PSYCHIATRIE VY_52_INOVACE_ února 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Advertisements

Informace z NZIS na úrovni krajů Péče o děti a dorost v Jihočeském kraji v roce prosince 2004.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
ZÁVAŽNÉ EMOČNÍ PORUCHY V DĚTSKÉM VĚKU A DOSPÍVÁNÍ
o.s. Péče o duševní zdraví
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Rozdíly mezi osobnostmi
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Psychologie - z řeckého psyché = duše, duch, dech a logia = věda, výzkum, nauka je věda, která studuje lidské chování,mentální procesy a tělesné dění.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Duševní zdraví a psychohygiena
Klasifikace duševních poruch
Akutní psychotické poruchy, první pomoc
Deprese Diagnostika a léčba
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Další psychotické poruchy
Specifické dětské diagnózy
Lucie Bankovská Motlová
Rehabilitace v psychiatrii
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
FOBIE 16. října 2013 VY_52_INOVACE_220127
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Filozofie ošetřovatelství
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Speciální psychiatrie – MKN 10
Psychiatrické vyšetření
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Transkript prezentace:

PSYCHIATRIE VY_52_INOVACE_220203 10. února 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Psychiatrie Psychiatrie je v klasickém pojetí lékařskou vědou, která se zabývá příčinami, diagnózou, léčbou a prevencí duševních poruch a chorob. Psychiatrie je lékařský obor, který léčí nemoci mozku, které se projevují v myšlení, emocích, vnímání a také chování nemocných. Z ostatních lékařských oborů má nejblíže k neurologii, která se také zabývá nervovou soustavou včetně mozku, propojením neurologie a psychiatrie vznikl nový obor neuropsychiatrie.

Psychiatrie Z nelékařských oborů je jí nejblíže psychologie, se kterou také psychiatrie úzce spolupracuje jak při diagnostice, tak i při léčbě. Zakladatelem moderní psychiatrie je Emil Kraepelin, který definoval prvou nosologickou jednotku (nemoc), kterou nazval dementia praecox, což lze přeložit jako „předčasné zblbnutí. Jako univerzitní obor začala fungovat poměrně pozdě, v 19. Století. Základní uznávané okruhy psychiky, kterými se zabývá obecná psychiatrie: vědomí, vnímání, myšlení, paměť, emoce, inteligence, jednání, osobnost.

Duševní porucha je označení pro některé psychické procesy, projevující se v myšlení, prožívání a chování člověka, znesnadňující jeho fungování ve společnosti -Mezi duševní poruchy se řadí ty z poruch, které se prvotně týkají myšlení, prožívání nebo vztahů k ostatním lidem. -Duševní zdraví a duševní porucha jsou pojmy značně kulturně i názorově podmíněné a tím i proměnlivé (tj. co je v dané společnosti ještě považováno za normu a co už ne)

Duševní porucha Psychopatologie - nauka popisující symptomatiku duševních poruch Za duševní poruchy se označují jak stavy podmíněné zejména tělesnou (vrozenou) organickou (zpravidla neurologickou, často též genetickou) specifickou výbavou člověka, tak stavy, u nichž se za rozhodující příčinu vzniku pokládá vliv prostředí a životních událostí. Podíl a vztah vrozených dispozic a dalších vlivů u jednotlivých typů poruch jsou předmětem zkoumání a diskusí.-Léčba může spočívat buď v odstraňování příčin poruchy, nebo v úpravě jejích následků. K léčbě se užívají medikamenty, psychoterapie včetně úpravy životního stylu a další způsoby.

Klasifikace v psychiatrii Uspořádání do skupin na základě podobnosti charakteristických znaků V Mezinárodní klasifikaci nemocí (MKN) je psychiatrie jako samostatný obor od r. 1948. V současnosti pro ČR platná Mezinárodní klasifikace nemocí MKN 10 rozpoznává tyto kategorie: F00–F09 Organické duševní poruchy včetně symptomatických F10–F19 Poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním psychoaktivních látek F20–F29 Schizofrenie‚ poruchy schizotypální a poruchy s bludy F30–F39 Afektivní poruchy (poruchy nálady) F40–F48 Neurotické‚ stresové a somatoformní poruchy F50–F59 Syndromy poruch chování‚ spojené s fyziologickými poruchami a somatickými faktory F60–F69 Poruchy osobnosti a chování u dospělých F70–F79 Mentální retardace F80–F89 Poruchy psychického vývoje F90–F98 Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a v dospívání F99 Neurčená duševní porucha

Neurózy Neuróza je duševní porucha, při které jedinec trpí stavy úzkosti, emoční tísně a duševní nerovnováhou. Příčinou neuróz může být silný dlouhodobý stres (úmrtí v rodině, šikana, znásilnění…) nebo silný otřes (šok) nebo dlouhodobé působení traumatických vlivů (špatná výchova – nedostatek citu). Neurózy se projevují často jako zlozvyky – okusování nehtů, stereotypní pohyby, tiky, grimasy, koktavost, noční pomočování, bolest hlavy, podrážděnost, nerozhodnost, agresivita. Vážnější neurózy se léčí obvykle psychoterapií.

K neurózám řadíme např.: Fobické úzkostné poruchy (agorafobie, sociální fobie, arachnofobie…) Panickou poruchu – opakované záchvaty pocitu strachu bez zjevné příčiny. Obsedantně kompulzivní poruchu - nutkání vykonávat určitý soubor činností, kompulze, které jsou také běžně nazývány rituály (př. opakované mytí rukou). Akutní reakce na stres – duševní porucha vznikající jako reakce na mimořádnou událost (požár, únos, autohavárie…), většinou během několika dní odezní. Hypochondrická porucha – strach jedince, že trpí závažnou nemocí i přesto, že byl opakovaně vyšetřen s negativními výsledky.

Psychózy Patří k nejzávažnějším duševním onemocněním. Psychózy jsou stavy, při kterých dochází k poruše kontaktu s realitou. Znamená to, že v psychóze jinak vnímáme, myslíme a prožíváme. Jde o širokou skupinu příznaků, která je charakterizovaná hlavně tím, že duševní stav pacienta se zásadním způsobem změní a současně si pacient této změny není vědom, nebo je si jí sice vědom, ale považuje ji za zdravou přínosnou změnu. Během psychotického onemocnění dochází v různé míře ke změně všech základních kvalit našeho duševního života. Změny v myšlení, vnímání a citech dosahují takové intenzity, že člověk nedokáže odlišit, co je skutečné a co není.

Psychózy Z biologické stránky jde o výraznou nerovnováhu neurotransmiterů (přenašečů nervových vzruchů) K propuknutí první ataky psychózy je třeba vrozené dispozice, kterou má asi 1,5-2% lidí a potom současně silný stres Psychóza se léčí především léky, po odeznění akutní ataky se doplňuje psychoterapií.

Schizofrenie Nejznámější psychózou je schizofrenie. Lidé nemocní schizofrenií ztrácejí kontakt s realitou, slyší nebo vidí věci, které nejsou skutečné a pod vlivem svých představ pak jednají neobvykle a nepřiměřeně. Přítomné jsou halucinace a bludy. Objevuje se asi u 1% populace a vzniká v období pozdní adolescence a rané dospělosti.

Další psychózy Schizotypální poruchy (zjednodušeně „slabá chronická schizofrenie“) Duševní poruchy s bludy Akutní a přechodné psychotické poruchy Schizoafektivní poruchy (poruchy nálad) Maniodepresivní porucha Organické a symptomatické psychózy

Organizace psychiatrické péče akutní lůžková péče - (psychiatrické kliniky v rámci fakultních nemocnic, psychiatrická oddělení nemocnic, psychiatrické léčebny) ústavní péče (psychiatrické léčebny - dlouhodobá resocializace a rehabilitace) ambulantní (z ekonomických důvodů se preferuje postupný přesun diagnostiky a léčby do odborné ambulantní péče) intermediární (umožňuje přechod z hospitalizace do života ve společnosti, překrývá se s komunitní péčí, př.: denní stacionáře, krizová centra, domácí péče, kluby komunitní (systém léčby, pomoci a podpory, umožňující žít nemocným v podmínkách běžného života co nejuspokojivějším způsobem)

PRAMENY MENTZOS, Stavros. Dynamika duševní nemoci: vzdělávání, výchova, sociální péče. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 127 s. Spektrum (Portál). ISBN 80-717-8992-5. RABOCH, Jiří a Pavel PAVLOVSKÝ. Psychiatrie – minimum pro praxi. Vyd.3. Praha: Triton, 2003, 211s. ISBN 80-7254-423-3.