluje od svislé desky stolu podle vztahu . Matematické úpravy: Vyjádřete ze vztahu pro výšku nad zemí čas dopadu (tedy čas, kdy ). t = ……………………………… Dosaďte tento čas do vztahu pro vzdálenost od desky stolu. Platí d = ……………………………… Z tohoto vztahu vyjádřete počáteční rychlost v0. v0 = ……………………………… 5 5

Postup: Změřte výšky desky stolu h. Vyzkoušejte si pouštění míče tak, aby dopadal na podlahu s co nejmenším rozptylem. Proveďte 10 měření délky vodorovného vrhu. Vytvořte tabulku, do které zaznamenáte změřené hodnoty a určíte z ní průměrnou hodnotu počáteční rychlosti míče, její směrodatnou a relativní odchylku. Zapište výsledky měření času a rychlosti ve tvaru Sestavte v textovém editoru celý protokol, uložte jej a pošlete na e-mailovou adresu svého vyučujícího (eventuelně uložte do své složky na SkyDrive). 6

Úkol č. 2: Zjistěte rychlost servisu tenisty Tenista při servisu stojí těsně za základní čárou a udeří míček ve výšce 2,50m vodorovným směrem rychlostí v0. Míč přeletí síť, která má v nejnižším místě výšku 0,915m. Zjistěte, jakou nejnižší rychlost vmin musí mít míček, aby ještě přeletěl přes síť. Při servisu se musí tenista trefit do soupeřova pole pro podání (obdélník za sítí na straně soupeře). Míč tedy může urazit dalších až 11,89m. Zjistěte, jakou nejvyšší rychlostí vmax může tenista míč uvést do hry tak, aby po přechodu sítě dopadl do pole pro podání. Obr. 1 7 7

Postup: Nakreslete popisovanou situaci při pohledu z boku. Do nákresu zaznamenejte výšku míčku před úderem, výšku sítě a celou trajektorii míče. Užitím vztahu pro v0 z úkolu č. 1 vypočtěte rychlost vmin, resp. vmax. Zapište závěr, ve kterém uveďte interval rychlostí, kterými musí tenista servírovat, aby bylo jeho podání úspěšné. Diskutujte tento interval s běžně měřenými rychlostmi tenisových servisů např. Lukáše Rosola (134mph), Tomáše Berdycha (130mph) nebo Lucie Hradecké (122mph). Pozn. V tenisových statistikách bývá rychlost uváděna v mph, neboli „miles per hour“. Je nutno si tuto rychlost převést na km/h. 8 8

Zdroje: Obr. 1: Tenis: Tennis court metric [online]. 2006 [cit. 2013-02-03]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Tennis_court_metric.svg 9 9