ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MZDA.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Výpočet mzdy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_17.
Základní účtování mezd
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE139 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE 138 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_019 Název.
Výpočet čisté mzdy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE137 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
STRUKTURA MZDY.
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mzda je odměnou za vykonanou práci, kterou poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci. Mzda může mít podobu peněžního nebo naturálního plnění. Hrubá mzda představuje základní mzdu, odměny, prémie, příplatky (za práci přesčas, za práci ve svátek, za práci v sobotu a v neděli, za práci v noci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí). (Štohl 2013)

VÝPOČET ČISTÉ MZDY Každý zaměstnanec může u jednoho zaměstnavatele podepsat prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob k příjmům ze závislé činnosti a funkčním požitkům. V takovém případě se sráží zaměstnanci vždy záloha. Pokud by měl zaměstnanec více pracovních poměrů, u ostatních zaměstnavatelů již toto prohlášení podepsat nemůže.

ZÚČTOVANÝ HRUBÝ PŘÍJEM ZA KALENDÁŘNÍ MĚSÍC + odměny, prémie, příplatky za práci přesčas = hrubá mzda + pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti placené zaměstnavatelem (25 %) + pojistné na veřejné zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem (9 %) = superhrubá mzda (zaokrouhluje se na celé 100  ) x sazba daně (15 %) = záloha na daň

-slevy na dani (na poplatníka, daňové zvýhodnění na děti) = záloha na daň po slevách - srážka sociálního pojištění zaměstnance (6,5 %) -srážka zdravotního pojištění zaměstnance (4,5 %) Čistá mzda = hrubá mzda – záloha na daň po slevách – sražené SP – sražené ZP

SCHÉMA ÚČTOVÁNÍ MEZD

ODVODY POJISTNÉHO SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ HRAZENÉ ZAMĚSTNAVATELEM

MZDOVÁ EVIDENCE Podkladem pro zpracování mezd jsou výkazy práce. Každému pracovníkovi je veden mzdový list, který je analytickou evidencí k účtu Zaměstnanci. Na mzdovém listu jsou uvedeny údaje poplatníkovi – jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, bydliště jména a rodná čísla osob, na které poplatník uplatňuje slevu.

Za jednotlivé měsíce jsou vedeny údaje: úhrnu zúčtovaných příjmů poplatníka, výši sraženého pojistného sociálního a zdravotního pojištění, základu daně pro výpočet zálohy na daň nebo srážkové daně, sražených zálohách, uplatněných slevách na dani.

Dále účetní jednotky zpracovávají na konci každého měsíce zúčtovací a výplatní listiny mezd. Mzdy musí být zaúčtovány do období, ve kterém byla práce vykonána.

Základní literatura: RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka: průvodce podvojným účetnictvím vyd. Olomouc: Anag, spol. s r.o., s. ISBN ŠTOHL, P. Učebnice účetnictví II. díl pro střední školy a veřejnost. 13. vyd. Znojmo: Vzdělávací středisko Ing. Pavel Štohl, s ISBN Doporučené studijní zdroje: Mrkosová, A. Účetnictví Učebnice pro střední a vyšší odborné školy. Vyd. Ostrava: EDIKA. 304 s. ISBN

DĚKUJI ZA POZORNOST!