Informatika Soubory a složky http://www.alfacomp.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows prostředí.
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Identifikátor materiálu: EU
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Ukládání dat – stromová struktura
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Identifikátor materiálu: EU
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
T1: Základy práce s počítačem
Opakování učiva pro 8. ročník
Práce s operačním systémem
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Optická média.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Stažení videopřehrávače Bohumil Bareš. Internetové servery Prvním krokem je přejití na jeden z možných serverů, kde najdete daný program Přiklady stránek.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Multimédia.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Název školyStřední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Zdeněk Šebestík AnotacePrezentace slouží k seznámení se strukturou.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Soubor, adresář, stromová struktura
INFORMATIKA – složky a soubory
Formáty a koncovky súborov
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Usporiadanie údajov na disku
Ing. Anita Sáreníková/ Informatika
Opakování učiva pro 8. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Informatika Soubory a složky http://www.alfacomp.cz

Jaký je rozdíl mezi souborem a složkou (adresářem)? Soubor je skupina navzájem souvisejících informací uložených pod stejným názvem například na harddisku. Název souboru má na konci příponu oddělenou tečkou! Příklad: dopis.doc; obrázek.gif. Složka (adresář) slouží k přehlednému třídění souborů do různých skupin. V názvu složky není přípona! Uvnitř složky nesmějí být na stejné úrovni dva soubory nebo složky se stejným názvem i příponou.

Kam se ukládají soubory a složky? Všechny soubory a složky jsou uložené na harddisku nebo jiném zařízení na ukládání dat (DVD, paměťová karta, USB flash disk). složky Obrázek: www.alfacomp.cz

Dělení souborů 1. Programy a spustitelné soubory – slouží pro zpracování datových souborů. Například Word, Skype, Internet Explorer, Windows Media Player. 2. Datové soubory (data) – patří sem textové soubory, obrázky, zvuky (audio) a filmy (video).

Přípony souborů Podle přípony počítač pozná, ve kterém programu má daný soubor otevřít. Například soubory dopis.doc otevře ve Wordu a tabulka.xls v Excelu. Programy a spustitelné soubory: exe, bat, vbs Textové soubory: txt, doc, xls, ppt, pdf, html Obrázky: png, jpg, gif, bmp Zvuky (audio): mp3, wav, ogg, wma Filmy (video): avi, mov, wmv, mpeg, flv

Hlavní složky v počítači Windows – zde je uložen operační systém a programy zajišťující chod počítače a připojených zařízení. Zde raději nic nemazat! Program Files – obsahuje uživatelem instalované programy, např. Skype, Word, hry a podobně. Documents and Settings (nebo Users) – zde se ukládají soubory a složky, které vytvořili uživatelé počítače. Jsou v ní uložená také nastavení vzhledu pracovní plochy a nastavení některých programů.

Hlavní složky v počítači hard disk disketová mechanika CD, DVD mechanika

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.