Vztahy geografie k ostatním vědám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do geografie Metodologie předmětu.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Úvod do studia dějepisu
Socioekonomická geografie
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
sociální psychologie Škola:
Krajina, krajinné složky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
Složky krajiny a životní prostředí
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Úvod do učiva občanské výchovy
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Základní principy geografického výzkumu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
Sociologie ?.
Možnosti seberealizace v odborných soutěžích Patrik Čermák.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Ekonomika – základní pojmy.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika životního prostředí
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Geografie Krajinná sféra
Ekologie.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Charakteristika zeměpisu CR
Úvod do psychologie II. přednáška
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Vztahy geografie k ostatním vědám 7 Vztahy geografie k ostatním vědám Geologie Biologie Fyzika Chemie Matematika Astronomie Ekologie Etnografie a etnologie Antropologie Psychologie Demografie Ekonomie Historie Sociologie Politologie Filozofie (paradigmata)

Vztah geografie a psychologie (filozofie, geopsychologie) 10 Vztah geografie a psychologie (filozofie, geopsychologie) GENIUS LOCI = ATMOSFÉRA MÍSTA,OBLASTI,ZPŮSOB A INTENZITA PROŽÍVÁNÍ Jedinečný a neopakovatelný souhrn hmatatelných i duchovních projevů historie i současnosti v nějaké lokalitě. Vytváří se interakcí místa s duchovním (duševním) světem návštěvníka (pozorovatele). MORFICKÁ REZONANCE!!!!!(Sheldrake 2002)

11 Genius loci? 1a 1 4 3 2

Charakteristiky geografie: 13 Charakteristiky geografie: Geografie je věda, která zkoumá zemský povrch Geografie je syntetická věda, zkoumající vazby mezi přírodou a společností v prostoru i čase Geografie je SOUSTAVOU VĚD o zákonech vývoje dynamických prostorových systémů formujících se na zemském povrchu v procesu interakce PŘÍRODY A SPOLEČNOSTI (ČLOVĚKA) Geografie je SYSTÉMEM přírodních, technických a společenských věd studujících přírodní a antropogenní teritoriální komplexy krajinné sféry, jejich složky a jejich vzájemné vztahy v prostoru a čase Geografie poskytuje informace o současném dynamickém stavu světa GEOGRAFIE se zabývá komplexním pohledem na přírodní i sociální sféru Země

18 Geografie regionální Regionální geografie se zabývá studiem ÚZEMÍ jako celkem, který se vyznačuje společnou úrovní výskytu určitých znaků fyzickogeografického i sociogeografického charakteru. Vždy jde o území určitého řádu (kontinent - region) NAJDĚTE SPOLEČNÁ KLÍČOVÁ SLOVA A) + B) A SÓLOVÁ KLÍČOVÁ SLOVA OBOU CHARAKTERISTIK

Autotest pro posluchače: 23 Autotest pro posluchače: 1) Amazonie je: a) v Mexiku b) v Brazílii c) v Chile 2) Za systém přírodního prostředí považujeme: a)plantáž kávovníku b)pastvinu c) prales 3) Geomorfologie je nauka o: a) tvarech zemského povrchu b) geotermální energii c) o zeměměřictví 4) Do geografie lidské práce NEPATŘÍ: a) průmysl b) cestovní ruch c) přírodní národy 5) Které tvrzení o historické geografii je správné: a) studuje vyhynulé živočichy b)studuje vývoj států na časové ose c) zabývá se vývojem člověka 6) Demografie je věda o: a) demokracii b)lidských sídlech c) především o přirozené reprodukci obyvatelstva 7) Mezi lichokopytníky NEPATŘÍ: a) mezek b)lama c) kůň 8) Cedr je „vlajkový“ strom: a) Nepálu b)Tibetu c)Libanonu 9) Prognostická funkce geografie se týká spíše: a) minulosti Země b)současným ekologickým problémům c) budoucnosti země 10) Přírodní atraktivitou rozumíme: a) přírodovědecké muzeum b) skanzen c)pískovcové skalní město 11) Interakce je pojem označující: a) společné úsilí b)mezinárodní spolupráci c)vzájemné působení