Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Advertisements

Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinová politika.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Aktuální situace v zemědělském a potravinářském resortu Miroslav Toman, ministr zemědělství Žofínské fórum.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Správa sociálního zabezpečení
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Novela veterinárního zákona
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Problematika potravinových odpadů v ČR
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Legislativní pravidla vlády I - úvod
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Spotřební a energetické daně
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství

Priority Ministerstva zemědělství Dlouhodobá strategická vize rozvoje agrárního sektoru. Postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti v základních komoditách, které lze v ČR produkovat, a tím vytvořit nová pracovní místa na venkově. Rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v rámci EU. V oblasti národních dotací udělat maximum pro narovnání podmínek českým zemědělcům a potravinářům v rámci EU. Přísná kontrola nezávadnosti potravin - bezpečné a kvalitní potraviny. Podpora kvalitních domácích výrobců a producentů a zpracování základních zemědělských komodit - využití dotačních programů SZP a PGRLF. Důraz na pěstování ovoce, zeleniny a obnovu živočišné výroby. Nová úloha Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny Úřad pro potraviny byl zřízen příkazem ministra k 1. dubnu Cílem bylo zastřešit celou problematiku potravinářství na úrovni státního orgánu v návaznosti na vstup ČR do EU.

Připravovaná novela zákona o potravinách V současné době je v legislativním procesu další novela zákona o potravinách. Hlavním cílem návrhu zákona je primárně transpozice tabákové směrnice (účinnost ). Nad rámec transpozice tabákové směrnice byla v zákoně o potravinách identifikována některá dílčí ustanovení týkající se potravin, která jsou předmětem novelizace: –Stanovení regulatorního rámce pro dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“. –Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. –Vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl.

Česká potravina Jasné legislativní vymezení pojmů „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů s podobným významem „česká potravina“ a odkazy s podobným významem (např. vlajka, znak, mapky) a) 100 % složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny (surovin – např. ovoce, zelenina, maso) a mléka pochází z ČR a všechny fáze výroby na území ČR b) součet hmotnosti složek pocházejících z ČR tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny (např. složené potraviny – masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské výrobky) a všechny fáze výroby na území ČR. „vyrobeno v České republice“ a slova s podobným významem Všechny fáze výroby musí proběhnout na území ČR. Podmínky budou muset splňovat pouze subjekty, které se dobrovolně rozhodnou tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny. Možné použití při medializaci podpory výroby, prodeje a spotřeby českých potravin: jasně definováno, co je „česká potravina“ – apel na obchodníky, zvýšení podílu českých potravin v tržní síti.

Úprava a zpřesnění kompetencí dozorových orgánů v gesci MZe a MZd Cílem úpravy kompetencí dozorových orgánů MZe a MZd je zjednodušení a zefektivnění výkonu úřední kontroly v oblasti maloobchodu tak, že kontrola potravin jako celek, kromě stanovených konkrétních výjimek (školská, sociální a zdravotní zařízení), by prakticky spadala do kompetence Ministerstva zemědělství. Cílem úpravy kompetencí při výkonu dozoru mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou je maximálně sjednotit dozor v oblasti maloobchodu pod jeden dozorový orgán, tj. Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí s tím, že Státní veterinární správa bude působit jako specializovaný orgán v otázkách veterinární péče a kontroly výroby potravin živočišného původu včetně zvěřiny.

Distribuce potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací Cílem novely zákona o potravinách je vytvoření zvláštního režimu umožňujícího distribuovat charitativním a humanitárním organizacím potraviny, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné a informace na obale neuvádějí spotřebitele v omyl. Potraviny, které by mohly spadat do uvedeného režimu, jsou například potraviny s deformovanými obaly, potraviny nesplňující dílčí kvalitativní požadavky vymezené právními předpisy nebo potraviny nesplňující požadavek na minimální velikost písma povinných informací na obale potraviny apod.

Falšování potravin Počet případů roste: nahrazování kvalitních surovin méně kvalitními a v některých případech nekvalitními náhražkami. Hlavní příčina: tlak na cenu, poptávka lidí ovlivňovaná ekonomickou situací. Nejčastější případy falšování: víno (syntetický glycerol, nadlimitní ethanol z přidaného cukru, voda, barviva), lihoviny (denaturační činidla, botanický původ lihu), med (mj. barvivo sulfitový karamel, přídavek cukrů nebo cukerných sirupů), džem (nedodržení deklarovaného obsahu ovoce, nedodržení legislativně stanoveného obsahu ovoce) a ryby (mj. nedeklarovaný obsah přidané vody).

Závěr Posílení informovanosti a ochrany konečného spotřebitele Posílení domácích výrobků a výrobců Podpora kvalitních a českých potravin Zvýšení podílu českých potravin v tržní síti Podpora regionálních výrobců a producentů potravin a zemědělské produkce

Děkuji za pozornost Ministerstvo zemědělství