Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek R. Bulín 1), H. Fartáková 2) 1) Gymnázium Plasy 2) Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského,
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Atomová absorbční spektroskopie
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Uplatnění spektroskopie elektronů
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
Gama záření z přírodních zdrojů
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Aktinoidy aktinoidy jsou chemické prvky jejichž atomové číslo je v intervalu 90 až 103 nestálé, mají mnoho izotopů všechny aktinoidy lehčí než uran (transurany)
22. JADERNÁ FYZIKA.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
Jaderná energie.
Charakteristiky Dolet R
Využití jaderného záření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Elektrotechnologie 1.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
Jaderné reakce.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU (
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
1 Spektroskopie záření  a  Autoři: Mencl Jakub Pekař Radek Przeczek Tomáš Štyndlová Kateřina Žďárská Romana Asistenti:Jakubek Jan, Ing. Kohout Zdeněk,
Rentgenfluorescenční analýza
Spektrometrie gama záření
Spektrometrie záření gama
Analýza stříbrných mincí pomocí ionizujícího záření
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Helena Brandejská Josef Novák Michal Unzeitig Supervisor: Ing. Petr Průša Týden vědy na Jaderce Rentgenfluoresenční analýza, pomocník nejen při zkoumání.
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sledování ionizujícího záření na toku Dubeneckého potoka Jan Kolumpek, Matěj Klíma, Zbyněk Másler Fyzikální seminář 2008, FJFI ČVUT.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Gama záření z přírodních zdrojů
Prvky s protonovým číslem
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Transkript prezentace:

Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch Fišer, Jan Krejčí, Aleš Ryška

Teoretický úvod ke spektroskopii Produkce a transport neutronů v různých materiálech, které se v daných zařízeních vyskytují (urychlovačem řízené transmutory nebo jaderné reaktory) můžeme zkoumat pomocí malých vzorků různých materiálů Ty se vloží do sestavy a díky reakcím neutronů s atomovými jádry vznikají radioaktivní jádra Tuto metodu lze použít, chceme-li zjistit obsahy prvků v neznámé látce Složení neznámé látky lze určit i z velmi malého množství látky Musíme znát přesný neutronový tok na kanálu HK1 Po ozáření látky je umístěna pod detektor záření (spektrometr), který funguje na principu změny energie, kterou s sebou nese záření Tuto metodu lze použít, chceme-li zjistit obsahy prvků v neznámé látce Složení neznámé látky lze určit i z velmi malého množství látky Musíme znát přesný neutronový tok na kanálu HK1 Po ozáření látky je umístěna pod detektor záření (spektrometr), který funguje na principu změny energie, kterou s sebou nese záření

Teoretický úvod ke spektroskopii Detektor záření je připojen do elektrického systému na jeho konci počítač zobrazuje získaná data Detektor při měření musí být nastaven tak, aby dělal co nejmenší chyby Mezi hlavní cíle této práce patří: 1) Určit jak je ovlivněn výsledek měření, tím že měřené vzorky nejsou bodové, ale plošné 2) Poznat o jakou látku se jedná 3) Ověřit zda se naměřené hodnoty shodují s výsledky, které se dají získat ze simulačních programů 1) Určit jak je ovlivněn výsledek měření, tím že měřené vzorky nejsou bodové, ale plošné 2) Poznat o jakou látku se jedná 3) Ověřit zda se naměřené hodnoty shodují s výsledky, které se dají získat ze simulačních programů

Příprava radioaktivních vzorků Připravit několik vzorků z jednoho materiálu (pro více měření můžeme zvolit i více materiálů, které chceme zkoumat) Ozářené materiály: Neznámá hornina Kovový váleček z neznámého materiálu Rozumné energie záření gama Relativně vysoká intenzita gama linky Dvě možnosti přípravy radioaktivních vzorků: 1) Ozáření v jaderném reaktoru moderovanými neutrony s nízkou hodnotou energie = známe hustotu a energii neutronů 2) Využití urychlovače – cyklotron = relativně homogenní pole 1) Ozáření v jaderném reaktoru moderovanými neutrony s nízkou hodnotou energie = známe hustotu a energii neutronů 2) Využití urychlovače – cyklotron = relativně homogenní pole

Ozáření vzorků v reaktoru LVR-15 Ozařujeme vzorek o malých rozměrech (2x2 cm), aby mohl být později považován za bodový zdroj záření Při ozařování musíme zajisti to, aby byl vzorek ozářen homogenně Pro bodový zdroj je důležitá jeho intenzita Pro plošný zdroj můžeme využít ozáření v cyklotronu nebo v HK1 (ovšem ty nebyly k dispozici)

Ozáření vzorků v reaktoru LVR-15 Detektor zachycuje energii záření gama Reakce fotonu gama přenese tuto energii na elektron a ten pomocí ní vytvoří nosiče náboje Ty způsobí v obvodu proudový impuls, který je zesílen a pomocí konvektoru převeden na digitální signál a do počítače Měřené vzorky jsou často jen slabě radioaktivní, proto je vzorek umístěn v boxu, který je z vnější strany tvořen olovem Záření gama je „zakódováno“ v amplitudě proudu

Přílohy

Naše spektra Kalibrace spektrometru pomocí etalonového zářiče

Kalibrace etalonovým zářičem Kalibrace gama-spektrometru pomocí etalonového zářiče Zjištění správné funkčnosti přístroje Hlavní píky: NuklidAktivita (kBq)T ½, dny 241 Am Co Co Cs Y ???54.19 ???106.6 ???

Neznámý kovový váleček – známe jeho složení ???

Zjišťování složení neznámého válečku Váleček neznámého původu o délce 4mm a průměru do 2mm Zjištění přibližného složení podle spektrometru Ve vyšších energetických hladinách musíme počítat s přesností píku ± 1,3 – 2,0 keV Doba expozice: 15 minut, zač. 12:07, konec: 12:23 Zanedbání 56 Mn – původ v samolepící pásce Hlavní píky vytvořili tyto radionuklidy: Nuklid 56 Mn 116 In 69 Zn

Ozářená hornina K našemu údivu se jednalo o smolinec Vznikalo Plutonium ( 239 Pu) a Uran ( 235 U)

Zjišťování složení neznámé horniny Vzorek horniny – k našemu údivu šlo o horninu obsahující 238 U - smolinec Zjištění přibližného složení podle spektrometru Ve vyšších energetických hladinách musíme počítat s přesností píku ± 1,3 – 2,0 keV Doba expozice: 32 minut, zač. 12:40, konec: 13:13 Zanedbání 56 Mn – původ v samolepící pásce Hlavní píky vytvořili tyto radionuklidy: Nuklid 214 Pb 239 U 235 U Nuklid 239 Np 110 Ag 214 Bi Nuklid 214 Pb 132 Te 176 Lu

Intenzita vzorku

??? Nějaké dotazy ??? Konec