Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR1 Veřejně soukromá partnerství a zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon) JUDr. Vladimír Horálek,
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Daňové plánování při výstavbě nemovitostí Financování a výstavba nemovitostí s využitím zahraniční společnosti.
PROJEKTY PPP KONCESNÍ PROJEKT
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Facility management ČSN EN
Obsah Obsah Co je to PPP? Typická struktura a znaky Proč PPP?
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Obsah Obsah Pilotní projekty Současný stav Klady Zápory
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
1 VÝHODY A RIZIKÁ PPP Transparency International Slovensko Právna regulácia a hlavné riziká PPP v Českej republike Jan Krofta Dáňa, Pergl & Partners, advokátní.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Příprava projektu v praxi Shrnutí Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Brno 2009.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Obsah Obsah Možnosti financování PPP projektů
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Public Private Partnership Spojení veřejného a soukromého sektoru ve vodárenství.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Obsah prezentace Informace Harmonogram přípravy PPP Sektorové zaměření
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Projektové financování TI s využitím principů PPP
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Public Private Partnerships
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Public Private Partnerships
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
S POLUPRÁCE MEZI VEŘEJNÝM A SOUKROMÝM SEKTOREM V ČR Public private partnership.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Partnerství se soukromým sektorem při zajišťování veřejných statků Realizace investic veřejného sektoru na základě dlouhodobých dohod a smluv mezi veřejným.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Poskytování veřejných služeb
Snídaně starostů , Jedlí
Strategické úkoly MD Pardubice
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Radek Jurčík
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Public Private Partnerships (nejen) ve školství 8. března 2011

Poskytování veřejných služeb

Definice PPP Neexistuje úplná shoda o tom, co PPP představuje. Podle Evropské Komise (2003) je PPP definováno jako převod investičních projektů, které tradičně zajišťoval a financoval veřejný sektor na soukromého partnera. Kromě toho má ale PPP další dvě velmi významné charakteristiky: Za prvé, soukromá produkce a zapojení soukromých investic a za druhé převod významných rizik spojených s poskytováním na soukromý subjekt. …Ačkoliv veřejně soukromá partnerství nabývají odlišných podob, pro PPP jsou specifické dvě formy, a to: koncese a leasing., tedy ty formy, které se vyznačují zapojením soukromých investic. (International Monetary Fund, 2006, str. 4)

Public private partnerships Dlouhodobá spolupráce subjektů veřejného a soukromého sektoru, jejíž výsledkem je výstavba (modernizace) a následný provoz infrastruktury či poskytování služeb. V rámci které jsou na soukromý subjekt převedena některá rizika spojená s provozem, údržbou, financováním infrastruktury či poskytováním služeb (nikoliv však nutně všechna současně). Za plnění předem definovaného výstupu inkasuje soukromý subjekt úhradu ve formě pravidelných plateb z veřejných zdrojů nebo se sám na financování podílí. A kde vlastnictví aktiv potřebných k zajištění veřejných služeb je na straně veřejného subjektu nebo dočasně na straně soukromého sektoru.

Typy PPP

Formy PPP

Rizika PPP Výnosové (příjmové) riziko. Výběr soukromého partnera. Stavební riziko. Finanční riziko.. Regulatorní a smluvní riziko. Politické riziko

Přínosy (principy) PPP Hodnota za peníze (value for money) Specifikace výstupu veřejné služby Zajištění inovace a konkurence Užitky (efekty) - Rychlejší realizaci projektu – Možnost rozložení plateb z veřejných zdrojů na delší časové období. Dodatečné zdroje.

Legislativní úprava Zákon o veřejných zakázkách Koncesní zákon Podle koncesního zákona, který upravuje PPP projekty jsou za PPP považovány (Jurčík, online): koncese na služby a na stavební práce, (nadlimitní veřejné zakázky s přenesenými riziky podle § 156 ZVZ a § 1 odst. 2 KZ (kvazikoncese, či kvazikoncesní veřejné zakázky))) – už ne

Úprava koncesí

Institucionální zázemí Oddělení pro metodiku a regulaci projektů PPP (MF ČR) PPP Centrum Asociace PPP Dohled: MF ČR ÚOHS

Pilotní PPP ÚVN Praha – ubytovna personálu ÚVN, ubytovna hotelového typu a parkoviště Ústřední vojenská nemocnice Praha, p.o.1 mld. Kč (očekávané)DBFO, 25 let. Od počátku bude infrastruktura vlastněna zadavatelem. Výstavba a provoz věznice typu s ostrahou Ministerstvo spravedlnosti, Vězeňská služba Investiční náklady 1,1 mld. Kč. DBFO s převodem do majetku státu, 25 let Optimalizace provozu nemovitostí vlastněných ČR – projekt „Kulový blesk“ Ministerstvo průmysluxDBFO, koncese na dobu 30 let Výstavba Justičního areálu v Ústí nad Labem Ministerstvo spravedlnostiPředpokládané investiční náklady 1,4 mld. Kč. DBFO, na konci převod do vlastnictví státu. Délka let. Revitalizace autobusového nádraží Třebíč Město Třebíč349 mil KčDBFO, 25 let Centrální zásobování teplem v Kopřivnici Město KopřivniceInvestiční náklady 250 mil Kč. Spolufinancování z EU, 40 mil Kč DBFO, 15 let. Rekonstrukce a zajištění provozu sportovně- rekreačního areálu „Pod Červeným kamenem Město KopřivniceInvestiční náklady 150 – 400 mil Kč podle zvažovaných variant. DBFO, let.

Faktory (ne)úspěchu PPP projektu Specifikace projektu Alokace rizik Poptávka Konkurence Ostatní

Míra vlivu faktorů (ne)úspěchu

Typy PPP projektů v oblasti školství Výstavba škol a doplňkových školních zařízení a služeb Renovace/přestavba škol, doplňkových zařízení Outsourcing podpůrných služeb v oblasti facility management, stravování, apod. Kombinace Formy: BOT, BTO, DBFO, apod.

Zahraniční zkušenosti (vzdělávání )

PPP projekty v zahraničí VB - Prostřednictvím PPP postavena většina nových škol a institucí. Podepsáno 100 projektů v hodnotě 3,5 mld. GBP Austrálie – příslib využití PPP pro všechny budoucí školní budovy. Připravují se projekty v hodnotě 3,7 mld AUD X Nova Scotia (Kanada) – využito pro 39 škol (na konci 20 stol.) z původně plánovaných 55 – předražené, problémy se smluvními podmínkami, politické riziko

Zahraniční PPP projekty

PPP projekty v ČR Výstavba Kampusu UJEP – původně plánovaný pilotní projekt Koncesní projekt – Zajištění školního stravování Lysá nad Labem – koncesní smlouva. Příjem koncesionáře 16, 5 mil Kč, má právo vybírat poplatky.

Koncesní projekty – 8 koncesních smluv v celkové hodnotě 2,5 mld Kč

Závěr  Výzva v podobě alternativních způsobů poskytování.. ALE:  Výběr poskytovatele -> přímý nákup – netransparentnost  „intuitivní volba způsobu poskytování“ ?  Nedostatek motivace prověřovat dosavadní způsob poskytování..Přezkum výjimečně (Ochrana, 2007); pouze v ojedinělých případech snaha o zkvalitnění služby a reakce na poptávku obyvatel.  Neznalost reálných nákladů na službu (obce nebyly schopny odpovědět na otázku v dotazníku) ke stejným závěrům dochází Nemec In Ochrana (2007).  Nedostatečná informovanost o alternativních způsobech poskytování. nelze předpokládat významný nárůst PPP projektů

Děkuji za pozornost Řežuchová, M.: Fenomén Public Private Partnerships, 2011