VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Jana Hanosová a Jan Palán
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Tradiční biotechnologie
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
výroba piva – kvašení a dokvašování
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_450 Jméno autora:
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vítek Sigmund B. Pivovar Svijany je se svým výstavem hektolitrů v roce 2009 šestým největším českým pivovarem. Stovka zaměstnanců v.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Zpracovala: K. Orendáčová
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Suroviny pro výrobu piva
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888

Základní suroviny pro výrobu piva KVASINKY VODA SLAD CHMEL

Chmel Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých. První zpráva o chmelu na českému území v 8. století. V ČR se pěstuje na Žatecku a Olomoucku Pro výrobu piva se nejčastěji používá chmelový granulát

Pivovarské kvasinky Pivovarské kvasinky (Saccharomyce cerevisce) jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost přeměňovat zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a CO2. Pivovarské kvasinky se v provozní praxi nazývají „kvasnice“.

Slad Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách. Sladování se provádí proto, aby se rozštěpily v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ke kvašení.

Voda Kvalita vody způsobuje kvalitu piva. Můžeme mít stejný postup výroby, stejné kultury kvasinek, nikdy však neuvaříme stejné pivo s jiným zdrojem vody. Na 1 litr vyrobeného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát více vody.

Vlastní výroba piva

Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot. Následuje vystírání – tedy dokonalé smíchání sladového šrotu s vodou. Účelem vystírání je aktivace příslušných enzymů.

Rmutovací pánev - Rmutování je proces, při kterém je škrob (polysacharid) ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry (sacharidy). Výsledkem procesu je tzv. sladina.

Scezovací káď - Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu) od obalů zrn (mláta).

Mladinová pánev - Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně v několika dávkách. Konzervuje a hlavně dodává pivu příjemně hořkou chuť a vůni.

Vířivá káď - Z mladiny oddělíme kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami.

Kvašení - hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12 °C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Zrání - „mladé pivo“ se přečerpá, „suduje“ do ležáckých tanků, kde zraje při nízkých teplotách asi 30-60 dní podle druhu piva.

Expedice - Část hotového piva se plní přímo do sudů (nefiltrované neboli kvasnicové pivo). Ostatní pivo se zfiltruje na křemelinovém filtru a poté se plní do sudů.

VAROVÁNÍ NA ZÁVĚR Takto můžete dopadnout když to s konzumací piva přeženete!!!

Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 17.5.2011 http://www.pilsner-urquell.cz/cz/Jak-se-vari-pivo.html http://www.czhops.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva http://www.sci.muni.cz/mikrob/kvasbiotech/pivo/tradpiv.html www.kbi.zcu.cz/studium/apbi/apbi_24.ppt http://www.bernard.cz/cs/pivo/vyroba-piva.shtml http://www.prazdroj.cz/ http://2beerguys.com/blog/2010/09/07/cape-ann-hop-harvest/ http://www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/781167 http://www.itusozluk.com/gorseller/malt/8638 http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html http://www.beersmith.com/hops_table.htm http://www.svet-piva.cz/clanky/chmel.php http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-piva-varna/http://cs.wikipedia.7val.com/wiki/Kvasinky http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/jecmen.htm http://www.pivovar-herold.cz/sladovna.html http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=14954734&img_type=1 http://hedvik.blog.idnes.cz/c/177386/Vedci-doporucuji-pit-pivo.html http://www.makefive.com/categories/entertainment/television/most-brilliant-simpsons-quotes/homer-no- function-beer-well-without---homer-simpson