VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888
Základní suroviny pro výrobu piva KVASINKY VODA SLAD CHMEL
Chmel Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá dvoudomá pravotočivá liána z čeledi konopovitých. První zpráva o chmelu na českému území v 8. století. V ČR se pěstuje na Žatecku a Olomoucku Pro výrobu piva se nejčastěji používá chmelový granulát
Pivovarské kvasinky Pivovarské kvasinky (Saccharomyce cerevisce) jsou jednobuněčné organismy, které mají schopnost přeměňovat zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a CO2. Pivovarské kvasinky se v provozní praxi nazývají „kvasnice“.
Slad Slad je název pro naklíčené a usušené obilné zrno, převážně ječmenné. Výroba sladu se nazývá sladování a děje se ve sladovnách. Sladování se provádí proto, aby se rozštěpily v sladu uložené polysacharidy na jednoduché sacharidy vhodné ke kvašení.
Voda Kvalita vody způsobuje kvalitu piva. Můžeme mít stejný postup výroby, stejné kultury kvasinek, nikdy však neuvaříme stejné pivo s jiným zdrojem vody. Na 1 litr vyrobeného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát více vody.
Vlastní výroba piva
Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot Vystírací káď - Slad se rozemele na takzvaný sladový šrot. Následuje vystírání – tedy dokonalé smíchání sladového šrotu s vodou. Účelem vystírání je aktivace příslušných enzymů.
Rmutovací pánev - Rmutování je proces, při kterém je škrob (polysacharid) ze sladu pomocí sladových enzymu přeměněn na cukry (sacharidy). Výsledkem procesu je tzv. sladina.
Scezovací káď - Při scezování oddělíme cukerný roztok (sladinu) od obalů zrn (mláta).
Mladinová pánev - Sladinu vaříme s chmelem, který přidáváme postupně v několika dávkách. Konzervuje a hlavně dodává pivu příjemně hořkou chuť a vůni.
Vířivá káď - Z mladiny oddělíme kaly, zchladíme ji na zákvasnou teplotu, provzdušníme a zakvasíme pivovarskými kvasinkami.
Kvašení - hlavní kvašení probíhá v otevřených kádích při teplotě do 12 °C v chlazené místnosti zvané spilka. Tady kvasinky přemění většinu cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Zrání - „mladé pivo“ se přečerpá, „suduje“ do ležáckých tanků, kde zraje při nízkých teplotách asi 30-60 dní podle druhu piva.
Expedice - Část hotového piva se plní přímo do sudů (nefiltrované neboli kvasnicové pivo). Ostatní pivo se zfiltruje na křemelinovém filtru a poté se plní do sudů.
VAROVÁNÍ NA ZÁVĚR Takto můžete dopadnout když to s konzumací piva přeženete!!!
Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 17.5.2011 http://www.pilsner-urquell.cz/cz/Jak-se-vari-pivo.html http://www.czhops.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_piva http://www.sci.muni.cz/mikrob/kvasbiotech/pivo/tradpiv.html www.kbi.zcu.cz/studium/apbi/apbi_24.ppt http://www.bernard.cz/cs/pivo/vyroba-piva.shtml http://www.prazdroj.cz/ http://2beerguys.com/blog/2010/09/07/cape-ann-hop-harvest/ http://www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/781167 http://www.itusozluk.com/gorseller/malt/8638 http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/voda-vodenka.html http://www.beersmith.com/hops_table.htm http://www.svet-piva.cz/clanky/chmel.php http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-piva-varna/http://cs.wikipedia.7val.com/wiki/Kvasinky http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/jecmen.htm http://www.pivovar-herold.cz/sladovna.html http://www.stockphotos.cz/image.php?img_id=14954734&img_type=1 http://hedvik.blog.idnes.cz/c/177386/Vedci-doporucuji-pit-pivo.html http://www.makefive.com/categories/entertainment/television/most-brilliant-simpsons-quotes/homer-no- function-beer-well-without---homer-simpson