Public Private Partnerships

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR1 Veřejně soukromá partnerství a zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon) JUDr. Vladimír Horálek,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PROJEKTY PPP KONCESNÍ PROJEKT
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Facility management ČSN EN
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Obsah Obsah Co je to PPP? Typická struktura a znaky Proč PPP?
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Korupce a veřejné zakázky
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Obsah Obsah Etapy realizace PPP projektu
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
MARKETINGOVÝ MIX.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Public Private Partnerships
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Evropské Aspekty Veřejných Zakázek a Koncesí Praha, Petr Wagner, DG MARKT.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Partnerství se soukromým sektorem při zajišťování veřejných statků Realizace investic veřejného sektoru na základě dlouhodobých dohod a smluv mezi veřejným.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Poskytování veřejných služeb
Charakteristika a nástroje
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Public Private Partnerships

Definice PPP Neexistuje úplná shoda o tom, co PPP představuje. Podle Evropské Komise (2003) je PPP definováno jako převod investičních projektů, které tradičně zajišťoval a financoval veřejný sektor na soukromého partnera. Kromě toho má ale PPP další dvě velmi významné charakteristiky: Za prvé, soukromá produkce a zapojení soukromých investic a za druhé převod významných rizik spojených s poskytováním na soukromý subjekt. …Ačkoliv veřejně soukromá partnerství nabývají odlišných podob, pro PPP jsou specifické dvě formy, a to: koncese a leasing., tedy ty formy, které se vyznačují zapojením soukromých investic. (International Monetary Fund, 2006, str. 4)

Typy PPP

Formy kontraktování a jejich odlišnosti

Přínosy (principy) PPP Hodnota za peníze (value for money) Specifikace výstupu veřejné služby Zajištění inovace a konkurence Užitky (efekty) - Rychlejší realizaci projektu – Možnost rozložení plateb z veřejných zdrojů na delší časové období. Dodatečné zdroje.

Rizika PPP Výnosové (příjmové) riziko. Výběr soukromého partnera. Stavební riziko. Finanční riziko.. Regulatorní a smluvní riziko. Politické riziko

PPP v ČR (MD) „Pojem PPP (Public Private Partnership) je obecně užívaný technický termín, který popisuje širší skupinu projektů, kterým je společné, že se na nich podílí soukromý a veřejný sektor a že směřují k uspokojování potřeb tradičně zajišťovaných veřejným sektorem. Smlouvy  o PPP se vyznačují dlouhou dobou trvání a veřejné správní orgány musí předem poskytnout dodavateli velice přesné specifikace služeb, které má soukromý dodavatel poskytovat během smluvního období. Smluvní platby jsou obvykle strukturovány tak, že veřejno-správní orgán nebo uživatelé platí pouze za poskytované služby a ne za aktiva potřebná pro poskytování služeb. U PPP se běžně předpokládá, že soukromý partner ponese zodpovědnost za výstavbu nových nebo přestavbu stávajících aktiv, která jsou po skončení smluvního vztahu často převedena na veřejný sektor. „ (Ministerstvo dopravy ČR, online)

PPP – definice PPP Centra PPP je obecně uznávaným způsobem zajištění veřejných služeb nebo veřejné infrastruktury na základě dlouhodobého smluvního vztahu, kde veřejný a soukromý sektor vzájemně sdílejí užitky a rizika vyplývající ze zajištění veřejné infrastruktury nebo veřejných služeb.  (PPP Centrum, 2009)

PPP – Asociace PPP PPP jsou obvykle charakterizována následujícími prvky: Relativně dlouhodobým trváním vztahu týkajícího se spolupráce mezi veřejnoprávním a soukromým partnerem na různých aspektech plánovaného projektu. Metodou financování projektu - částečně soukromým sektorem - někdy prostřednictvím složitých dohod mezi různými stranami. Významnou úlohou ekonomického provozovatele, který se účastní různých fází projektu (návrh, vyhotovení, provedení, financování). Veřejnoprávní partner se soustředí hlavně na definování cílů, které je nutné z hlediska veřejného zájmu, kvality poskytovaných služeb a cenové politiky dosáhnout, a přebírá odpovědnost za dohled nad jejich dodržením. Rozdělením rizik mezi veřejnoprávního partnera a soukromého partnera, na něhož jsou přenesena rizika obvykle nesená veřejným sektorem. PPP však nemusí nutně znamenat, že by soukromý partner nesl veškerá rizika spojená s projektem či jejich podstatnou část. Konkrétní rozdělení rizika se určuje případ od případu podle možnosti zúčastněných stran toto riziko vyhodnotit, kontrolovat jej a vyrovnat se s ním.

Legislativní úprava Zákon o veřejných zakázkách Koncesní zákon Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/17/ES, o koordinaci postupů při zadávání zakázek subjekty působícími v odvětví vodního hospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb, ve znění pozdějších předpisů Směrnice 2004/18/ES o koordinaci postupů při zadávání veřejných zakázek na stavební práce, dodávky a služby, ve znění pozdějších předpisů. Podle koncesního zákona, který upravuje PPP projekty jsou za PPP považovány (Jurčík, online): koncese na služby a na stavební práce, (nadlimitní veřejné zakázky s přenesenými riziky podle § 156 ZVZ a § 1 odst. 2 KZ (kvazikoncese, či kvazikoncesní veřejné zakázky))) – už ne - Úprava zakázek s předpokládanou hodnotou nejméně 500 mil. Kč a smlouvy uzavírané na dobu nejméně 5 let nebo na dobu neurčitou. – nutné předchozí stanovisko MF

Úprava koncesí

Institucionální zázemí Oddělení pro metodiku a regulaci projektů PPP (MF ČR) PPP Centrum (po vzoru Partnerships UK) – rok 2006/2007 Asociace PPP Dohled: MF ČR (rozpočtový dohled) NKÚ ÚOHS

PPP Centrum http://www.pppcentrum.cz/ Dotazníkové šetření, 2007 Nedostatečné zázemí, nedostatečně silná podpora

„Pavel (2007) dále upozorňuje v souvislosti s pilotními projekty na problém výběru externího poradce, na kterého je často přenášena veškerá odpovědnost, neboť profesní schopnosti subjektů veřejné správy byly v souvislosti s PPP projekty nízké. Kritizuje tento proces za jeho nekoordinované provádění, což mělo vliv na strukturu hodnotících kritérií a na volbu zadávací metody, což je zarážející, neboť PPP Centrum vzniklo jako centrum implementace PPP právě za účelem koordinace a centralizace procesů týkajících se PPP.“ Zdroj: Implementace PPP projektů v České republice a její rizika s. 42 nepr

PPP projekty v ČR Koncesní projekty na úrovni ÚSC – http://www.isvz.cz/isvz/ 9 PPP projektů na stránkách PPP Centra http://www.pppcentrum.cz/index.php?cmd=page&id=1149 54 PPP projektů na stránkách asociace PPP (22 v realizační fázi) http://www.asociaceppp.cz/cnt/databaze_ppp_projektu/

Pilotní projekty do dnešního dne nebyl dokončen jediný PP a od několika z nich bylo ustoupeno Orientovány na výstavbu a rozvoj infrastruktury, předpokládaným typem DBFO či BOT

Přehled Pilotních projektů (Konečná, 2012)

Přehled zrušených projektů Konečná , 2012

Objem koncesních smluv Konečná, 2012

„Koncesní projekt na správu a údržbu sportovního areálu v Tachově je už ve fázi provozu. Jedná se o projekt regenerace brownfieldu, tedy o výstavbu nového víceúčelového sportovního hřiště na místě bývalé skládky v blízkosti fotbalového stadionu. Koncesní smlouva byla schválena zastupitelstvem města a podepsána v roce 2007 na dobu 20 let. Infrastruktura je ve vlastnictví zadavatele, tedy města, které má možnost dohlížet na jeho náležitý provoz, koncesionář nese rizika související se správou a provozem areálu a město má oprávnění odstoupit od smlouvy, pokud nebude koncesionář plnit přesně definované povinnosti, jež vyplývají z koncesního vztahu . Projekt je financován soukromým subjektem, kterému je umožněno vybírat úhrady od uživatelů a dále získávat příjmy z komerční činnosti.“ (Škurek, online)

Zkušenosti zemí

Úspěšný projekt - zdravotnictví

Úspěšný projekt - vězeňství

Faktory ovlivňující (ne)úspěšnou realizaci PPP projektu Předmětem analýzy neúspěšných projektů je 49 vybraných zahraničních projektů realizovaných v oblastech dopravní infrastruktury, energetického a odpadového hospodářství a vodohospodářství. Faktory: Nedostatečně konkurenční prostředí nebo netransparentní výběr dodavatele Špatně sjednané podmínky projektu Nevhodné rozložení rizik mezi partnery Chybný odhad poptávky a z toho pramenící nedostatečné výnosy na pokrytí nákladů a úroků z úvěru Ostatní faktory

Faktory úspěšnosti PPP projektů

Neúspěšný projekt - vodohospodářství

Závěr Výzva v podobě alternativních způsobů poskytování.. ALE: Výběr poskytovatele -> přímý nákup – netransparentnost „intuitivní volba způsobu poskytování“ ? Nedostatek motivace prověřovat dosavadní způsob poskytování..Přezkum výjimečně (Ochrana, 2007); pouze v ojedinělých případech snaha o zkvalitnění služby a reakce na poptávku obyvatel. Neznalost reálných nákladů na službu (obce nebyly schopny odpovědět na otázku v dotazníku) ke stejným závěrům dochází Nemec In Ochrana (2007). Nedostatečná informovanost o alternativních způsobech poskytování. nelze předpokládat významný nárůst PPP projektů

Děkuji za pozornost 