Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Vzájemné působení těles - síla
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
7. Mechanika tuhého tělesa
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
Fyzika Účinky síly.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
Síla a její měření.
Dynamika.
Vzájemné působení těles
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Mechanika tuhého tělesa
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Síla - opakování.
Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
7. ročník Síla Skládání sil.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Skládání sil, rovnováha sil
AZ kvíz.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N) 1N odpovídá síle, kterou je 100 gramové těleso přitahováno gravitační silou k Zemi účinky síly: pohybové (síla může uvést těleso do pohybu, zastavit jej, změnit jeho směr…) deformační (změna tvaru tělesa) 1kg = 10N nebo 100g = 1N

Převody – hmotnost (m) a gravitační síla (Fg) 1kg = 10N nebo 100g = 1N m 100g 200g 250g 400g 590g 840g 2kg 3,6 kg 15,8kg Fg

síla nemusí působit jen při doteku těles, ale může působit „na dálku“: magnetická síla elektrická síla gravitační síla sílu měříme pomocí pružinového siloměru čím větší síla působí, tím více se pružina prodlouží

Účinky síly Posuvné – uvedení do pohybu, zrychlení, zpomalení, zastavení či změna směru pohybu Otáčivé – roztočení, změna rychlosti či zastavení jeho otáčení Deformační – změna tvaru tělesa

Skládání sil stejného směru - síla, která má na těleso stejný účinek jako několik současně působících sil = výslednice těchto sil - skládání sil = nalezení výslednice sil - výslednice dvou sil stejného směru má s oběma silami stejný směr a je rovna součtu velikostí obou sil - posuvný účinek síly na pevné těleso se nezmění, posune-li se její působiště do jiného bodu tělesa po přímce, ve které síla působí

Skládání dvou sil opačného směru Výslednice dvou sil má stejný směr jako větší síla a její velikost se rovná rozdílu obou sil

Rovnováha dvou sil Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, mají nulovou výslednici. dvě stejně velké síly opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, jsou v rovnováze. Jejich pohybové účinky na těleso se ruší.

1kg = 10N nebo 100g = 1N  

1kg = 10N nebo 100g = 1N Na osobní automobil působí při jízdě v určitém okamžiku odporová síla 0,4kN a současně tahová síla motoru 3kN. Jaká výsledná síla působí na automobil a jaký je její účinek? Nakresli grafické řešení (zvol vhodné měřítko).