Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

FLORBAL pro trenéry navazuje na seminář „Florbal pro pedagogické pracovníky“ Lektor: Tomáš Hradil.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
Taktická příprava Michal Lehnert.
Didaktika sportovních her PSPH 247N
Basketbal Sportovní gymnázium Pardubice.
BASKETBAL.
pro navazující magisterské studium TVS
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Historie a teorie volejbalu
Systematika fotbalu.
Bp 2316 SPORTOVNÍ HRY I. základní výukový předmět pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
ATLETIKA přednáška.
1 Fakultní ZŠ Olomouc, Tererovo nám. 1 VÝHODY PRO ŽÁKY SPORTOVNÍCH TŘÍD.
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
Streetball Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D. FSpS MU KSH
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
Basketbalová literatura
Tvořivost ve hře a tréninku
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
Psychologie pro sportovní praxi
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Teorie a didaktika karate III Didaktika a trénink.
Bp a Bk 2216 SPORTOVNÍ HRY I. základní výukový předmět pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Aktuální formy a metody sportovních her
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
BK 1043 BASKETBAL základní výukový předmět basketbal pro studenty s tělovýchovným zaměřením se základními pohybovými předpoklady Studenti rozumí sportovní.
Volejbal Mgr. Jan Charousek Liberec Vznik a vývoj volejbalu Volejbal vznikl v roce 1895 ve Springfieldu v Massachusetts (USA). Původní název „mintonette"
Historie, pravidla volejbalu a basketbalu Mgr. Jan Charousek Liberec 2011.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Obecná didaktika ÚVOD.
Úvodní lekce. Vstup do předmětu Sportovní hry I - basketbalu
ATLETIKA přednáška.
Aktuální formy a metody sportovních her
Odbíjená – základní pravidla
Systematika basketbalu
HERNÍ VÝKON V BASKETBALE
Basketbalová literatura
SPORTOVNÍ HRY I - BASKETBAL
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
Metodicko – organizační normy
Historie, pravidla volejbalu a basketbalu
Mgr. Jan Charousek Liberec 2017
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Basketbalová literatura
Mgr. Jan Charousek Liberec 2018
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Sportovní gymnázium Pardubice JUDO Dašická Pardubice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Aktuální formy a metody sportovních her np105, nk105 Mgr. Tomáš Pětivlas PhDÚnor 2007

Cíl předmětu Cílem předmětu je vytvořit správné pohybové návyky při výuce streetbalu a beachvolejbalu, zdokonalit techniku útočných a obranných činností a vytvořit základ kolektivního pojetí hry. Předmět je zaměřen na nácvik herních činností jednotlivce v posloupnosti metodické řady, kombinace dvojice a trojic. ORGANIZACE TURNAJŮ

Bloky učiva streetball Nácvik herních činností jednotlivce v basketbalu: driblink P a L rukou – jedním i dvěma míči střelba z krátké vzdálenosti od koše po zastavení jednodobým rytmem dvojtakt L i P rukou technika přihrávek na místě i v pohybu uvolnění hráče na místě a v pohybu (s míčem, bez míče).

Bloky učiva streetball Nácvik obranných činností jednotlivce: postoj – práce paží – pohyb krytí hráče (s míčem, bez míče) Nácvik řešení situací 1-1. Nácvik řešení situací 2-2 Nácvik řešení

Bloky učiva beachvolejbal útočné a obranné činnosti jednotlivce – obrana v poli, blokování, vykrývání prostoru, technika útočných úderů přihrávka nahrávka obouruč spodem, vrchem základní útočné a obranné kombinace dvojic

Přednášky 1. beachvolejbal a streetball – systematika sportu 2. pravidla sportovních her streetball a beachvolejbal, etapy technické a taktické přípravy 3. organizace turnaje

Požadavky k absolvování klasifikace při výkonu v utkání – zvládnutí jednotlivých prvků, úseků v utkání organizace turnaje ve streetbalu a beachvolejbalu (pouze np 105) Organizace turnajů ve streetbalu a beachvolejbalu pro studenty MU FSpS dne 8. května 2007, v prostorách hřišť Komárov (případně jiných sportovišť podle možností studentů)

Součástí uspořádání je: ekonomická rozvaha doprovodný program zajištění občerstvení povolení a ohlášení na patřičné úřady propagace zajištění cen samotná organizace turnaje – přihlášky, startovné, systém turnaje, rozhodčí

úkoly pro samostudium ( pouze nk 105): Organizace turnaje ve streetbalu nebo beachvolejbalu pro vybranou třídu žáků, skupinu sportovců v místě bydliště Součástí uspořádání je: ekonomická rozvaha doprovodný program zajištění občerstvení povolení a ohlášení na patřičné úřady propagace zajištění cen samotná organizace turnaje – přihlášky, startovné, systém turnaje, rozhodčí

Závěry Výsledkem bude závěrečná zpráva (3-4 str. na PC formát A4), která bude obsahovat všechny výše zmíněné body. Typ výuky a zkoušky, požadavky k ukončení (ve vyučovacím jazyce): cvičení, přednáška, klasifikovaný zápočet

Více informací na: Webové stránce předmětu: struktura/oddělení sportovních her/basketbal/předměty

Literatura: Didaktika LEBEDA, L., VLACH, J. Základy teorie a didaktiky basketbalu a volejbalu. ÚSTÍ n.L.: UJEP, s. Literatura s návazností na herní činnosti jednotlivce, herní kombinace a herní systémy DOBRÝ, L., VELENSKÝ, E., Košíková: teorie a didaktika. Státní pedagogické nakladatelství: Praha, s. DOBRÝ,L. Malá škola basketbalu. Olympia: Praha, s. EJEM, M. Volejbal: [průpravná a herní cvičení]. Vyd. 1. Praha : Olympia, s. JANÍK Z., FUNKOVÁ V. PĚTIVLAS T. Nácvik činností jednotlivce v basketbalu v herních cvičeních. 1.vydání. Brno: MU, s. ISBN JANÍK Z., DRÁSALOVÁ L. PĚTIVLAS T. Nácvik herních činností jednotlivce v basketbalu. Brno: Paido, s. CD rom a instruktážní knížka. ISBN JUŘÍK, R. Volejbal: základy hry družstva. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství University Palackého, s. KAPLAN, O., DŽAVORONOK, M. Plážový volejbal : průpravná cvičení, pravidla hry, herní kombinace, rekreační formy. Praha: Grada Publishing, s. KARGER, J., VELENSKÝ, M. Basketbal. Grada: Praha, KRAUS, J. Basketbal Skills and Drills. 1. vyd., United States of America. 109 s.

OLIVER, J. Basketball Fundamentals. 1. vyd., United states of America: Human Kinetics Publisher, s. ISBN 0 – 7360 – 4910 – X PŘÍBRAMSKÁ, A. Volejbal : učební text pro trenéry III. třídy. 1. vyd. Praha: Olympia, s. REHÁK, M. Basketbal: útok – obrana. 1. vyd., Bratislava: Šport, s. ROSE, L. The basketball handbook. 1. vyd., United States of America: Human Kinetics Publisher, s. ISBN 0 – 7360 – 4906 – 1 SMITH, R. Velká encyklopedie basketbalu. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Václav Svojtka  Co., s. VELENSKÝ, M. KARGER, J. Basketbal (herní trénink, kondiční trénink, technika, taktika). 1. vyd., Praha: Grada publishing, s., ISBN 80 – 7169 – VELENSKÝ, M. Basketbal: herní trénink, kondiční trénink, technika, taktika. vyd. Praha: Grada, s. ISBN VELENSKÝ, M. Basketbal: základní program aplikace útočných a obranných činností. 1. vyd. Praha: Svoboda, s. ISBN VELENSKÝ, M. Basketbal : praktická cvičení pro školní TV. 1. vyd. Praha: Karolinum, s. ISBN VELENSKÝ, M. Streetball: sportovní hra tříčlenných družstev na jeden koš. 1. vyd. Praha: Olympia, s.