Výstupy z kontrolní akce Brownfields plnění úkolu č. 1 Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 18 ze dne 3. dubna 2007 pro přípravu systémových opatření na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Hodnocení škol a školských zařízení
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
Rozpočty územních samosprávných celků
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Státní organizace.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Konference Nebezpečné odpady
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Ekonomické aspekty veřejné správy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Zapojení JMK do kampaně „Dost bylo plastu“
Transkript prezentace:

Výstupy z kontrolní akce Brownfields plnění úkolu č. 1 Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 18 ze dne 3. dubna 2007 pro přípravu systémových opatření na úseku nezákonného nakládání s chemickými látkami a odpady Martin Zemek, Ř-ČIŽP, ODBOR ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

Úvod v roce 2006 šetřila ČIŽP několik případů nelegálního skladování nebezpečných odpadů (Libčany, Chvaletice a Nalžovice) –značný potenciální vliv na kvalitu lidského zdraví a životního prostředí v okolí těchto ilegálních skladů –identifikace určitých problémů, jak technického tak především technicko - legislativního charakteru (např. vstup do objektů fyzických osob) –řešení obdobných stavů zapříčiněných ilegální (někdy i trestnou činností) často vyžaduje mnohamilionové výdaje z rozpočtu veřejných financí ČR –možné další sklady? --> kontrolní akce Brownfields

Účel kontrolní akce BF prověřit vytipované podezřelé lokality ze Seznamu (objekty, areály), zda jsou tyto využívány pro nelegální činnost – ukládání nebezpečných odpadů (především charakteru chemických látek), popř. zda jsou potenciálně pro takovou činnost vhodné, –úkol pro krajské úřady - vytipování podezřelých objektů či lokalit – ZÁKLAD AKCE –efektivita a výsledky prováděných kontrol byly zcela závislé na prvotním kvalitním výběru podezřelých lokalit prověřit spolupráci (a do jisté míry i kvalitu práce) na kontrolách podílejících se orgánů státní správy, popř. dalších, identifikovat problematické aspekty kontrolní činnosti takovýchto lokalit (technické i legislativní), navrhnout některá funkční opatření pro předcházení obdobným nepříznivým stavům a řešení nápravy.

Role ČIŽP ČIŽP pověřena koordinací a provedením kontrol lokalit vybraných na základě seznamu vytipovaných problematických míst –ve spolupráci s dalšími kompetentními kontrolními orgány krajské úřady, starostové obcí a pracovníci obecních úřadů, stavební úřady, Policie ČR, HZS ČR, MŽP OVSS, Krajské hygienické stanice, Armády ČR,i samotní pracovníci kontrolované soukromé společnosti - právnické osoby… –provedení i dalších kontrol mimo Seznam

Počty kontrol bylo zkontrolováno 100% vytipovaných podezřelých lokalit

Výsledky – kontroly na základě Seznamu

Příklad skladu kadmiových kalů spol. Grafitové doly ve Vikanticích v množství 1250 tun (Olomoucký kraj) SEZ, společnost není původcem odpadů, navíc popírá i jejich vlastnictví –příčina problému je zejména v souvislosti s privatizací bývalého státního podniku Rudné doly –není zřejmé, kdo zaplatí konečné odstranění (stát nebo společnost)

Příklad Skaldy PCB v Libereckém kraji (Stráž pod Ralskem, Dubá) – 70 tun Schválené zařízení pro nakládání s odpady, v době kontroly byla společnost v konkurzu – zůstává otázkou, jak bude v budoucnu s odpady naloženo

Výsledky – kontroly provedené mimo Seznam

Příklad nelegální skladování nebezpečných odpadů ve spalovně odpadů v Prostějově –z nebezpečných odpadů přijatých do spalovny „tajně“ vytřídil externě zaměstnaný chemik některé vyřazené chemikálie, tyto skladoval v nevhodných prostorách a zcela chaoticky, bez řádného označení, dle zasahujícího HZS reálně hrozilo nebezpečí exploze. –bylo zde uskladněno cca 100 kg chemikálií – některé výbušné, RA, a cca 1500 kg kapalných aromatických uhlovodíků (v sudech)

Výsledky, vedlejší efekty provedení kontrol pro ČIŽP zapracování některých dalších lokalit do plánu kontrolní činnosti ČIŽP v roce 2008, identifikace míst potenciálně vhodných či nevhodných pro případné ukládání např. ilegálně přepravovaných přeshraničních odpadů, identifikace některých problematických provozoven, či subjektů, navázání či prohloubení spolupráce pro další kontrolní činnost s některými dalšími orgány a složkami státu, závěrečná zpráva z kontrol pro MŽP (podklad pro BRS)

Závěrečná zpráva z kontrol pro MŽP – podklad pro BRS analýza a identifikace překážek v kontrolní činnosti, získání podkladů pro širší množství návrhů na úpravy legislativy – jak zákona o odpadech, tak dalších. např. doporučení ve vztahu ke: kontrolní činnosti, úprava procesu skladování odpadů, finanční nástroje, zjednodušení odnímání živnostenských oprávnění při opakovaném poruší zákona o odpadech, trestně právní odpovědnost, sjednocení činnosti povolujících úřadů, atd.

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Ing. Martin Zemek Odbor odpadového hospodářství Česká inspekce životního prostředí Na Břehu Praha 9 IČ