Ekonomická hodnota dobrovolnictví ADRA ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Advertisements

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
Finanční možností svépomocných skupin
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
Financování regionálního školství
Vzdělávací politika.
Odměňování pedagogických pracovníků
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Cíl a identifikace výzvy
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Lenka Herčíková,
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Hospodářství (ekonomika)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Š A B L O N Y II.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Ekonomická hodnota dobrovolnictví ADRA ČR Jakub Dostál, Marek Vyskočil

Výzkum Cílem je odhadnout ekonomickou hodnotu práce vykonané dobrovolníky vzorové organizace ADRA ČR v letech 2011 až 2013 Za pomoci metody mzdy specialisty, srovnané s metodou obecné mzdy ČSÚ

Účel Za účelem informování následujících subjektů o ekonomické hodnotě dobrovolnictví ADRA ČR: Veřejná správa Dobrovolníci ADRA ČR Média a veřejnost Poukázat na rozdíl mezi používanými metodami pro stanovení hodnoty dobrovolnictví Např.: Problém potřeby metody pro kofinancování

ADRA ČR Dobrovolnictví podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Cca 1500 pravidelných dobrovolníků Cca 8 % dobrovolnictví podle zákona o dobrovolnické službě Cca 50 000 dobrovolnických hodin ročně Cca 0,1 % hodnoty dobrovolnictví v ČR (hrubý odhad na základě výpočtů ČSÚ) Cca 10 % hodnoty dobrovolnictví v sociálních službách v ČR (2011)

Hlavní argumenty pro měření dobrovolnické práce Salamon, Sokolowski a Haddock (2011:220), Ironmonger (2008): Nekvantifikovaná hodnota může od dobrovolnictví odrazovat, zatímco kvantifikovaná hodnota může k němu povzbuzovat. Nekvantifikovaná hodnota dobrovolnictví může ztěžovat získávání finanční podpory. Nekvantifikovaná hodnota může komplikovat finanční řízení dobrovolnictví (státu i NNO)

Výzkumy hodnoty dobrovolnictví Výzkum celosvětové hodnoty dobrovolnictví (Salamon, Sokolowski a Haddock 2011, s. 236). 1,348 bilionu USD (2005) 971 milionů dobrovolníků (2005) ILO Manual on the measurement of volunteer work (2011) Pravidelná šetření statistických úřadů Např. ČSU 6 až 11 miliard CZK (2005 – 2010). Šetření MPSV ČR (2011) NNO (IFRC 2011), Diakonie ČR (2014), atd.

Metody určování hodnoty dobrovolnictví

Příklad metod oceňování dobrovolnictví Minimální mzda 48,10/50,60 Tošner 1,5 * minimální mzdy Mzda specialisty viz předchozí Mediánová mzda 137,38 Kč Průměrná mzda platová sféra/ celkem? Independent sector 1,12 * průměrná mzda

Metoda mzdy specialisty vymezení oblastí speciálních činností nalezení tržních substitutů dle CZ-ISCO určení mediánové mzdy dle šetření MPSV POZN.: hlavní třídy (1), třídy (11), třídy zaměstnání (111), podskupiny (1111) a kategorie zaměstnání (11111).

Tabulka oceňování dobrovolnické práce Fondu pro NNO, financovaného z EHP fondů 2009 - 2014 Typové činnosti Hodinová sazba Dobrovolníci pečující o děti, pomocníci s předškolní výchovou 160 Dobrovolník pro oblast např. PR manažer, fundraiser, personalista, apod. 161 Dobrovolník pro volnočasové aktivity a neformální vzdělávání (např. vedoucí tábora) Grafické práce 138 Koordinování dobrovolníků 158 Lékařská výpomoc 283 Manažerské a koordinátorské práce na projektu Pomoc při prodeji 104 Pomoc s osobní asistencí (sociální pracovník) 126 Pomoc s překlady/tlumočením 121 Právní služby 139 Psycholog 167 Rehabilitační pracovník, fyzioterapeut 130 Specializovaná/ metodická činnost pro environmentální nebo sociální oblast 157 Terénní pracovník (pro environmentální oblast), průvodce 101 Učitelé pro práci s cílovými skupinami Všeobecná zdravotní sestra 179 Výpomoc s provozní administrativou Výpomoc s distribucí letáků/informačními kampaněmi 94 Výpomoc s úklidem/pomocnými pracemi 83 Výpomoc v kuchyni 86 Výpomoc s finanční administrativou 144 Webmaster, ostatní činnosti v ICT 154 Zdravotní asistent/ka (ošetřovatel/ka) 103

Zjišťování dat od ADRA ČR Koordinátor za ADRA ČR Vedoucí 10 DC zjišťovali data (počty dobrovolníků, hodin a návštěv) od 118 přijímajících organizací z 27 měst Zaznamenávání do tabulky na google docs

Výsledky výzkumu

ADRA - dle oblastí dobrovolnictví Počet dobrovolníků Počet hodin Počet návštěv Ekonomická hodnota (CZK) Sociální služby 1 186 32 862 18 769 3 726 494 Služby ve zdravotnictví 323 5 152 3 757 584 265 Pět P 52 1 776 185 169 075 Individuální klienti 54 1 661 903 158 127 Charitativní obchody 65 10 063 815 103 Vzdělávací služby 18 350 156 61 372 Kulturní akce 23 274 23 701 Total 1 721 52 137 23 770 5 538 138

ADRA dle oblastí dobrovolnické práce

ADRA dle velikosti center

Data o složení dobrovolníků Šmídtová, M. (2012)

Hodnota dobrovolnictví dle skupin dobrovolníků Kategorie podíl počet hodnota Senioři 13% 224 719 958 Nezaměstnaní 28% 482 1 550 679 Studenti 33% 568 1 827 585 Zaměstnaní 20% 344 1 107 628 Na rodičovské dovolené 2% 34 110 763 Nezjištěno 4% 69 221 526 Celkem 100% 1721 5 538 138 Source: compiled by the authors with data from Šmídtová, M. (2012)

Dobrovolníci Získány průměrné hodnoty na jednoho typického dobrovolníka v oblastech činností dle dobrovolnických center Průměrné hodnoty na dobrovolníka (za 1 rok) v oblastech hodiny hodnota Sociální služby 28 3 142 Zdravotnictví 16 1 809 Pět P 34 3 251 Individuální klienti 31 2 928 Charitativní obchody 155 12 540 Školské 19 3 410 Kulturní 12 1 030 v ADRA celkem 30 3 218

Rozdíl metod Mzda specialisty x obecná mzda (ČSÚ) ČSÚ (137 Kč/hod) 7 162 581 Specialista 5 538 138 Rozdíl 1 624 443 V případě dobrovolnické činností celé organizace ADRA je hodnota dle ČSÚ vyšší o 22,7 % Zvolené mzdy specialistů Vývoj obecné mediánové mzdy ČSÚ Sociální služby 113,4 Zdravotnictví KIP tým Pět P 95,2 Individuální klienti Charitativní obchody 81 Školské 175,6 Kulturní 86,5 2011 2012 2013 Mediánová mzda ČSÚ 137 138,87 137,38

Závěry Hodnota dobrovolnické práce ADRA ČR je v řádech milionů a není zachycena standardními ekonomickými indikátory (např. HDP) Významná část dobrovolníků jsou primárně ekonomicky neaktivní (významná část jimi vytvořeného podílu) Prací v drobném rozsahu (30 h) lze přispět nezanedbatelnou částkou (3 218 Kč) Použití mediánové mzdy pro jednotlivé organizace (typy dobrovolnictví) s sebou může nést neúměrné zkreslení Mediánová je mzda opodstatnitelná při absenci podrobnějších dat (např. rozsáhlá celostátní šetření)

Děkujeme za pozornost