Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Řízení motorových vozidel
Staroklánovická ročník ZŠ 6 odd. ŠD Polesná ročník ZŠ 3 odd. ŠD 3 odd. MŠ.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
Psychologie v dopravě 9 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.
Bezpečnost na lyžích.
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
126.1 Jednoduché křižovatky, pravidlo pravé ruky
DOPRAVNÍ ZNAČKY 3. ročník
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace DOPRAVNÍ ZNAČKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Odkryj správnou dopravní značku a najdi pod ní písmeno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
stůj, dej přednost v jízdě
Dopravní značky.
Název Dopravní výchova - křižovatky
Název Dopravní výchova - značky
Umíte se chovat na silnici?
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dětské dopravní hřiště Liberec
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
D o z p n r.
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Nehodovost na okrese ZNOJMO
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Prázdniny bezpečnější
SLOŽITĚJŠÍ JÍZDNÍ ÚKONY
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Bezpečné cesty do školy
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
DOPRAVNÍ ZNAČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Grosmanová.
Dětské dopravní hřiště Liberec
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Jízda s použitím zvláštního výstražného znamení

Řízení vozidla s právem přednosti v jízdě vyžaduje: zkušenosti, postřeh, pozornost. S problémy nesedej za volant !!!!

Ne každý je vhodný k řízení vozidel s právem přednosti jízdy. Za volant patří člověk vyrovnaný, se zdravou mírou rizika, pohotovými reakcemi, se schopností předvídat a klidně uvažovat i ve vypjatých situacích.

Základní „desatero“ pro jízdu s „majákem.“

Je nutné, perfektně a podrobně znát pravidla silničního provozu, oprávnění a povinnosti, která má řidič s právem přednosti jízdy.

2. Vhodně zvolit trasu s ohledem na dopravní špičky, uzavírky a objížďky, výskyt chodců, dětí, cyklistů.…….

3. Při jízdě je nutné počítat: - s větší psychickou únavou, ale také s pocitem opojení - se stresem - s chybami a nezkušeností ostatních řidičů a být na ně připraven - se špatným parkováním - s tím, že řidič v dobrém úmyslu zastaví, ale tím znemožní cestu Nenechat se v žádném případě vyprovokovat a vyvést z míry. Tolerovat chyby ostatních.

4. Je nutné počítat s tím, že ne všichni řidiči naše auto registrují - poslech autorádia, - zdravotní omezení, - nepozornost, - alkohol. Může jim také činit potíže určit ze kterého směru přijíždíme, pokud nás přímo nevidí - jsme schováni za roh domu, - autobus apod.

Ne každý Tě může vidět a slyšet !!

5. Při jízdě po vedlejší silnici nebo při světleném signálu „STŮJ“: - vjíždět do křižovatky opatrně, - až jsme si jisti, že nás všichni řidiči motorových i nemotorových vozidel registrují, - pozor na víceproudé komunikace.

6. Musíme počítat s tím, že dojížděný nebo předjížděný řidič - může se leknout, - prudce zabrzdit, - zazmatkovat, - začít kličkovat.

7. S ohledem na často značně vyšší rychlost jízdy, než je v daném místě obvyklé, např.v obci, počítat s chybným odhadem ostatních řidičů i chodců, kteří se nám tak mohou ocitnout před vozidlem (nebezpečí střetu s protijedoucím vozidlem, které při odbočování zabere část našeho jízdního pruhu).

8. Být trvale připraven okamžitě řešit kolizní situaci, například prudce brzdit a upozornit na tuto skutečnost celou osádku vozidla. „Co neubrzdíš, to neukecáš.“

9. Jet co možná nejzřetelněji, aby ostatní řidiči mohli poznat naše záměry, např. pokud jede k zásahu více vozidel, mají jet za sebou a nepředjíždět jeden zleva, druhý zprava. Nebo např. při „vynucování“ si jízdy mezi jízdními pruhy neprovádět neočekávané vybočení ze směru „

POMÁHAT MŮŽEME, JEN KDYŽ DOJEDEME !!!! 10. Poslední „zlaté“ pravidlo jízdy s majákem: Řídit se hlavní zásadou: MUSÍM VŽDY DOJET !! Nikdo nemůže vytknout pozdější příjezd z důvodu pomalé jízdy, ale nepřijet vůbec je problém. „Kam jsi spěchal ?“ „K ohni.“ „A kam jsi dojel ?“ POMÁHAT MŮŽEME, JEN KDYŽ DOJEDEME !!!!

Závěr. Promiňte, ale museli jsme přijít pěšky, tadyhle kolegovi se dělá při rychlé jízdě špatně.

Dotazy. Zpracoval: Ondráček Zdeněk OUPO Brno 2009