Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Advertisements

Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinová politika.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Podzim 2014 Ing. Jindřich Fialka Ing. Martin Štěpánek.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Problematika potravinových odpadů v ČR
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá náměstkyně ministra Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny

Nová úloha Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny Samostatná sekce v čele s náměstkyní ministra podřízenou přímo ministru zemědělství Cíl: zastřešit celou problematiku potravinářství na úrovni státního orgánu, koncepčnost řízení, posílení pozice potravinářské výroby v rámci Ministerstva zemědělství, ale především také v rámci meziresortních vztahů, dopad a vliv na celý potravinářský řetězec Zvýšení pravomocí přineslo také vysokou zodpovědnost za celý potravinářský sektor

Legislativní proces Obsahem a výčtem změn v potravinovém právu byl rok 2014 velmi významný, resp – novela zákona o potravinách a nové evropské nařízení na označování potravin Kontinuální proces – transpozice předpisů EU, změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků Dopad na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin – přechodné období, vyprodání zásob a natištěných obalů Cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele

Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Základní východiska nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU dopad na celý potravinářský průmysl stanovení povinností provozovatelů potravinářských podniků působnost zákona na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele účinnost

Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích –rozšíření působnosti zákona (pokrmy – stravovací služby) –úprava výše sankcí (nedostatky v oblasti kvality, hygieny – ze 3 mil. Kč na 10 mil. Kč) –úprava požadavků v návaznosti na evropské nařízení o označování potravin (např. min. velikost písma 1,2 mm, povinné výživové údaje na všechny potraviny, zvýraznění alergenů ve složení, povinná země původu pro vepřové, drůbeží, kozí a skopové) –stanovení požadavků pro nebalené potraviny –sjednocení používané terminologie, vypuštění duplicitních ustanovení (nově upravených přímo v nařízení EU) –změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků

Připravovaná novela zákona o potravinách V současné době je v legislativním procesu předložena další novela zákona o potravinách. Hlavním cílem návrhu zákona je primárně transpozice tabákové směrnice (účinnost ). Nad rámec transpozice tabákové směrnice byla v zákoně o potravinách identifikována některá dílčí ustanovení týkající se potravin, která jsou předmětem novelizace: –Stanovení regulatorního rámce pro dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“. –Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. –Vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl.

Česká potravina Jasné legislativní vymezení pojmů „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů s podobným významem „česká potravina“ a odkazy s podobným významem (např. vlajka, znak, mapky) a) 100 % složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny (surovin – např. ovoce, zelenina, maso) a mléka pochází z ČR a všechny fáze výroby na území ČR b) součet hmotnosti složek pocházejících z ČR tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny (např. složené potraviny – masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské výrobky) a všechny fáze výroby na území ČR. „vyrobeno v České republice“ a slova s podobným významem Všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR. Podmínky budou muset splňovat pouze subjekty, které se dobrovolně rozhodnou tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny. Možné použití při medializaci podpory výroby, prodeje a spotřeby českých potravin: jasně definováno, co je „česká potravina“ – apel na obchodníky, zvýšení podílu českých potravin v tržní síti.

Činnost dozorových orgánů v gesci MZe Novela zákona o potravinách k zpřesnila a upravila kompetence dozorových orgánů při kontrolách veřejného stravování. Kvalitu jídla v restauracích a jídelnách nově prověřují i inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Cílem výkonu dozoru je jednoznačné zajištění ochrany zdraví konečného spotřebitele, s tím, že dosavadní dozor v uvedených provozech je významně posílen zejména o kontrolu bezpečnosti, kvality a původu „surovin“ a pokrmů, včetně zvěřiny, které se podávají v jídelnách a restauracích.

Národní Dotační program (DT 13) DT 13 - Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu Účelem dotačního programu je zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, modernizace výrobního zařízení, hlavně s ohledem na jakost, nezávadnost a dohledatelnost výrobků (modernizace balících linek, plnící a dávkovací zařízení, laboratorní zařízení a technika k ověření zdravotní nezávadnosti a jakosti výrobků, modernizace skladovacích prostor atd.). Podpora velkých potravinářských firem (nad 250 zaměstnanců) Za období od 2004 do 2013 bylo v rámci dotačního programu DT 13 z rozpočtu MZe profinancováno celkem 1,86 mld. Kč, do cca 720 projektů.

Národní Dotační program (DT 13) V roce 2014 byl dokončen proces notifikace na období 2014 – 2020 s max. výší podpory 25% a max. ročním rámcem podpory ve výši 200 mil. Kč V následujících letech 2015 – 2020 předpokládá MZe pokračování podpory v rámci DT 13, zhruba ve stejné výši prostředků jako v roce 2014 tzn. cca mil Kč/rok – v závislosti na schváleném státním rozpočtu 2015 Mezi uznatelné náklady budou zařazovány prostředky vynaložené od podání žádosti do Žádosti o podporu v rámci DT 13 se podávají do na příslušném oddělení SZIF.

Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Investice do hmotného majetku Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů (cca 2,6 mld. Kč na 2014 – 2020)  Příklady projektů:  modernizace mlékárny, tzn. výrobního zařízení (zpracování, balení, finální úprava a skladování výrobků) a stavební rekonstrukce související s projektem; faremní zpracování masa (výrobní zařízení a stavební výdaje pro porážku, balení, skladování a uvedení produktu na trh); zpracování ovoce a zeleniny (zařízení na moštování, sušení ovoce, balení výrobků a jejich uvedení na trh včetně stavebních výdajů) Spolupráce Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií (cca 1,9 mld. Kč na 2014 – 2020 pro zpracování zemědělských produktů)  Příklady projektů (projekty řeší problém konkrétního podniku/výrobku):  vývoj nového mléčného výrobku; vývoj nového výrobního postupu masného výrobku za účelem prodloužení trvanlivosti bez použití konzervačních látek; vývoj nového obalu zvyšujícího užitné vlastnosti výrobku a atraktivnějšího pro zákazníky; zlepšení výrobního postupu tepelně opracovaného masného výrobku s cílem snížit množství nepříznivých látek vznikajících tepelnou úpravou

Regionální potravina a KLASA Projekt Regionální potravina od r. 2010, organizuje ho MZe ve spolupráci s jednotlivými kraji za podpory Agrární a Potravinářské komory ČR. Důraz na malé a střední podniky. Vyhlašuje se v každém ze 13 krajů ČR, celkem oceněno cca 475 regionálních potravin. Výrobek musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, je-li to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin min. 70 %. Hlavní surovina ze 100 % tuzemského původu. Národní značka KLASA pomáhá výrobcům informovat o kvalitách jimi vyráběných potravin a produktů, pomáhá v prodeji oceněných produktů, umožňuje producentům kvalitních potravin účastnit se marketingové podpory zajišťované SZIF. K celkem 1138 produktů od 224 tuzemských výrobců.

Webové aplikace Cíl: zajistit maximální informovanost široké veřejnosti zviditelnit český systém bezpečnosti a kvality potravin

Děkuji za pozornost !!