Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Hornická poliklinika s.r.o. Zpracovala: Bc.Kristina Adamcová
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Patologie srdce a cév.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Antihyperlipidemika.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Hypolipidemika.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Víte, že .... Podle informací Světové zdravotnické organizace (WTO)
Civilizační choroby a výživa
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
Ochrana veřejného zdraví
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Patologie oběhového ústrojí
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Ateroskleróza.
Arteriální hypertenze
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Ateroskleróza.
ATEROSKLEROZA.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Cévní systém lidského těla
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Atherosklerosa Jitka Pokorná.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA

Ateroskleróza – vymezení pojmu ateroskleróza neboli kornatění tepen je zánětlivé onemocnění cév do stěny cév se ukládají tukové částice (= lipidy) a vytvářejí v cévní stěně usazeniny tzv. aterosklerózní pláty v důsledku sníženého průtoku krve v místě uzávěru jsou tkáně a orgány (mozek, srdce, ledviny, dolní končetiny) nedostatečně zásobovány kyslíkem a živinami Je to dynamický proces, který začíná v dětství a pokračuje celý život v důsledku aterosklerózy vzniká řada kardiovaskulárních onemocnění ateroskleróza je nejčastější příčinou úmrtí ve většině civilizovaných zemí ( v ČR asi 66 000 † / rok, tj. 56% všech úmrtí)

Porovnání zdravé a ucpané arterie Zdravá arterie Arterie ucpaná sklerotickými pláty

Komplexní etiopatologie dříve ateroskleróza považována za degenerativní  chorobu dnes je považována za zvláštní typ zánětu, nejasné etiologie (zánětlivé-degenerativní onemocnění) hlavní příčinou je ukládání tukových látek, především cholesterolu, do stěny našich cév, zúžení cév podezřívány jsou některé mikroby, zvláště Chlamydia pneumonie, herpetické viry jako cytomegalovirus, homocystein, aj.

Aterosklerotické změny stěny cév První stádium – tukové proužky (neovlivňují průtok krve danou tepnou) Druhé stádium – fibrózní a aterosklerotické pláty (pláty zužují průsvit a brání normálnímu průtoku krve) Třetí stádium – komplikované léze (vývoj aterosklerotické léze je dlouhodobý proces)

Rizikové faktory vzniku aterosklerózy Endogenní faktory (neovlivnitelné): pohlaví (častěji postiženi muži, než ženy) věk (s rostoucím věkem stoupá) rodinná dispozice (např. familiární hypercholesterolémie a dyslipoproteinémie)

Rizikové faktory vzniku aterosklerózy Exogenní faktory (ovlivnitelné): hyperlipidémie (především hypercholesterolémie) hypertenze (vysoký krevní tlak) diabetes mellitus (nebezpečí infarktu myokardu je u diabetiků 2 – 3x vyšší než u lidí zdravých) Nadváha BMI 25-30 obezita BMI > 30, nebo obvod pasu > 94 cm (muži) > 80 cm (ženy) kouření cigaret, alkohol fyzická inaktivita

Co je to cholesterol? sloučenina lipidové povahy řadící se ke steroidům přítomen ve všech živočišných tkáních tělo ho samo dokáže vyrobit a zároveň jej přijímá v živočišné potravě (maso, zejm. játra a mozeček, mléčné výrobky aj.) vysoká krevní hladina (hypercholesterolemie) je rizikovým faktorem aterosklerózy léky snižující koncentraci cholesterolu v krvi jsou obecně nazývány jako hypolipidemika

Cholesterol:

Co zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi? maso (vnitřnosti) kouření káva stres antikoncepční tablety rafinovaný cukr vejce (vzhledem k tomu, že však vejce obsahují lecitin, který zlepšuje využití tuků, je to sporné) nasycené tuky

Co snižuje hladinu cholesterolu v krvi? česnek, cibule, syrová mrkev, rajčata vláknina (např. v müsli), pektin (slupka jablek, bílá část pod kůrou u citrusových plodů) sója luštěniny - fazole ovoce a zelenina maso - mořské ryby, např. sledi, sardinky, losos, nízký obsah cholesterolu má např. krůtí maso mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny (olivový olej) různé prvky a látky - chrom, niacin, lecitin, cholin vitamíny - C, E, B komplex (cholin, inositol) fyzická aktivita

Vybraná kardiovaskulární onemocnění v důsledku aterosklerózy Ischemická choroba srdeční (ICHS) – angina pectoris, infarkt myokardu, srdeční selhání, poruchy rytmu (arytmie) Ischemická choroba dolních končetin (ICHDK) – občasné kulhání (klaudikace) Ischemická cévní mozková příhoda (ICMP) - mozková mrtvice (iktus), přechodné nedokrvení mozku (TIA – tranzitorní ischemická ataka)

Prevence/léčba aterosklerózy životní styl člověka zanechání kouření snížení nadměrné konzumace alkoholu změna stravovacích návyků (omezení příjmu soli, konzumace více ovoce a zeleniny) pravidelný pohyb a udržování optimální hmotnosti látky a preparáty používané v prevenci aterosklerózy (koenzym Q10, Omega -3 mastné kyseliny, rybí tuk, lecitin, vláknina aj.)

Farmakologická léčba Slatiny (atorvastatin, fluvastatin, lovastatin atd.) se vyznačují nízkým výskytem nežádoucích účinků a inhibují enzym, který je nutný pro syntézu cholesterolu Pryskyřice (cholestyramin, colestipol atd.) jsou jediné doporučované léky při léčbě vysoké hladiny cholesterolu u dětí Ezetimid (léčivý přípravek Ezetrol) inhibuje vstřebávání cholesterolu v tenkém střevě. Používá se často v kombinaci se statiny Fibráty (fenofibrát, bezafibrát atd.) jsou deriváty kyseliny fibrové. Prostřednictvím specifických receptorů ovlivňují metabolismus tuků Kyselina nikotinová inhibuje lipolýzu (štěpení tuku) v tukové tkáni. V České republice se zatím nevyužívá (není registrována)

ZDROJE: ŠTULC, T. Aterogeneze a její patogenetické mechanismy [online]. [s.n.]. ©2006. [cit. 7. 10. 2009]. http://www.kardiologickeforum.cz/pdf/kf_06_03_04.pdf ŠPINAR, J. – VÍTOVEC, J., et al. Ateroskleróza [online]. [s.n.]. ©2005. [cit. 7. 10. 2009]. http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_6764.html#top  

Děkuji za pozornost 