Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Výsledky průzkumu zaměstnanosti v Jihomoravském kraji
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Makroekonomie a hospodářství
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU Ladislav Blažek.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM XI. vlna Exkluzivně pro PRÁVO Legislativní změny.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU POVOLÁNÍ
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Změny na trhu práce?.
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma „Zdroje dat o cizincích v ČR“
Transkript prezentace:

Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně

 zpracování analýzy trhu práce v Jihomoravském kraji z hlediska zaměstnanosti a nezaměstnanosti  cílem vyhodnocení průzkumu zaměstnanosti bylo: 1) analyzovat strukturu a vývoj zaměstnanosti v Jihomoravském kraji v roce 2014 dle sektorů a odvětví ekonomiky, vlastnictví ekonomických subjektů a velikostních skupin podniků 2) analyzovat změny v počtu pracovníků v roce 2014 včetně zhodnocení změn v kontextu predikce počtu zaměstnanců z konce roku ) charakterizovat očekávaný vývoj zaměstnanosti v roce 2015 dle avizovaných změn v počtu pracovníků šetřených ekonomických subjektů 4) charakterizovat požadavky zaměstnavatelů na absolventy škol a analyzovat stav a očekávaný vývoj počtu agenturních zaměstnanců.

Podíl nezaměstnaných osob k : - Jihomoravský kraj: 8,2 % - Česká republika: 7,5 % Počet uchazečů na 1 VPM k : - Jihomoravský kraj: 14,6 - Česká republika: 9,2

 Jihomoravský kraj následuje ve většině ukazatelů po Moravskoslezském, Ústeckém a Olomouckém kraji

 zaměstnavatelů (z toho 2 036, tj. 70,4 % s 20 a více zaměstnanci)  celkem pracovníků Sektory a odvětví Počet pracovníků (v tis. osob) Dotazníkové šetření /celkem (%) celkem dotazníkové šetření I. sektor16,25,533,6 II. sektor205,886,141,9 průmysl164,076,046,4 těžba a dobývání2,30,418,6 zpracovatelský148,970,947,6 výroba a rozvod energií7,00,710,0 zásobování vodou, odpady5,84,068,6 stavebnictví41,810,124,2 III. sektor337,2131,939,1 celkem559,2223,540,0

 ke konci roku 2014 zaměstnávalo cizince 415 ekonomických subjektů (tj. 14,3 %)  oproti roku 2013 se jedná o pokles o 50%  zjištěno tak bylo 6085 cizinců, z toho 4231 osob (tj. 69,5%) z EU  nejvíce cizinců pocházelo ze Slovenska (2035 osob), Ukrajiny a Mongolska (200 – 300 osob)

Sektory a odvětví NHPočet firem Rozdíl abs.% % I. sektor , ,4-70 II. sektor , , průmysl , , stavebnictví , ,5-53 III. sektor , , celkem , ,03 368

 ke konci roku 2014 uvedlo 286 ekonomických subjektů zájem o absolventy (tj. 9,9%)  celkově firmy projevily zájem o 1,7 tis. absolventů; Úřad práce ČR evidoval k v Jihomoravském kraji 3,5 tis. nezaměstnaných absolventů  zvýšený zájem o absolventy měly především firmy z papírenského a polygrafického, strojírenského a také z hutnického a kovozpracujícího průmyslu, z terciéru pak odvětví informačních a komunikačních činností a profesních, technických a vědeckých činností  podle vlastnické struktury ekonomických subjektů je nejpozitivnější přístup firem v úplném nebo částečném vlastnictví zahraničního subjektu  s klesajícím počtem zaměstnanců ve firmách klesá i zájem o absolventy  nejžádanější skupinou byli absolventi s vysokoškolským vzděláním a v klasifikaci CZ-ISCO řazeni jako specialisté v oblasti ICT  celkem 332 firem vykázalo spolupráci s některou střední školou – především komunální organizace a velké firmy  nejčastěji šlo o střední odborné školy spojené s učilišti  pracovníky ve výzkumu a vývoji vykázalo pouze 274 subjektů (9,5 %)  celkem zaměstnávaly ve výzkumu a vývoji 7,8 tis. osob, z toho 6,8 tis. vysokoškoláků  spolupráci s veřejnými výzkumnými institucemi, především vysokými školami vykázalo pouze 176 subjektů (6,1 %)

Úroveň vzdělání Profese (ISCO) Počet absolventů Vyučení Kovodělníci, strojírenští dělníci a pracovníci v příbuzných oborech - ISCO 7284 Obsluha strojů a zařízení, montážní dělníci - ISCO 8165 Pracovníci v oboru elektroniky a elektrotechniky - ISCO 7436 S maturitou Techničtí a odborní pracovníci v oblasti vědy a techniky – ISCO Kovodělníci, strojírenští dělníci a pracovníci v příbuzných oborech - ISCO 7284 Odborní pracovníci v obchodní sféře a veřejné správě - ISCO 3347 Vysokoškolské Specialisté v oblasti informačních a komunikačních technologií – ISCO Specialisté v oblasti právní, sociální, kulturní a v příbuzných oblastech – ISCO Specialisté v oblasti vědy a techniky – ISCO Specialisté v oblasti zdravotnictví – ISCO 2244 Specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání – ISCO 2341

Odvětví NHPočet firem Počet pracovníkůRozdíl abs.% zemědělství, lesnictví a rybolov ,2 průmysl ,3 stavebnictví ,3 velkoobchod a maloobchod ,0 doprava a skladování ,6 ubytování, stravov. a pohostinství ,0 informační a komunikační činnosti ,2 peněžnictví a pojišťovnictví ,5 činnosti v oblasti nemovitostí ,1 prof., vědecké a technické činnosti ,1 administrativní a podpůrné činnosti ,5 veřejná správa a obrana ,6 vzdělávání ,2 zdravotní a sociální péče ,8 kulturní, zábavní a rekr. činnosti ,2 ostatní činnosti ,8 celkem ,4

Profese - ISCOpočet osob Montážní dělníci výrobků a zařízení – ISCO Specialisté v oblasti informačních a komunikačních technologií - ISCO Kovodělníci, strojírenští dělníci a pracovníci v příbuzných oborech - ISCO Obsluha stacionárních strojů a zařízení - ISCO Řidiči a obsluha pojízdných zařízení - ISCO Řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci na stavbách (kromě elektrikářů) - ISCO Zpracovatelé potravin, dřeva, textilu a pracovníci v příbuzných oborech - ISCO Specialisté v oblasti vědy a techniky - ISCO Techničtí a odborní pracovníci v oblasti vědy a techniky - ISCO 31127

Profese - ISCOpočet osob Specialisté v oblasti výchovy a vzdělávání - ISCO 2366 Odborní pracovníci v obchodní sféře a veřejné správě - ISCO 3355 Všeobecní administrativní pracovníci – ISCO 4139 Řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci na stavbách (kromě elektrikářů) - ISCO 7137 Specialisté v oblasti vědy a techniky - ISCO 2136 Specialisté v oblasti zdravotnictví - ISCO 2235 Montážní dělníci výrobků a zařízení - ISCO 8234

 Výsledky Průzkumu zaměstnanosti v JMK k jsou ke stažení na webovém portálu Jihomoravského kraje pod tématem „regionální rozvoj“