MĚSTSKÝCH A OBECNÍCH ÚŘADŮ PŘI ŘÍZENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Konference MUNICIPALITY 2011
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Celostátní síť pro venkov
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
1 VAZBA NÁSTROJŮ ZVYŠOVÁNÍ KVALITY NA DALŠÍ VÝZVY A CÍLE VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Ivo Bělonohý, STMOÚ ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Národní síť Zdravých měst ČR Univerzita Karlova CIEM, expertní tým
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Společenská odpovědnost a školy
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Stanislava Správková
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

MĚSTSKÝCH A OBECNÍCH ÚŘADŮ PŘI ŘÍZENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Praha 9. 9. 2010 POSTAVENÍ TAJEMNÍKŮ MĚSTSKÝCH A OBECNÍCH ÚŘADŮ PŘI ŘÍZENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE V MÍSTNÍCH SAMOSPRÁVÁCH Ivo Bělonohý, STMOÚ ČR

LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ FUNKCE TAJEMNÍKA: Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ FUNKCE TAJEMNÍKA: Zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územně samosprávných celků - tajemník obecního úřadu = vedoucí úřadu Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) - obecní úřad tvoří starosta, místostarosta(-ové), tajemník a další zaměstnanci Tajemník: - je odpovědný za výkon samostatné i přenesené působnosti - zajišťuje výkon přenesené působnosti - plní úkoly, uložené starostou, radou nebo zastupitelstvem obce - plní úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele vůči zaměstnancům úřadu - vydává většinu interních předpisů, organizuje činnost úřadu - má poradní hlas při jednáních rady a zastupitelstva obce = řídí úřad je poradním hlasem samosprávě Legislativně zakotvený vztah k problematice UR? = žádný

ZASTUPITELSTVO RADA STAROSTA MÍSTOSTAROSTA TAJEMNÍK OBECNÍ ÚŘAD Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 ZASTUPITELSTVO RADA STAROSTA MÍSTOSTAROSTA TAJEMNÍK OBECNÍ ÚŘAD

Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010

ČLENSKÁ ZÁKLADNA SDRUŽENÍ TAJEMNÍKŮ Počet členů k 31.12.2009: 280 Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 ČLENSKÁ ZÁKLADNA SDRUŽENÍ TAJEMNÍKŮ Počet členů k 31.12.2009: 280 Počet tajemníků městských a obecních úřadů v ČR: cca 600 členové STMOÚ ČR nečlenové STMOÚ ČR

OBLASTI ČINNOSTI SDRUŽENÍ TAJEMNÍKŮ Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 OBLASTI ČINNOSTI SDRUŽENÍ TAJEMNÍKŮ Iniciativa v legislativním procesu: - STMOÚ ČR předkládá iniciativní návrhy k legislativní činnosti (zákon o úřednících, zákon o střetu zájmů, audity agend veřejné správy) Spolupráce s dalšími orgány, asociacemi, svazy: - Ministerstva (MV ČR, MŽP, MMR, MPSV) - Svaz měst a obcí ČR - Institut pro místní správu, VCVS o.p.s., Sdružení pro oceňování kvality - Rada vlády pro udržitelný rozvoj Vzájemná informovanost mezi městskými a obecními úřady: - webové strany www.tajemnici.cz - Zpravodaj STMOÚ ČR - krajské a celostátní konference Vzdělávání a předávání zkušeností: - vzdělávací akce krajského i celostátního charakteru - sdílení zkušeností a dobrých praxí mezi tajemníky - projekty, např. „Vedoucí úřadů územně samosprávných celků – posílení stability a mezinárodní spolupráce“ Mezinárodní spolupráce: - člen evropské asociace komunálních manažerů U. Di. T. E. - úzká spolupráce s asociacemi na Slovensku, v Maďarsku či Lotyšsku

Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 výzkumný projekt 2006 – 2008 MÍSTNÍ SAMOSPRÁVY A MANAŽEŘI MÍSTNÍ SAMOSPRÁVY V SEDMNÁCTI EVROPSKÝCH ZEMÍCH porovnání postavení a kompetencí vedoucích úřadů místních samospráv v 17 zemích EU (Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Kypr, Maďarsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Česká republika, Dánsko, Švédsko, Lotyšsko, Finsko, Spojené království, Malta) autoři: Prof. Jaume Magre Prof. Xavier Bertrana za podpory U.Di.T.E. (Union des Dirigeants Territoriaux de l´Europe) spolupráce: STMOÚ ČR český překlad: http://www.tajemnici.cz

ZÁKLADNÍ PILÍŘE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 UDRŽITELNÝ ROZVOJ EKONOMICKÝ ENVIRONMENT SOCIÁLNÍ VLIV TAJEMNÍKA ZÁKLADNÍ PILÍŘE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE

VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE STRATEGICKÁ VIZE UR ČR Prioritní osa 3: Rozvoj území Priorita 3.3: Účinněji prosazovat strategické územní plánování Prioritní osa 5: Stabilní a bezpečná společnost Priorita 5.1: Posilování sociální stability a soudržnosti Priorita 5.2: Efektivní stát, kvalitní veřejná správa a rozvoj občanského sektoru Cíl 2: Rozvíjet lidské zdroje ve veřejné správě. eGovernment a cíleným vzděláváním přispět k efektivitě a kvalitě veřejné správy a rozvoji forem její práce v souladu s požadavky udržitelného rozvoje Cíl 4: Posílit osvětové a vzdělávací aktivity související s rozvojem spolupráce veřejné správy a neziskového sektoru

VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Priorita 5.2: Efektivní stát, kvalitní veřejná správa Problémy veřejné správy: nedostatečná výkonnost a transparence, resortismus a politizace, nepřehledné a nestabilní regulatorní prostředí a nevhodně nastavená regulace vedoucí k nadměrnému zatížení občanů, podniků a organizací, neexistence stabilizované a profesionální státní služby, neefektivní systém prevence korupce, stále nedostatečné využívání ICT veřejnou správou spolu s relativně nízkou IT gramotností úředníků vede ke zbytečnému zatěžování podnikatelů, nedostatečně efektivně pracující soudní systém, zdlouhavost soudního řízení, nedostatečná kapacita, efektivita a kvalita výkonu územní veřejné správy, chybějící strategické plánování a systematický a komplexní přístup k místnímu rozvoji a k jeho udržitelnosti.

VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 VAZBA NA STRATEGICKÝ RÁMEC UDRŽITELNÉHO ROZVOJE INDIKÁTORY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE Prioritní osa 3: Rozvoj území: III.D Podíl municipalit zapojených do programů Místních Agend 21 III.K Pokrytí území ČR schválenou územně plánovací dokumentací obcí Prioritní osa 5: Stabilní a bezpečná společnost V.A Index vnímání korupce

PŘECHOD KE STRATEGICKÉMU ŘÍZENÍ A UR Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 PŘECHOD KE STRATEGICKÉMU ŘÍZENÍ A UR FUNKCE MUNICIPALITY BEZ PLÁNOVÁNÍ tajemník může pracovat, ale řeší operativní problémy, řídí se legislativou nebo úkoly zadané samosprávou = HASIČ PLÁNOVÁNÍ připraví se plán – politicky nebo technokraticky tajemník se podílí na tvorbě a realizaci plánu – řídí, ale neví příliš kam = ŘIDIČ STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ zapojí se většina zainteresovaných stran, expertně se ve spolupráci s veřejností vytvoří plán (vize, koncepce, plán, program) tajemník se spolupodílí na procesu plánování = SPOLUTVŮRCE STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ strategicky se řídí k udržitelnému rozvoji, ve spolupráci s veřejností a experty tajemník se spolupodílí na strategickém řízení = PARTNER

Proč zvyšovat kvalitu a co zavádění systému Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 Proč zvyšovat kvalitu a co zavádění systému a nástroje zvyšování kvality přináší? UR zvyšování důvěryhodnosti a image organizace VSTUPY VÝSTUPY šetrnost k životnímu prostředí optimální management a controlling spokojený zákazník efektivní využívání zdrojů stabilizace a rozvoj lidských zdrojů ekonomická efektivita efektivní procesy efektivní výstupy – služby

ZAVÁDĚNÍ NÁSTROJŮ KVALITY NA ÚŘADECH Benchmarking (BMK) Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 ZAVÁDĚNÍ NÁSTROJŮ KVALITY NA ÚŘADECH Benchmarking (BMK) Balanced Scorecard (BSC) Corporate Social Responbility (CSR) EFQM CAF EMAS ISO (9001, 14001, 17799, 27000…) Komunitní plánování Místní Agenda 21 Procesní audit Personální audit

Dobříš, Hlučín, Jilemnice, Poděbrady, Praha-Libuš; Kraj Vysočina Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 Úspěchy Místní Agendy 21 v cenách Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě Cena MV ČR „Organizace zvyšující kvalitu veřejné služby“ (bronzový stupeň): Dobříš, Hlučín, Jilemnice, Poděbrady, Praha-Libuš; Kraj Vysočina - 6 bronzových stupňů pro MA21 z 16 udělených (38 %) MA21 je jedním z 9 + 1 nástrojů zvyšování kvality, uznaným v cenách MA21 je nejúspěšnějším nástrojem v bronzovém stupni (CAF 2006 5 cen, BMK 3 ceny, ČSN EN ISO 9001:2001 1 cena, komunitní plán 1 cena) Cena MV ČR „Organizace dobré veřejné služby“ (stříbrný stupeň): Chrudim, Litoměřice, Prostějov, Vsetín 4 stříbrné stupně pro MA21 z 18 udělených (22 %) MA21 je jedním z 6 + 1 nástrojů zvyšování kvality, uznaným v cenách MA21 je druhým nejúspěšnějším nástrojem ve stříbrném stupni (CAF 2006 9 cen, BMK, ČSN EN ISO 9001:2001 3 ceny, ČSN ISO/IEC 27001:2006 1 cena, EMAS 1 cena)

Ceny MV ČR získalo 32 municipalit – obcí, měst a krajů Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 Úspěchy Místní Agendy 21 v cenách Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě Ceny MV ČR získalo 32 municipalit – obcí, měst a krajů z toho 18 zapsaných v oficiální databázi MA 21 (CENIA) = 56 % - Dobříš, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jilemnice, Kopřivnice, Litoměřice, Moravská Třebová, Poděbrady, Praha 13, Praha-Libuš, Prostějov, Říčany, Šternberk, Tábor, Vsetín Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina Cen MV ČR bylo uděleno 40 z toho 23 municipalitám, zapsaným v oficiální databázi MA 21 = 58 % Byla udělena 1 cena za zavedení systému environmentálního řízení organizace dle EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) a získání registrace od Agentury EMAS při CENIA do celé organizace – Ministerstvu životního prostředí

Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 PODÍL ČLENŮ SDRUŽENÍ TAJEMNÍKŮ NA ZAVÁDĚNÍ KVALITY V JEDNOTLIVÝCH MĚSTECH A OBCÍCH ČR Počet měst a obcí v ČR, zavádějících alespoň jeden z modelů kvality dle evidence MVČR (2009): 113 členové STMOÚ ČR (71%)

ZAVÁDĚNÍ NÁSTROJŮ KVALITY NA ÚŘADECH ROLE TAJEMNÍKA: Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 ZAVÁDĚNÍ NÁSTROJŮ KVALITY NA ÚŘADECH ROLE TAJEMNÍKA: - často iniciátorem zavádění nástroje zvyšování kvality - odpovědnost za implementace nástroje zvyšování kvality - odpovědnost za řízení úřadu v souladu s nástrojem zvyšování kvality - motivace zaměstnanců municipality (nejlépe vlastním příkladem) - využívání příkladů dobré praxe odjinud - vytváření a šíření vlastních příkladů dobré praxe = je velmi důležitou osobou pro řízení municipality směrem k udržitelnému rozvoji

JE MOTIVACE TAJEMNÍKA V OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE? Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 JE MOTIVACE TAJEMNÍKA V OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE? legislativní rámec nařízení starosty (primátora), rady, zastupitelstva vlastní iniciativa zapojení (partnerství) zapojení do strategického týmu pro UR tlak veřejnosti příklady dobré praxe, výměna zkušeností

PŘÍNOS TAJEMNÍKA K UDRŽITELNÉMU ROZVOJI Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 PŘÍNOS TAJEMNÍKA K UDRŽITELNÉMU ROZVOJI mnohdy iniciátorem procesu vedoucí úřadu – organizuje a řídí úřad motivuje zaměstnance v úřadu možnost síťování – STMOÚ ČR – přenos zkušeností, výměna dobré praxe – koordinace činnosti s dalšími sítěmi, např. Svaz měst a obcí ČR, ale zejména s Národní sítí Zdravých měst ČR

Děkuji Vám za pozornost Konference k aktuálnímu stavu UR na místní úrovni Praha, 9. 9. 2010 Ing. Ivo Bělonohý Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR e-mail: stmou@mmdecin.cz tel.: 606 882 187, 481 312 276 http://www.tajemnici.cz Děkuji Vám za pozornost