Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Veřejná správa – úvod.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Management a rozvoj obcí
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Strategie regionu, obce
Subjekty a objekty veřejných politik
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
ORP a NNO Petr Holý.
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové organizace ČR/1998 – předseda Výboru pro regiony a partnerství RVNNO/2007  Tel:   Evropský hospodářský a sociální výbor, člen - 2. období, 21/09/2006

Kdo zasedá v EHSV?  je to shromáždění 344 členů z 27 členských států EU  organizace zastupující výrobce, zemědělce, pracující, svobodná povolání, sociální ekonomiku, spotřebitele a další nevládní organizace  členové jsou jmenováni na pětileté funkční období, které lze prodloužit  jsou jmenováni Radou na základě seznamů vypracovaných vládami jednotlivých států

 Jeho poradní funkce a dialog s organizacemi občanské společnosti…  … činí z EHSV jednoho z nejaktivnějších protagonistů a průkopníků… ...PARTICIPATIVNÍ DEMOKRACIE.  Proto Váš průvodce Evropskou občanskou iniciativou ve složkách – eesc.europa.eu  Proto i Stanovisko Výboru k Evropskému roku 2013 – Roku aktivního občanství

Jak zapojit veřejnost do plánování, rozvoje a rozhodování v obcích, městech a krajích Co je zapojování veřejnosti: - na místní, regionální, národní i EU úrovni - a také: e-….. nebo z očí do očí…?

Co je zapojování veřejnosti Přístupy zapojování veřejnosti Zapojování veřejnosti je prostředek, ale i cíl:  prostředek: k dosažení kvalitního plánu či rozhodnutí, k transparentnímu procesu, k protikorupčnímu prostředí  cíl: mobilizovat občany k tomu, aby se zajímali o veřejné dění

Co je zapojování veřejnosti Přístupy zapojování veřejnosti Zapojování veřejnosti je série aktivit sloužících k informování dotčených a zainteresovaných občanů a získání jejich podnětů pro připravení a přijetí kvalitního rozhodnutí. od roku 1996 cca 150 vedených procesů zapojení veřejnosti veřejná prostranství, dopravní stavby, strategické plány obcí, měst i resortů, komunikační strategie, komunitní plánování sociálních služeb, rozvoj venkova/LEADER, EIA/SEA…

Úrovně zapojování veřejnosti Delegování rozhodovacích pravomocí na občany Společné plánování či rozhodování Zapojení a konzultace Získávání informací od občanů Poskytování informací PR, přesvědčování, manipulace Co je zapojování veřejnosti

Participace a partnerství stejný slovní základ stejně problematická právní nevymahatelnost stejná potřeba metodické podpory stejná možnost zneužití a formalismu stejně obtížné rozhodnutí – komu ano, s kým ne Co je zapojování veřejnosti

Participace a partnerství máme/mají na ně občané právo ? proč je nemají rádi politici, úředníci, šéfové..? proč jsou tak důležité v demokracii ? jak je vymáhat a ukotvit ? existují v demokracii jejich alternativy ? Co je zapojování veřejnosti

Klíčová doporučení důvěra nebo papír ? – papír ! kdo ano a kdo ne ? – všichni ! kdy vyžadovat ? – vždycky ! kdy vyžadovat závazek ? – před volbami ! a co dělat, pokud to nepůjde…? de..?...de…!...de… :-§ Co je zapojování veřejnosti