Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan. Financování aktivit emisí CP 1. Kótování CP na regulovaném trhu s invest. nástroji (na burze) 2. Nabízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15/1998 Sb.. Předmět úpravy • Tento zákon upravuje působnost a pravomoci České národní banky při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem • Česká národní.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Právní úprava cenných papírů
Z BLÁTA DO LOUŽE? ZE STROPU 27 ROVNOU DO EURA? EXPORTNÍ FORUM LISTOPADU 2014, MLADÉ BUKY Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Výchovní poradci základních a středních škol.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_09_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
MiFID Markets in Financial Instruments Directive.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 IPO na trzích s cennými papíry Michal Radvan. Zápatí prezentace 2 Trhy Trh výrobních faktorů x trh s výrobky x finanční trh Finanční x peněžní x kapitálový.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Dynamický nákupní systém pro praxi
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Postup oprav v případě chybně uveřejněných smluv v registru smluv
Investiční služby investiční nástroje
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Veřejná nabídka cenných papírů
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Webové portály LDS/MDS
Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Centrální depozitář cenných papírů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Novinky v předškolním vzdělávání
Veřejná nabídka cenných papírů - Prospekt
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan

Financování aktivit emisí CP 1. Kótování CP na regulovaném trhu s invest. nástroji (na burze) 2. Nabízení jiným způsobem  vždy přísná veř. pr. regulace

Veřejná nabídka CP - pojem Jakékoliv sdělení širšímu okruhu osob obsahující informace o nabízených CP a podmínkách pro jejich nabytí, dostatečné k tomu, aby investor učinil rozhodnutí koupit nebo upsat tyto CP.

Prospekt CP  regulace na evropské úrovni: směrnice č. 2003/71/ES, o prospektu  veřejně nabízet CP může výhradně osoba, která uveřejní prospekt CP  termín pro uveřejnění: nejpozději na začátku veř. nabídky  podmínkou je schválení ČNB nebo obdobným orgánem v zahraničí

Definice prospektu CP Prospekt CP je standardizovaný dokument, který obsahuje veškeré informace, které by měl investor vzít v úvahu při svém investičním rozhodování. - členění na klasický prospekt a užší prospekt (pro nekótované CP) bylo třeba po opustit (viz směrnice č. 2003/71/ES)

Safe harbours Povinnost uveřejnit prospekt neplatí pro nabídku CP …  určenou výhradně kvalifikovaným investorům (banky, obchodníci s CP, fin. instituce, PO splňující 2 ze 3 kritérií – aktiva 43 mil EUR, obrat 50 mil. EUR, 250 z-nců – apod. – více viz § 34 odst. 2 písm. d) ZPKT)  určenou omezenému počtu osob – 100  nejnižší investice pro osobu – EUR  jmenovitá hodnota nebo cena za kus – EUR  nabízených v souvislosti s nabídkou převzetí výměnou za jiné CP  nabízených v souvislosti s přeměnou společnosti  nabízených bezúplatně dosavadním akcionářům  rozdělovaných jako forma dividendy  nabízených z-ncům  výměna CP

Prospekt CP … …musí obsahovat veškeré údaje, které jsou nezbytné pro investory k zasvěcenému posouzení nabízeného CP a práv s ním spojených, majetku a závazků, finanční situace, zisku a ztrát, budoucího vývoje podnikání a finanční situace emitenta. Vhodné jsou i informace o vedoucích osobách. Musí být formulován srozumitelně. Musí umožňovat snadnou analýzu.

Informace v prospektu CP  údaje o emitentovi – tzv. registrační dokument  údaje o CP – doklad o cenném papíru  shrnutí projektu (ne když je jmenovitá hodnota nebo cena za kus EUR a více) – souhrnný doklad, který by měl sloužit coby základní zdroj informací pro neprofesionální investory  členění má význam pro opětovné schvalování  první dvě části psány profesním jazykem s vysokými nároky na přesnost, určeny odborníkům

Informace v prospektu CP - pokračování Údaje v prospektu mohou odkazovat na předchozí dokumenty schválené ČNB, např. při další emisi CP stačí popsat jen doklad o CP a shrnutí projektu, došlo-li ke změnám v registračním dokumentu, stačí je popsat v dokladu o CP.

Základní prospekt … … nemusí obsahovat konečné podmínky vztahující se k jednotlivým emisím, pokud se jedná o: - dluhové CP vydávané v rámci nabídkového programu - dluhové CP vydávané bankou, spořitelním nebo úvěrním družstvem, pokud je výnos emise vložen do aktiv nebo pokud jsou uvedené výnosy použity ke splacení splatného kapitálu a úroků

Odpovědnost za obsah prospektu … … má osoba, která prospěch vyhotovila, a ručitel …v situaci, kdy vyhotovilo prospekt více osob, odpovídají všichni společně V prospektu musí být prohlášení těchto osob, že podle jejich nejlepšího vědomí jsou údaje obsažené v prospektu správné a že v něm nebyly zamlčeny žádné skutečnosti, které by mohly změnit význam prospektu.

Schvalování prospektu  prospekt schvaluje ČNB ve správním řízení na návrh nabízejícího  lhůta 10 pracovních dnů od doručení, pokud jsou součástí žádosti doklady o tom, že emitent už má CP přijaté k obchodování na regulovaném trhu nebo už veřejně CP nabízel; v opačném případě 20 pracovních dnů  příloha žádosti: 2 výtisky návrhu prospektu, vzorový výtisk CP + informace o tiskárně

Schvalování prospektu - pokračování  chybí-li dokumenty, požádá ČNB o doplnění prospektu; lhůta běží znovu ode dne doručení dokumentů  chybí-li údaj o konečné ceně a počtu CP, ČNB prospekt schválí, pokud je v prospektu uvedena max. cena nebo podmínky, za kterých budou konečná cena a počet CP určeny, nebo pokud je možné odvolat přijetí koupě nebo upisování CP nejméně 2 dny po uveřejnění konečné ceny a počtu CP, které budou veřejně nabídnuty – tzv. předběžný prospekt

Zúžený prospekt  povoluje ČNB  prospekt se nesmí stát klamavým  uveřejnění informací by bylo v rozporu s veř. zájmem  uveřejnění by mohlo poškodit emitenta, na druhé straně neuveřejnění nesmí uvést veřejnost v omyl

Jazyk prospektu  obecně česky  je-li CP obchodován i v zahraničí, pak i v jazyce podle příslušného orgánu dohledu nebo v angličtině  je-li CP obchodován výhradně v zahraničí, pak v jazyce podle příslušného orgánu dohledu nebo v angličtině  na žádost může být prospekt pouze v angličtině, shrnutí však vždy v češtině

Uveřejnění prospektu  bez zbytečného odkladu  obvykle přes internet (stránky investora a obchodníka s CP), pokud je to jediný způsob, pak povinnost na žádost investora zaslat listinnou kopii prospektu; snadno dostupná www stránka, běžný formát, zajistit archivaci po dobu 5 let při přijetí na regulovaný trh, 12 měsíců v případě veřejné nabídky CP  další způsoby: celostátně distribuovaný deník, brožura, www stránky organizátora regulovaného trhu

Platnost prospektu  12 měsíců od uveřejnění; pokud by veř. nabídka trvala déle, je nutné vyhotovit a schválit nový prospekt

Dodatek prospektu  dojde-li po schválení prospektu, ale před ukončením veř. nabídky nebo zahájením obchodování k podstatné změně okolností, musí být ČNB předložen ke schválení dodatek prospektu  lhůta ke schválení: 7 pracovních dnů ode dne doručení  uveřejnění stejně jako prospekt  možnost investora odstoupit od koupě nebo upsání ve lhůtě 2 pracovních dnů

Reklama a veřejná nabídka  propagační sdělení nesmí být klamavé  propagační sdělení musí být v souladu s údaji obsaženými v prospektu  každé propagační sdělení musí být doplněno informací o tom, že je uveřejněn prospekt a kde je možné jej získat  již není nutné předkládat reklamní sdělení před zveřejněním ke schválení dozorovému orgánu

Přeshraniční spolupráce  ČNB na žádost emitenta poskytne příslušnému zahraničnímu dozorovému orgánu osvědčení o schválení prospektu a jeho kopii; lhůta 3 pracovní dny, resp. 1 den, je-li žádost podána zároveň s návrhem prospektu  členské státy jsou povinny uznat prospekt schválený dozorovým orgánem jiného členského státu EU – tzv. jednotný pas  univerzálním jazykem je angličtina

Děkuji za pozornost!!!