Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá náměstkyně ministra Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny
Nová úloha Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny Samostatná sekce v čele s náměstkyní ministra podřízenou přímo ministru zemědělství Cíl: zastřešit celou problematiku potravinářství na úrovni státního orgánu, koncepčnost řízení, posílení pozice potravinářské výroby v rámci Ministerstva zemědělství, ale především také v rámci meziresortních vztahů, dopad a vliv na celý potravinářský řetězec Zvýšení pravomocí přineslo také vysokou zodpovědnost za celý potravinářský sektor
Legislativní proces Obsahem a výčtem změn v potravinovém právu byl rok 2014 velmi významný, resp – novela zákona o potravinách a nové evropské nařízení na označování potravin Kontinuální proces – transpozice předpisů EU, změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků Dopad na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin – přechodné období, vyprodání zásob a natištěných obalů Cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele
Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Základní východiska nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU dopad na celý potravinářský průmysl stanovení povinností provozovatelů potravinářských podniků působnost zákona na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele účinnost
Novela zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích –rozšíření působnosti zákona (pokrmy – stravovací služby) –úprava výše sankcí (nedostatky v oblasti kvality, hygieny – ze 3 mil. Kč na 10 mil. Kč) –úprava požadavků v návaznosti na evropské nařízení o označování potravin (např. min. velikost písma 1,2 mm, povinné výživové údaje na všechny potraviny, zvýraznění alergenů ve složení, povinná země původu pro vepřové, drůbeží, kozí a skopové) –stanovení požadavků pro nebalené potraviny –sjednocení používané terminologie, vypuštění duplicitních ustanovení (nově upravených přímo v nařízení EU) –změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků
Připravovaná novela zákona o potravinách V současné době je v legislativním procesu předložena další novela zákona o potravinách. Hlavním cílem návrhu zákona je primárně transpozice tabákové směrnice (účinnost ). Nad rámec transpozice tabákové směrnice byla v zákoně o potravinách identifikována některá dílčí ustanovení týkající se potravin, která jsou předmětem novelizace: –Stanovení regulatorního rámce pro dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“. –Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. –Vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl.
Česká potravina Jasné legislativní vymezení pojmů „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů s podobným významem „česká potravina“ a odkazy s podobným významem (např. vlajka, znak, mapky) a) 100 % složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny (surovin – např. ovoce, zelenina, maso) a mléka pochází z ČR a všechny fáze výroby na území ČR b) součet hmotnosti složek pocházejících z ČR tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny (např. složené potraviny – masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské výrobky) a všechny fáze výroby na území ČR. „vyrobeno v České republice“ a slova s podobným významem Všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR. Podmínky budou muset splňovat pouze subjekty, které se dobrovolně rozhodnou tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny. Možné použití při medializaci podpory výroby, prodeje a spotřeby českých potravin: jasně definováno, co je „česká potravina“ – apel na obchodníky, zvýšení podílu českých potravin v tržní síti.
Činnost dozorových orgánů v gesci MZe Novela zákona o potravinách k zpřesnila a upravila kompetence dozorových orgánů při kontrolách veřejného stravování. Kvalitu jídla v restauracích a jídelnách nově prověřují i inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Cílem výkonu dozoru je jednoznačné zajištění ochrany zdraví konečného spotřebitele, s tím, že dosavadní dozor v uvedených provozech je významně posílen zejména o kontrolu bezpečnosti, kvality a původu „surovin“ a pokrmů, včetně zvěřiny, které se podávají v jídelnách a restauracích.
Národní Dotační program (DT 13) DT 13 - Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu Účelem dotačního programu je zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, modernizace výrobního zařízení, hlavně s ohledem na jakost, nezávadnost a dohledatelnost výrobků (modernizace balících linek, plnící a dávkovací zařízení, laboratorní zařízení a technika k ověření zdravotní nezávadnosti a jakosti výrobků, modernizace skladovacích prostor atd.). Podpora velkých potravinářských firem (nad 250 zaměstnanců) Za období od 2004 do 2013 bylo v rámci dotačního programu DT 13 z rozpočtu MZe profinancováno celkem 1,86 mld. Kč, do cca 720 projektů.
Národní Dotační program (DT 13) V roce 2014 byl dokončen proces notifikace na období 2014 – 2020 s max. výší podpory 25% a max. ročním rámcem podpory ve výši 200 mil. Kč V následujících letech 2015 – 2020 předpokládá MZe pokračování podpory v rámci DT 13, zhruba ve stejné výši prostředků jako v roce 2014 tzn. cca mil Kč/rok – v závislosti na schváleném státním rozpočtu 2015 Mezi uznatelné náklady budou zařazovány prostředky vynaložené od podání žádosti do Žádosti o podporu v rámci DT 13 se podávají do na příslušném oddělení SZIF.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Investice do hmotného majetku Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů (cca 2,6 mld. Kč na 2014 – 2020) Příklady projektů: modernizace mlékárny, tzn. výrobního zařízení (zpracování, balení, finální úprava a skladování výrobků) a stavební rekonstrukce související s projektem; faremní zpracování masa (výrobní zařízení a stavební výdaje pro porážku, balení, skladování a uvedení produktu na trh); zpracování ovoce a zeleniny (zařízení na moštování, sušení ovoce, balení výrobků a jejich uvedení na trh včetně stavebních výdajů) Spolupráce Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií (cca 1,9 mld. Kč na 2014 – 2020 pro zpracování zemědělských produktů) Příklady projektů (projekty řeší problém konkrétního podniku/výrobku): vývoj nového mléčného výrobku; vývoj nového výrobního postupu masného výrobku za účelem prodloužení trvanlivosti bez použití konzervačních látek; vývoj nového obalu zvyšujícího užitné vlastnosti výrobku a atraktivnějšího pro zákazníky; zlepšení výrobního postupu tepelně opracovaného masného výrobku s cílem snížit množství nepříznivých látek vznikajících tepelnou úpravou
Regionální potravina a KLASA Projekt Regionální potravina od r. 2010, organizuje ho MZe ve spolupráci s jednotlivými kraji za podpory Agrární a Potravinářské komory ČR. Důraz na malé a střední podniky. Vyhlašuje se v každém ze 13 krajů ČR, celkem oceněno cca 475 regionálních potravin. Výrobek musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, je-li to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin min. 70 %. Hlavní surovina ze 100 % tuzemského původu. Národní značka KLASA pomáhá výrobcům informovat o kvalitách jimi vyráběných potravin a produktů, pomáhá v prodeji oceněných produktů, umožňuje producentům kvalitních potravin účastnit se marketingové podpory zajišťované SZIF. K celkem 1138 produktů od 224 tuzemských výrobců.
Webové aplikace Cíl: zajistit maximální informovanost široké veřejnosti zviditelnit český systém bezpečnosti a kvality potravin
Děkuji za pozornost !!