10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

Stavitelství 8 okna, dveře, vrata
Číslo prezentace:48 Autor prezentace: Vladimír Vencovský
Systém kování s originálními vlastnostmi
Transparentní akustická ochrana SGG Stadip Silence
Dřevěná okna – jejich funkce
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Technologie výroby stavebních truhlářských výrobků
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pozemní stavitelství II
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Akustika.
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Vybrané manažerské nástroje
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Rozdělení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Zvukové izolace VY_32_INOVACE_02_039
Transkript prezentace:

10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10. 1 pokračování okenních otvorů z hlediska tepla, zvuku a světla Za jednovrstvé konstrukce můžeme z hlediska akustiky považovat takové, u nichž je možné jejich tloušťku považovat za malou a které je možné z hlediska vlastností považovat za stejnorodé a neprodyšné. Dále platí, že vlnový odpor obklopujícího vzdušného prostředí je malý ve srovnání s vlnovým odporem stěny.

Kmitočtový průběh vzduchové neprůzvučnosti svislé stěny obvyklé tloušťky je charakteristický tím, že ve zvukověizolační kmitočtové oblasti, tj. v rozsahu třetinooktávových kmitočtových pásem 100 až 3 150 Hz, obsahuje všechny charakteristické oblasti průběhu, a to: Oblast rezonance (oblast B-C) je chování stěn v okolí nejnižších vlastních kmitočtů. V této oblasti je neprůzvučnost nízká a proměnlivá, závisí na řadě podmínek včetně rozměrů stěny i rozměrů a tvaru místností. Tato oblast může zahrnovat poměrně široký rozsah kmitočtů, až několik oktáv. Oblast setrvačnosti hmoty (oblast C-D) – v této oblasti je neprůzvučnost stěny závislá téměř výhradně na její plošné hmotnosti a na kmitočtu. Platí zde, že neprůzvučnost se zvyšuje při každém zdvojnásobení plošné hmotnosti v průměru o 6 dB, a že neprůzvučnost roste s kmitočtem o 6 dB na oktávu, tedy s každým zdvojnásobením kmitočtu.

Průběh závislosti stupně vzduchové neprůzvučnosti na kmitočtu tenké desky: I. oblast: závislost na tuhosti → vliv rezonance II.oblast: závislost na plošné hmotnosti → fkr je současně min. fk III.oblast: závislost na vlnové koincidenci → vliv koincidence IV. oblast: závislost na plošné hmotnosti Při použití dvojitých zaskleních se vliv rezonance projevuje u skel tloušťky h ≤ 4 mm. Naopak vliv koincidence v oblasti vysokých kmitočtů se objevuje u skel tloušťky h ≥ 5 mm. Z hlediska příznivého vlivu rozdílných tloušťek dvojitého zasklení na jeho akustické vlastnosti je třeba umístit sklo ze strany dopadající zvukové energie tl. 5 mm ≤ h1 ≤ 12 mm, které svoji hmotností zajišťuje vzduch. neprůzvučnost hlavně v oblasti nízkých kmitočtů. Vnitřní ohybově pružné sklo tl. h2 ≤ 4 mm je účinné v oblasti středních a vyšších kmitočtů.

10. 2 PŘIROZENÉ VĚTRÁNÍ, HNANÝ DÉŠŤ Fyzikální podstatou přirozeného větrání je tlakový rozdíl vzduchu 2 klimat (I a E), které konstrukce oken odděluje. Přirozené větrání oknem lze z hlediska minimalizace energetické náročnosti budov rozdělit do 2 základních skupin: a) nárazová výměna vzduchu aerací umožňující otevírání větracích štěrbin, otvorů nebo okenních křídel. Jedná se o regulovatelný způsob přirozeného větrání závislý na lidském činiteli; b) méně ustálená výměna vzduchu infiltrací okenních konstrukcí jde o neregulovatelný způsob přirozeného větrání. Jeho intenzita je proměnná, závislá na podmínkách vnějšího prostředí (teplota vzduchu, účinek větru). Neregulovatelné větrání může mít negativní vliv na ztráty tepla (nepřetržitý přívod čerstvého studeného vzduchu vzhledem na nepřítomnost osob v interiéru budov, ale i na účinek umělého větrání). Nárazovým regulovatelným přirozeným větráním lze dosáhnout až 10 % energetických úspor v porovnání s neregulovatelným systémem.

Základní způsoby ovládání okenních křídel: a)okno pevné okno otvíravé okno otočné okno sklopné okno kyvné symetrické okno kyvné nesymetrické okno sklopné - výklopné okno skládací okno vybírací okno výklopné okno otvíravé – sklopné okno výklopné – sklopné m)okno odsuvné n)okno výsuvné o)okno posuvné

Schéma přirozeného větrání u dřevěného okna s větracími otvory

Větrací štěrbina se zvýšenými nároky na akustiku: 1 – připevňovací klíč, 2 – otvírání větrací štěrbiny pro čištění 3 - vyměnitelný pohltivý materiál 4 – speciální spojovací těsnění 5 – těsnící páska 6 – rám okna 7 – úchytový mechanismus 8 – ochrana proti povětrnostním vlivům 9 – ochranná síťka 10 – pohyblivá mřížka

Děkuji za pozornost