Světová zdravotnická organizace – World Health Organization (WHO)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Advertisements

Mezinárodní politické organizace a seskupení
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Mezinárodní integrace
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2006
Koncepce péče o staré občany
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Co jsme zač? skupina fajn lidí skupina lidí, kteří rádi mluví anglicky rádi objevujeme rozdíly mezi národy a mezi formami zemědělství rádi cestujeme rádi.
Studium pro školní metodiky prevence
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 V1 2. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 2.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Praha
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Zdraví 21 (Health 21) – neboli 21 cílů pro 21. století.
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Mezinárodní den sester květen 2009
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Světová zdravotnická organizace – World Health Organization (WHO)
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Světová zdravotnická organizace – World Health Organization (WHO)

V roce 1945 na Konferenci OSN její účastníci jednohlasně schválili návrh Brazílie a Číny na vytvoření nezávislé mezinárodní zdravotnické organizace v rámci OSN. V r. 1946 v New Yorku podepsalo 61 států z celého světa včetně Československa (které vystupuje po rozdělení státu v r. 1993 jako samostatný členský stát) Zakládací smlouvu Světové zdravotnické organizace.

Zakládací smlouva nabyla platnosti 7 Zakládací smlouva nabyla platnosti 7. dubna 1948, když 26 z 61 států, které ji podepsaly, ratifikovaly svůj podpis a uložily oficiální ratifikační listiny u generálního tajemníka OSN. Toto datum – 7. duben 1948 – je uznáváno jako datum vzniku Světové zdravotnické organizace. Od té doby se tento den na celém světě oslavuje jako Světový den zdraví.

Organizační struktura WHO WHO strukturálně rozděluje svoji působnost podle lokalit na regionální úřady. Jde o: Regionální úřad pro Afriku (AFRO) – Brazzaville (Kongo)      Regionální úřad pro Severní a Jižní Ameriku (AMRO/PAHO) – Washington (USA)   Regionální úřad pro východní Středomoří (EMRO) – Káhira (Egypt) Regionální úřad pro Evropu (EURO) - Kodaň (Dánsko) – současnou ředitelkou je Dr. Zsuzsanna Jakab   Regionální úřad pro jihovýchodní Asii (SEARO) – Dillí (Indie)   Regionální úřad pro západní Pacifik (WPRO) – Manila (Filipíny)     

WHO je mezinárodním koordinátorem zdravotních záležitostí členských států. Jejím hlavním posláním je pomáhat vládám nést odpovědnost za zdraví občanů, posilovat účast jiných než jen zdravotnických rezortů na plnění zdravotních programů a zvyšovat podíl veřejnosti na péči o zdraví.

Cíle WHO jsou vysoké: dosažení nejvyšší možné úrovně zdraví všech lidí na celém světě, protože WHO považuje právo na zdraví za jedno z nejzákladnějších práv každého člověka bez ohledu na rasu, náboženství, politické přesvědčení, hospodářské nebo sociální postavení. Aby se zdravotní stav lidstva skutečně zlepšoval, přijímala WHO cíleně plánované programy na řešení konkrétních zásadních problémů – např. v současnosti jsou to programy prevence úrazů, otrav a násilí a celé řady dalších.

Úloha WHO k ovlivnění zdraví populace v jednotlivých členských státech Aktivity a strategie WHO se realizují především cestou podpory zdraví a primární prevence. Jde o tyto strategie: A) Klíčové rezoluce a strategie přijímané nejvyššími zasedáními WHO - zaměřené na redukci nejzávažnějších rizik s významným dopadem na zdraví B) Koncepční programy – komplexní metodika k tvorbě zdravotní politiky C) Dílčí projekty a programy podpory zdraví

D) Komunitní přístupy – programy (Zdravá města, Školy podporující zdraví, Podpora zdraví na pracovišti, Bezpečné komunity aj.) E) Kampaně, tiskové materiály: WHO realizuje celou řadu kampaní, některé samostatně, některé ve spolupráci s OSN, např. Světový den zdraví – 7. duben proti globálnímu násilí – zesílení dopadu, zprávy o zdraví

Další dny vyhlašované WHO a OSN společně:(možnost propojení, plánování akcí, společná příprava – zesílení efektu) Příklady: Světový den bez tabáku Mental Health day TB day Blood Safety Day AIDS day a další

Ad A) Klíčové rezoluce a strategie přijímané nejvyššími zasedáními WHO (WHA, RC) Globální strategie zaměřená na výživu, fyzickou aktivitu a zdraví, Charta proti obezitě Akční plán proti alkoholu Strategie životní prostředí a zdraví dětí (CEHAPE) - pokračování na ministerské konferenci v Parmě Zdraví a životní prostředí Deklarace a akční plán o duševním zdraví pro Evropu Rámcová úmluva o kontrole tabáku (FCTC)

Ad B) Koncepční programy WHO Zdraví 21 (Health 21) – neboli 21 cílů pro 21. století. V současnosti je již přijata další strategie: Health 2020 – nově přijatá strategie Evropského regionu - Regional Committee (RC62)

Ad C) Dílčí projekty podpory zdraví a strategické přístupy Ozdravění výživy Omezování kuřáctví Omezování a zvládání nadměrného stresu Zlepšení reprodukčního zdraví Omezování spotřeby alkoholu Optimalizace pohybové aktivity Prevence škodlivého užívání drog Prevence úrazů a otrav

Ad D) Komunitní projekty Zdravá města Zdravé školy, školky Podpora zdraví na pracovišti Komplexní preventivní projekt CINDI Síť „ Regiony pro zdraví“ Bezpečná komunita – Bezpečná škola Nemocnice podporující zdraví (HPH) aj.

Nástroje WHO k prosazení přijatých strategií a doporučení Zaměření se na skupinu populace – komunitu, charakterizovanou společně sdíleným prostředím – komunitní programy Networking - propojení do sítí, spolupráce, předávání informací, sdílení stejných metodik, poučení z dobré i špatné praxe Plánovaný rozvoj, ne jednorázové akce Průběžné vyhodnocování

Vybrané významné projekty WHO s participací ČR 1. HBSC – Health Behavior of School-Aged Children 2. ELSPAC - European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood, čili Evropská dlouhodobá studie těhotenství a dětství, později European Longitudinal Study of Parenthood and Childhood (Evropská dlouhodobá studie rodičovství a dětství)

Další informace o WHO na webovských stránkách: www.who.int, www.euro.who.int, www.who.cz HBSC - http://www.euro.who.int/childhealthdev ELSPAC – http://ww.elspac.cz