PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Advertisements

AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Výstupy z Úvodního semináře
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Praha 4, Tajovského1309 IČ:
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 2
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Organizační formy a metody vzdělávání
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pedagogická komunikace
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
11. Humanisticky orientované vzdělávání
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
3. Předškolní pedagog Požadavky na: KVALIFIKACI
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
12. Humanismus Myšlenkový směr, který zdůrazňuje univerzální lidství, solidaritu všech lidí, a staví se tak proti různým rasovým, jazykovým, národním nebo.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Pedagogická diagnostika
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konstruktivismus Zora Syslová.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Kurikulum: obsah školní edukace
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Informace k PP2 a semináři
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Organizační formy a metody vzdělávání
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1 Zora Syslová

OBSAH Předmět předškolní pedagogiky Základní kategorie a pojmy Předškolní pedagog, jeho kompetence Komunikační dovednosti učitelky MŠ Dítě jako subjekt vzdělávání, dítě se specifickými potřebami Vzdělávání dětí do 3 let Prostředí a jeho vliv na rozvoj Organizační formy vzdělávání dětí předškolního věku, metody vzdělávání Heterogenní a homogenní skupiny Proměny cílů předškolní výchovy a vzdělávání Humanisticky orientované vzdělávání, individualizace Alternativní a inovativní směry v předškolním vzdělávání

Obsah PP2 (3. semestr) Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Cíle a obsah vzdělávání (kompetence, vzdělávací oblasti, témata, činnosti) Hra jako základní prostředek vzdělávání (spontánní a řízené činnosti) Dokumentace školy Podmínky vzdělávání Individualizace (typy inteligencí) Metody práce s dětmi, prožitkové učení (modelové situace) Plánování vzdělávací práce Spolupráce s rodiči Participační řízení mateřské školy, týmová práce, povinnosti pedagoga Vlastní hodnocení školy, sebereflexe Návaznost předškolního a základního vzdělávání

Požadavky na zápočet Seminární práce „Komparace dvou titulů odborné literatury“ Rozsah do 5 stran Formální správnost (pravopis!!!) Datum odevzdání do 20. 5. 2012 elektronicky (zadat požadavek „potvrdit přečtení“)

Předmět předškolní pedagogiky okolí cíle učitelka vyučování dítě učení učivo (činnosti) metody, org. formy komunikace, interakce podmínky

ASPEKTY DIDAKTIKY Cíle, aneb k čemu se vyučuje a učí Obsah, aneb co se vyučuje a učí Zprostředkování, aneb jak se vyučuje a učí Vztahy mezi osobami zúčastněnými na vyučování a učení, které se vztahují zejména ke komunikaci

Předmět předškolní pedagogiky Při sledování každé výchovné situace je třeba mít na paměti, že je v ní přítomná: osobnost jedince, který je vychováván sociální a přírodní prostředí cíl, k němuž vzdělávání a výchovné působení směřuje osobnost vzdělavatele (jeho styl) Eva Opravilová, 2005

Dítě Genetika Vliv rodiny IQ versus EQ Potřeby dítěte

Učitelka Kvalifikace Odbornost

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI Spontánní Řízené Integrovaná témata vycházející ze SITUAČNÍHO učení

Metody SLOVNÍ vyprávění, vysvětlování, práce s knihou, rozhovor NÁZORNÉ pozorování, předvádění PRAKTICKÉ - napodobování, manipulování, experimentování

Aktivizující metody Diskuse Řešení problémů Metodu tvořivé dramatiky atd.

Organizační formy Individuální Skupinová Frontální

Specifika MŠ Předškolní dítě se učí především na základě své interakce s okolím a svou vlastní prožitou zkušeností, tzn. spontánně. Tyto zkušenosti zpracovává prostřednictvím hry. Do řízených aktivit se aplikuje podstata spontánního učení.

Další kategorie Situační učení Sociální učení Prožitkové učení

Situační učení Situace, se kterými přichází děti Situace, které se dějí ve třídě Situace, se kterými přichází učitelka

Sociální učení Nápodobou Od sebe navzájem ITV 10 % toho, co slyšíme 20% toho, co vidíme 40% toho, o čem diskutujeme 80% toho, co přímo zažijeme nebo děláme 90% toho, co se pokoušíme naučit druhé

Prožitkové učení Učení založené na přímých zážitcích dítěte, vycházející z jeho samostatné činnosti a individuální volby, z jeho zvídavosti a potřeby objevovat.

LITERATURA: BRUCEOVÁ,T. Předškolní výchova. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-068-5 HAVLÍNOVÁ, M. a kol. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha : Portál, 2006, 2008. KALHOUS, Z., OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X OPRAVILOVÁ, E. Úvod do předškolní pedagogiky. Praha: SPN, 1985 OPRAVILOVÁ, E., KROPÁČKOVÁ, J. Studijní texty k předškolní pedagogice s úvodem do pedagogiky. Praha: Pedf UK, 2004. ISBN 80-7290-251-2 PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-631-4 PŘÍHODA, V. Problematika předškolní výchovy. Praha: SPN, 1966.