Základy veřejných financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Agregátní poptávka a nabídka
Ing. Šárka Laboutková, Ph. D. sarka.
Hospodářská politika.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Soustava veřejných rozpočtů II.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
10. téma: Rozpočtová a fiskální politika – vybrané problémy
Makroekonomie.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Monetární a fiskální politika
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Fiskální hospodářská politika Fiskální hospodářská politika Ekonomie veřejného sektoru 3. přednáška Eva Tomášková Katedra finančního.
Daňová teorie a politika
Ekonomické aspekty veřejné správy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Fiskální hospodářská politika
Materiální základ produkce veřejných statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Soustava veřejných rozpočtů. Osnova kurzu 1.Veřejné rozpočty v ČR 2.Státní rozpočet a rozpočtový proces 3.Střednědobé rozpočtování 4.Územní rozpočty 5.Podmíněné.
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Čtvrtek: –
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Úterý: – Čtvrtek:
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Veřejné finance a veřejné statky
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Fiskální politika Pavel Seknička.
Rozpočtová a fiskální politika
Veřejné finance 1 Ing. Yvona Legierská
Vládní výdaje a zdanění
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Veřejné Finance.
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Úvod do finanční vědy a financí
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ekonomické aspekty veřejné správy
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Fiskální a monetární politka - shrnutí
Rozpočtová a fiskální politika
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Rozpočtová a fiskální politika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vládní výdaje a zdanění TNH 2 (S-8)
Transkript prezentace:

Základy veřejných financí Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009 pje@centrum.cz http://pjezevec.wz.cz

Témata Funkce VF ve smíšené ekonomice Teorie statků, typologie a význam pro VF Vládní selhání a teorie veřejné volby Soustava veřejných rozpočtů, statistiky, rozpočtová skladba Veřejné příjmy Veřejné výdaje Efektivnost veřejných výdajových programů Krátkodobá rozpočtová nerovnováha a deficity Dlouhodobá fiskální nerovnováha a dluh

? Selhává trh v důsledku vládní regulace a VF? Proč veřejné finance? Tržní selhání Reální trhy nejsou dokonalé ani dokonale konkurenční Důsledek – neoptimální (neefektivní) alokace zdrojů! Nezájem o poskytování netržních statků Důsledek – nedostatečná nabídka statků ? Selhává trh v důsledku vládní regulace a VF?

Funkce veřejných financí Alokační Poskytování a přidělování veřejných a smíšených statků Mikroekonomická Redistribuční Přerozdělování neoptimálně alokovaných důchodů Mikroekononomická Stabilizační Proticyklická stabilizace ekonomiky Makroekonomická

Politiky veřejných financí Rozpočtová Politika příjmů a výdajů veřejných rozpočtů Mikroekonomická s makroekonomickými důsledky Fiskální Politika makroekonomické stabilizace, expanze a restrikce Přímá souvislost s monetární politikou

Veřejná ekonomika Doplněk soukromého sektoru ekonomiky Financování prostřednictvím VF Státní i nestátní instituce Podnikatelské i nepodnikatelské instituce

Veřejné rozpočty Systém vynuceného financování (fondy) Bilance Zákony Veřejné příjmy jako zdroj Veřejné výdaje jako užití Bilance Příjmy mínus výdaje Zákony Povinné příjmy a závazné parametry výdajů

Státní finance Financování institucí Financování politik Ministerstev Státních úřadů Státních komisí a agentur Státních podniků Financování politik Hospodářské Ekologické Vzdělávací Zdravotní, atd.