Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Elektronická učebnice - I
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nemoc AIDS v Africe.
12.1 Mimořádné události, IZS
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Elektronická učebnice - II
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Aids.
121.1 Dopravní výchova - chodec
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
PRROBLÉMY V AFRICE.
Haemophilus influenzae typu b
Elektronická učebnice - I
47.1 Pardubický kraj – poznáš jeho dominanty?
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
29.1 Kompas a světové strany
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
World Health Day 2014 Vector-borne diseases #Just1Bite Alena Šteflová Kancelář WHO v ČR.
Definice, základní pojmy
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VIRY- „život“ bez buňky
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.1 Světová onemocnění Autor: Ing.Mgr. Josef Pícha

46.2 Co již víme? Úroveň zdravotnictví Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.2 Co již víme? Výskyt nemocí a následná schopnost je léčit závisí na: Úrovni vyspělosti dané země, s čímž souvisí dále: Úroveň zdravotnictví Hygieně A podmínkách jako např. hustota osídlení, izolovanost dané země, klimatických podmínkách Životním stylu obyvatel

Nemoci můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Nemoci můžeme rozdělit do tří hlavních kategorií Infekční nemoci Jsou příčinou asi 30% úmrtí po celém světě (tuberkulóza, malárie) Díky velkému vědeckému pokroku a prevenčních metod jsme schopni úspěšně bojovat s naprostou většinou z nich Nicméně řada z nich je schopna mutovat a vytváří tak další nová onemocnění, která jsou odolnější vůči stávajícím lékům V poslední době se objevily i nové nemoci jako AIDS, SARS, H5N1 apod. Nejsou ani výjimkou rozsáhlé epidemie šířící se především ze zemí se špatnou úrovní hygieny, dostupností pitné vody a celkově kvalitou zdr. péče. Přenos nemocí probíhá kontaminovanou vodou či potravou, vzduchem, lidským kontaktem atd. 2. Nemoci z podvýživy Tento druh nemocí je zapříčiněn především chudobou státu/regionu ( Afrika, Asie) Obyvatelům chybí pestrost potravy, chybí tedy důležité vitamíny a minerály, což oslabuje lidský organismus především u dětí 3. Civilizační nemoci Choroby cév a srdce, obezita Jsou nemoci způsobené nezdravým životním stylem jako je alkoholismus, nedostatek pohybu, nezdravá strava… Vyskytují se především ve vyspělých regionech jako sev. Amerika, Evropa

46.4 Co si řekneme ještě nového? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.4 Co si řekneme ještě nového? 3. Tuberkolóza Je to infekční onemocnění Nejčastěji postihuje plíce, ledviny a kosti Jedna z nejstarších nemocí na světě Způsobena bakterií Mycobacterium tuberculosis Šíří se formou kapénkové infekce Nejčastější je tuberkulóza plic Příznaky: horečka, kašel, vyčerpání Léčí se antibiotiky, prevencí je očkování Výskyt : Nejvíce jih a rovníková Afrika, Asie, ale i východní státy Evropy jako Rusko, Ukrajina 1. Malárie Závažné, někdy až fatální onemocnění Způsobena parazity (kousnutí komára) 300-500 milionů případů ročně Příznaky: horečka, zimnice, bolesti hlavy a svalů Při neléčení dochází k úmrtí Lze ji léčit léky, druhy léků závisí na typu malárie Výskyt : Afrika, Asie a Jižní Amerika 2. AIDS Virové onemocnění Původcem je vir HIV-způsobuje ztrátu imunity v těle napadá bílé krvinky (T-lymfocity) Citlivý k vnějším vlivům (vysoká teplota) Výskyt: v krvi, spermatu, mateřském mléku Přenos: pohlavním stykem, krví z matky na dítě Nejlepší ochranou je prevence Výskyt ve všech oblastech světa! 4. Cholera Jedna z nejstarších a nejnebezpečnějších nemocí Je způsobena bakterií Vibrio cholerae Příčiny: nedostatečná hygiena Příznaky: křečovité bolesti, průjem, zvracení Prevence: dodržování hygieny Hlavní výskyt: Afrika, Oceánie

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.5 Procvičení a příklady 2. Nyní trochu něco náročnějšího. Na mapě č.2 je vidět počet úmrtí v daném regionu na nemoc, která se poprvé objevila v roce 1981 a až po dvou letech od prvních případů se americkým vědcům Robertu C. Gallovi a Jean Luc Montagnierovi podařilo izolovat její kmenový gen. Víš, o kterou infekční nemoc se jedná? 1. Dokážeš z mapy výskytu malárie určit , které regiony jsou na tom nejhůře? Poznáš i státy? Nápověda: mapa ukazuje značný počet úmrtí i ve vyspělé Evropě a Sev. Americe Mapa č.2

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.6 Něco navíc pro šikovné Existuje mnoho vládních i nevládních organizací, které bojují proti široké škále různých nemocí ať už přímou pomocí ve formě léků, vědeckého výzkumu či poskytnutí lékařského personálu, nebo jen preventivní činnosti. Mezinárodní červený kříž (zkracováno na Červený kříž) je humanitární hnutí v podobě mezinárodní neziskové organizace. Zabývá se poskytováním humanitární pomoci a lékařské péče v oblastech, kde je toho potřeba (přírodní katastrofy, válečné konflikty, boj s chudobou atd.) Červený kříž je větven do národních celků; celkem působí v 189 státech světa s hlavním sídlem ve švýcarské Ženevě. Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, WHO, též SZO) Přidružená organizace OSN. Její hlavní úloha je likvidovat nemoci, speciálně klíčové infekční nemoci. V rámci mezinárodního monitorování průběhu a šíření infekčních nemocí jako SARS, malárie a AIDS. Realizuje též programy na likvidaci těchto nemocí, a to vývojem a distribucí vakcín. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/WHO Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/červený kříž

46.7 World diseases Match the boxes with right disease. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography 46.7 World diseases Match the boxes with right disease. a mosquito-borne infectious disease of humans and other animals caused by parasitic protozoans (a type of unicellular microorganism) of the genus Plasmodium Malaria  an infection of the small intestine caused by the bacterium Vibrio cholerae. Cholera AIDS an infectious disease caused by various strains of mycobacteria, usually Mycobacterium tuberculosis Tuberculosis a disease of the human immune system caused by infection with human immunodeficiency virus

46.8 Test znalostí Test na známku Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 46.8 Test znalostí Mezi infekční nemoci nepatří a/ AIDS b/ SARS c/ Alzheimerova choroba d/ Malárie AIDS se vyskytuje a/ V zemích, které mají špatné hygienické podmínky b/ Na celém světe, kromě vyspělých zemí c/ I v zemích s vysokou úrovní zdravotnictví d/ pouze v Africe, kde umírají ročně miliony lidí na tuto nemoc Cholera je nemoc způsobena a/ bakterií vibrio cholerae b/ špatnou tvorbou červených krvinek c/ zvýšenou produkcí lymfocit d/ ztrátou imunitního systému člověka Civilizační nemocí je: a/ Tuberkulóza b/ Srdeční (vaskulární) choroby c/ žloutenka typu A d/ ptačí chřipka Test na známku c a b Správné odpovědi:

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.9 Použité zdroje, citace http://emilyfraft2012.edublogs.org/2013/01/29/a-course-in-geography-on-third-world-disease/ slide 1 http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/08/drug-resistant-tb slide 1 http://www.medindia.net/news/study-finds-surge-in-lifestyle-diseases-among-developing-world-106313-1.htm slide 1 http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/komentare/reforma-nebo-bolsevicky-puc-459565 slide 2 http://wellnesszone.cz/co-byste-meli-vedet-o-hygienickych-podminkach-sauny/ slide 2 http://health.india.com/diseases-conditions/world-malaria-day-top-10-facts-you-should-know-about-malaria/ slide 3 http://www.fastfoodzurnal.cz/2010/07/recept-domaci-vyborne-krupave-hranolky.html slide 3 http://drieculturen.blogspot.cz/2011/08/my-heritage-of-growing-up-overseas-part.html slide 4 http://whatgives365.com/2010/03/30/my-name-is-wanda-and-i-have-aids/ slide 4 http://www.npr.org/blogs/health/2012/06/06/154448297/drug-resistant-tuberculosis-a-serious-epidemic-in-china slide 4 http://www.aktualne.cz/ slide 5 http://is.muni.cz/th/252440/prif_b/13350014/ slide 5 http://stateschronicle.com/human-animals-source-tuberculosis-tb-study-4327.html slide 7 http://www.datedupdates.com/cholera-outbreak-fg-confirms-death-of-74-persons/ slide 7 http://rjthefiredog.com/2013/11/05/rjw-firedog-40-year-high-in-number-of-malaria-cases-in-the-us/ slide 7 http://health.safepositive.com/hiv-aids/

46.10 Anotace Autor Ing. Mgr. Josef Pícha Období Ročník 9. ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 46.10 Anotace Autor Ing. Mgr. Josef Pícha Období Ročník 9. ročník Klíčová slova Světová onemocnění Anotace Prezentace se zabývá světovými nemocemi a jejich výskytem