Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

Co to jsou mikrobi?.
Antikoncepce, pohlavní choroby
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
KŘÍŽOVKA BAKTERIE.
Jednobuněčné organismy 1
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakterie.
Živočichové Dělení.
BUŇKA.
BAKTERIE.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
SLOUŽÍ K:  NEPOHLAVNÍMU ROZMNOŽOVÁNÍ  K RŮSTU MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ  K REGENERACI MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Význam hub. 1.) Cizopasné-parazitické Jsou původci nemocí Př. : hlízenka ovocná-způsobuje nemoc ovoce tzv. MONILIÓZU.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_538 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Bakterie Přírodopis 6. třída.
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Přírodopis: ŽAHAVCI.
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Bakterie.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: Moderní škola
Základní škola, Hradec Králové
Prvoci.
Základní škola, Hradec Králové
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl

Kvasinky obecně Kvasinky jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy. množí se zejména nepohlavně a je pro ně charakteristický způsob dělení buněk, takzvané pučení. Kvasinky jsou hojně využívány v potravinářství a biotechnologiích. Používají se například při výrobě vína, piva nebo chleba. Využívá se jejich schopnosti kvašení. Jsou ale mezi nimi i původci nemocí. Tyto buňky mají vejčitý tvar a jsou viditelné pouze pod mikroskopem, jejich velikost nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru Snímek Kvasinek

Výzkum  První jednotlivé kvasinky poprvé pozoroval Antoni van Leeuwenhoek [líuvnhuk], který popsal ve svých dopisech Královské společnosti v Londýně výsledky pozorování malých kuliček v pivě pomocí primitivního mikroskopu. 

Význam a využití Kvasinky jsou mikroorganismy v mnohém směru pro člověka velmi užitečné. Už pojmenování „kvasinky“ ukazuje na jejich vztah ke kvasným procesům. Prvořadý význam mají dnes v kvasném průmyslu při výrobě lihu, piva, vína, pekařského droždí.

Nemoc Kvasinek Jde o nadměrné pomnožení kvasinek ve střevech, krvi a orgánech je parazitická kvasinka, která osídluje střeva, pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi a kvasinkami v lidském organismu. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů.

Struktura

Obrázky Usušená kvasničná kultura Rozmnožování kvasinek   Usušená kvasničná kultura Rozmnožování kvasinek Pivovarské kvasinky

Otázky Co jsou Kvasinky ?? Jak se jmenuje proces rozmnožování ?? Jak se jmenuje jejich schopnost ?? Kdo pozoroval jako první Kvasinky ?? Na jaké výrobky se využívají Kvasinky ?? Čím se dají pozorovat ?? Jak se nazývá jejich ochranný obal ?? Kde jsou využívány Kvasinky ?? Co způsobuje nemoc Kvasinek ?? Jakou Kvasinky můžou způsobovat infekci ??