1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Podnikat je když....? Realita Ivan PilnýHradec Králové prosinec 2011.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Proč je důležité studovat Principy
Niterný leadership Peter Urs Bender Vydal Management Press, 2002.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
a jeho využití u klientů po CMP
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Myšlenkové základy skautingu
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
1 K čemu ještě 8. návyk S.R. Covey „Od efektivnosti k velikosti, vyjímečnosti“ Obsah: 1.Proč 8. návyk 2.Rámcové objasnění 8. návyku 3.Úloha leadership.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Životní plány a cíle Petr Machala.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
(komentovaný přehled)
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Teorie motivace Adéla Furiková.
NENÁSILNÁ KOMUNIKACE NVC Nonviolent Communication
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Postoje a schopnosti 2.Mojžíšova 18,13-24 O Delegování úkolů.
MANAŽERSKÉ KOUČOVÁNÍ Milada Blažková
Manager nebo leader? Management je pozice
Vůdcovství - leadership
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
Vůdcovství – leadership CVIČENÍ č.2
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Praktické cvičení Symptomy tlaku (stresu) (1) Prostudujte předložené symptomy tlaku Které z nich jste zaznamenali mezi zaměstnanci ve vaší společnosti?
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
KOMUNIKACE Přednáška P
Million Leaders Mandate
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Osobní management – modul č.4
Vůdcovství – leadership část 2.
Vůdcovství - leadership
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
MOTIVACE Zora Syslová.
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
Proč potřebujeme systém managementu ?
Komunikace.
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat

2 Moderní pojetí leadership -Postaveno na premise: „způsobilost leadership je dosažitelná každému člověku“ -Vůdcem se člověk nestává tím, že získá vůdčí pozici (roli), k leadership je potřeba se připravovat, propracovat

3 Klíčové požadavky na moderní leadership -Respektování přírodních zákonů a principů v lidské společnosti -Strategické myšlení -Podpora civilizační vize -Globalizace jako příležitost -Schopnost využívat zdravý rozum -Efektivní komunikace, naslouchání, motivace -Niterný základ leadership

4 Moderní leadership -Je komplexní, založen na kombinaci „hlavy a srdce“ -Rovnováha uplatnění moci a soucitného porozumění -Rovnováha důsledné odpovědnosti a sociální ohleduplnosti -Vychází z působnosti přírodních zákonů a principů (např. Sedm návyků Covey)

5 Niterný leadership podle Bendera Základní přístup: -Leadership začíná v našem nitru (sémě velikosti je v každém z nás) -Existují dovednosti, které si můžeme osvojit, abychom toto sémě dále pěstovali -Největší překážka na cestě k leadership je náš strach

6 Niterný leadership podle Bendera Dva typy lídrů: -Povrchní lídr -Niterný lídr Pozn.: podle Bendera máme všichni v sobě oba typy, záleží na našem rozhodnutí, který typ se rozhodneme následovat.

7 Niterný leadership podle Bendera Povrchní lídr: -Jinak mluví, jinak jedná -Vede prostřednictvím strachu a kontroly -Chce, aby se všechno dělalo podle něho -Je externě motivován penězi, mocí, slávou -Je stimulován strachem, tlakem -Ignoruje, zlehčuje city

8 Niterný leadership podle Bendera Niterný lídr: -Mluví a jedná stejně -Vede prostřednictvím důvěry a vlastního příkladu -Sdílí pravomoc, zplnomocňuje druhé, podporuje osobní iniciativu -Vítá nápady a zpětnou vazbu -Je interně motivován – hodnotami a principy -City a péči o druhé považuje za důležité

9 Niterný leadership podle Bendera Pět kroků k niternému leadership

10 Niterný leadership podle Bendera První krok: poznejte sami sebe. -B. Franklin: existují tři nesmírně tvrdé věci – ocel, diamant, poznání sama sebe. -Covey, Bennis: poznejte své hodnoty, naslouchejte svému srdci, zjistěte, co považujete za důležité -Bender: obtížnější může být poznat sám sebe než poznat své přátele -Úloha osobního managementu – první pilíř systému managenetu

11 Niterný leadership podle Bendera Druhý krok:mějte vizi a buďte zaujetí. -Jasná vize a silné zaujetí Vám mohou pomoci překonat většinu překážek -Vize je látkou našich snů, zaujetí je naší energií, která tyto sny přeměňuje ve skutečnost

12 Niterný leadership podle Bendera Třetí krok: riskujte. -Nutit se k něčemu, do čeho se nám nechce, abychom dosáhli cíle, který jsme si stanovili -Vezměme na sebe riziko vytrvalosti – vytrvalost nenahradí nic na světě -Co blokuje riskovat? Strach. Příklady: -Vyjádření vlastního názoru -Zkoušení něčeho nového -Investice do něčeho, na čem nám velmi záleží -Změna způsobu života

13 Niterný leadership podle Bendera Čtvrtý krok: komunikujte. -Výměna informací a pocitů, která vede k vzájemnému porozumění.

14 Niterný leadership podle Bendera Pátý krok: kontrolujte pokrok a výsledky. -Zpětná vazba -Lídr je ten, kdo dosahuje výsledků

15 Závěr -4. rada: věřte si -Začněte dnes žít životem o jaký nejvíc stojíte -Udělejte ten krok, který se Vám chce udělat, i kdyby to byl jen malý krůček „prostě to udělejte“

16 -P. U. Bender: Nejde o to co víte, jde o to jak s tím, co víte, naložíte. -Leadership je vědomé rozhodování ve prospěch pozitivních změn

17 Otázky a úkoly Inklinujete více k tradičnímu leadership, nebo Vás zaujal leadership podle Bendera?