SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Polohové úlohy 1 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
SYMBOLISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní umělecké směry v literatuře
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
Christian Morgenstern
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
orig. =by=Beleven= corp. 2007
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Český jazyk a literatura
Umělecké směry 20. století
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Polohové úlohy 2 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Surrealismus Název školy
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
SURREALISMUS.
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Meziválečná poezie a drama
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová Název projektu: Moderní škola SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová   05. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

surrealismus = nadrealismus sur = nad vznik ve 20. letech 20. století ve Francii P. Soupault a A. Breton napsali text Magnetická pole (1920) První kniha na světě napsaná technikou psychického automatismu Manifest surrealismu pak vyšel v Paříži 1924 - jeho autorem je opět A. Breton Druhý manifest surrealismu 1929 - A. Breton (revoluce je jediná cesta ke spravedlnosti) využívá asociací = bezděčného vytváření obrazů v podvědomí

Úvod do Psychoanalýzy (1910) surrealismus umělcova fantazie a obrazotvornost = imaginace jsou naprosto nezávislé na vnější realitě ovlivněn psychoanalýzou Sigmunda Freuda chtěli proniknout do podprahového života inspirace: sen halucinace delirium Sigmund Freud Rakouský lékař, zabýval se psychoanalýzou, zaměřil se především na nevědomé duševní procesy Výklad snů (1900) Úvod do Psychoanalýzy (1910) Malíř Salvador Dalí říkal, že každodenní surrealistickou událostí jsou noční poluce, klamná vzpomínka, hysterie, řitní stahy, nezdařený akt nebo sen.

Rysy surrealistického textu plynulý, automatický tok motivů, které vycházejí z nevědomí logické myšlení nebrzdí fantazii, není žádný předběžný plán potírá veškerá pravidla verše jako rým, rytmus… → užívá volný verš spontánní obrazotvornost, nepravděpodobnost vzrušivost spojování skutečností, jež nemají nic společného, do jednoho obrazu = tzv. surrealistický objekt

PŘEDSTAVITELÉ SURREALISMU André Breton Paul Eluard Benjamin Péret Salvador Dalí, Joan Miró, Max Ernst

Ukázka surrealistického textu André Breton – Vzduch vody /Tři fragmenty/ Muž hrající na lístkové proutky přišité na rukávek Konejší roj mladých opic – lvů Sestoupivších s velkým hlukem ze skalní římsy Padá soumrak vidím jeti kočár noci Tažený jelínky v modrých střevících Zářivý portál násilnosti vedoucí do hrobky Dlážděné víčky s řasami Zákon odplaty leptá hvězdný národ A ty se krášlíš pro mne červenou rosou Zatímco ty hrůzné mentální hranice S úponky révy Po délce rozestupují Aby uvolnily cestu stříbrným volavkám Které se vracejí na blízké jezero … Pracujte s pokyny v pracovním listu. ukázka č. 1

zdroje ukázka č. 1 - NEZVAL, Vítězslav. Moderní básnické směry. 7. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1989, s. 132. ISBN 80-202-0021-5. NEZVAL, Vítězslav. Moderní básnické směry. 7. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1989. ISBN 80-202-0021-5. PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století: (pro výuku na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 2001. ostatní použité obrázky pocházejí z databáze Microsoft klipart