Veřejná podpora a PROBLÉMY související

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Financování sociálních služeb
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Zlín,
Veřejné podniky a státní monopoly
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
Veřejná podpora v kontextu poskytování sociálních služeb JUDr. Michael Kincl tel.:
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Financování sociálních služeb v souladu s pravidly veřejné podpory, principy vyrovnávací platby Jakub Čtvrtník QQT, s.r.o.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Veřejná podpora ve výzvě č. B2 Praha
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Kvalita v sociálních službách jako proces
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Veřejná podpora a podpora de minimis
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Úvod, základní principy a cíle
Zkušenosti poskytovatele sociálních služeb s vyrovnávací platbou Ing
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Veřejná podpora a PROBLÉMY související De minimis, SOHZ, dopad na dotační politiku

Co je to veřejná podpora čl. 107 odst. 1 Smlouvy o fungování Evropské unie: „Podpory poskytované v jakékoli formě státem nebo ze státních prostředků, které narušují nebo mohou narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňují určité podniky nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné s vnitřním trhem, nestanoví-li Smlouvy jinak.“ 4 základní definiční kriteria veřejné podpory: podpora je poskytnuta státem nebo z veřejných prostředků podpora zvýhodňuje určité podniky nebo určitá odvětví podnikání a je selektivní je ovlivněn obchod mezi členskými státy a Je narušena nebo hrozí narušení soutěže Pro naplnění veřejné podpory je třeba kumulativní splnění výše uvedených podmínek

Principy a jejich aplikace • Selektivní opatření je takové, které není aplikováno vůči všem podnikům na trhu stejně a nelze jej tedy označit za obecné opatření. • Narušení soutěže stejně jako další definiční znak veřejné podpory (ovlivnění obchodu mezi členskými státy) Evropská komise spíše předpokládá. Soutěž je narušena tehdy, pokud opatření posílí postavení příjemce podpory oproti jeho konkurentům. • Není stanovena žádná hranice, kdy již konkrétní opatření ovlivňuje obchod mezi členskými státy. Z judikatury však vyplývá, že i malá částky či malá velikost příjemce veřejné podpory může ovlivnit trh mezi členskými státy . K ovlivnění obchodu zpravidla nedochází, pokud předmětné opatření působí pouze lokálně (regionálně) či příjemci podporovaných služeb pocházejí pouze z jednoho členského státu. • Pro praxi NNO – první dvě podmínky veřejné podpory jsou splněny u dotací prakticky vždy, o třetí a čtvrté je možno většinou vést debatu. Výsledek debaty bude hodně odvislý od toho, jak přísně budeme aplikovat výkladové principy.

Formy veřejné podpory Granty a dotace Úvěry a zvýhodněné půjčky Garance a záruky Kapitálové injekce Slevy na daních, prominutí poplatků a veřejných plateb Zvýhodněný prodej pozemků a podniků Zvýhodnění exportu Preferenční tarify za dodávky energií, pokud nejsou opodstatněné Poskytování logistické a poradenské podpory Zvýhodněné odpisování Platby bonusů za účelem nalákání pracovníků do nového odvětví

Postup vhodný z pohledu NNO Nejdříve nutno zkoumat, zda jsou kumulativně naplněny 4 znaky veřejné podpory, pokud ne, o zakázanou veřejnou podporu se nejedná a lze ji poskytnout, pokud ano: - aplikace blokových výjimek - podporu lze poskytnout, zaslat informace o podpoře EK - aplikace notifikačních výjimek - podporu lze poskytnout až po obdržení souhlasu EK - lze uplatnit režim služeb obecného hospodářského zájmu SOHZ - podpora malého rozsahu (de minimis) podporu lze poskytnout při splnění nutných podmínek na straně příjemce (zapisuje se celá hodnota grantu!!) Role příjemce, poskytovatele, EK, ÚOHS a příjemce dotace v celém procesu

Mýty, omyly, fauly Na straně NNO: - veřejná podpora se NNO sektoru netýká - jsem neziskovka, nejsem podnik - řeším De minimis, o veřejné podpoře nic nevím Na straně veřejné správy: - snížené reálné čerpání podpory proti přidělenému grantu se v registru neopravuje - to já nevím, co jsou ty podmínky pro veřejnou podporu, co se musí splnit kumulativně, ale vy tu dotaci dostaněte jako De minimis - ta pravidla jsou tu proto, aby velké neziskovky vše nevyjedly těm malým - posuzování veřejné podpory a režimu této podpory se děje vždy pro celé grantové kolo, tedy všem stejně - máte sice pravdu, že se nejedná o veřejnou podporu, ale zůstane to tak, co by tomu řekli ostatní - na váš projekt by se sice asi vztahuje notifikační výjimka, ale grant dostanete v režimu de minimis

Malý průzkum Na podzim 2011 společnost Člověk v tísni rozeslala svým partnerům v EU dotaz, zda řeší obdobné problémy jako my ve své domovské zemi. Dotaz reagoval na tehdy vyhlášené grantové kolo programu OPVK na vzdělávání dospělých (jedna z priorit tehdejší vlády) a celé grantové kolo bylo zahrnuto do režimu De minimis (přičemž žádat bylo možné i o vysoké částky nad 5 mil CZK). Odpovědi: Německo: Není relevantní pro práci evropských NGO, týká se komerční sféry. Rakousko: Podobnou situaci jsme řešili jen ca dvakrát. Není to typický problém pro NGO, ale pro podniky. Polsko, Estonsko, Nizozemí : Nikdy jsme se s tím nesetkali, slyšíme prvně… Velká Británie: Nikdy jsem neměl problém s tím, že by nějaký vzdělávací projekt nemohl být financován ze státního rozpočtu a že by cokoli muselo být řešeno s EK. Nevím o žádné zemi v EU, která by něco podobného řešila. Podpora ovšem musí být poskytnuta transparentním způsobem. Patrně vás někdo uvedl v omyl… Ostatní odpovědi se nesly v podobném duchu. Ani jedna organizace neměla s veřejnou podporou reálný problém. Na úrovni ČR zatím chybí politická vůle pro změnu stávajícího stavu

SOHZ – jak to funguje

SOHZ a dotace MPSV na sociální službu, jdoucí prostřednictvím Krajů Obecný princip selhání trhu Všechny autorovi známé dotace MPSV na sociální sužby, by měly fungovat v druhém obdélníku, tedy v režimu ROZHODNUTÍ SOHZ. Režim Rozhodnutí SOHZ vychází mimo jiné z judikátu Altmark  musí být splněno zejména toto: Transparentní výběr subjektu Pověření subjektu (max na 10 let) Určení práv pro pověřený subjekt Jasný výpočet pro kompenzační platbu, včetně určení přiměřeného zisku Zajištění kontroly, aby nedošlo k překompenzaci subjektu.

Další potenciální dopady příjemce dotací Celé je to pro sociální práci poněkud problematické, systém vychází z pocitu nutnosti jednotné formy udělování dotací(sociální práce X sociální péče) Realita naplnění podmínek SOHZ ve stávajících dotacích. Znaky zneužití tohoto nástroje. Klíčový význam výpočtu kompenzační platby – potenciální dopady. Rozdíl kompenzační platby a částky udělené dotace, jak s přiměřeným ziskem? Pravidla kofinancování X pravidla pro nedovolený souběh dotací Zákaz souběhu „běžné“ De minimis a  De minimis SOHZ a souběh de minimis SOHZ a podpory dle rozhodnutí SOHZ. (Zákaz platí pro souběh na jednu službu) Máme se režimu SOHZ bránit ?

Programové období 2014+ Existuje metodický dokument pro veřejnou podporu, ale vznikl jako poslední, tedy pozdě, ve chvíli, kdy většina metodik pro konkrétní operační programy už existuje, navíc je to jen doporučující dokument. Většina klíčových doporučení je z pohledu NNO v pořádku OPZ počítá dle stávajících informací se SOHZ, OPVVV nikoliv, ostatní zatím nelze určit

Děkuji za pozornost. Jan Kamenický Člověk v tísni o.p.s. Jan.kamenicky@clovekvtisni.cz