Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Zdroje elektrického proudu
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektromagnetické vlny
Technologie JETu 2.
ŠKEBLOŇ 2009 Plazmová lampa. Jak si někteří z vás možná všimli, na minulou schůzku přinesl Stožár zajímavou věc, která dělala „zázračné“ blesky Řekneme.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Pohyb relativistické částice
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Chemicky čisté látky.
Zobrazovací zařízení.
Jaderná energie.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Termonukleární fúze Edita Bromová.
Relativistický pohyb tělesa
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
P L A S M O V Á L A M P A.
ZEEMANŮV JEV A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Měření hustoty a teploty plazmatu
Monitory Plazma – OLED - SED
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Využití moderních laboratorních metod v metalografii a fraktografii
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Světlo.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Stavba látek.
Elektrické výboje v plynech
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Moderní obrazovky Moderní obrazovky.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Elektrický proud v plynech
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51.
Transkript prezentace:

Plazmová koule Jana Filipská Filip Křížek Adam Letkovský

Historie 1984 – objev žhavého elektrického světla Nicola Tesly, poskytl základ pro moderní podobu plazmových koulí 1970 – Bill Parker sestrojil první plazmovou kouli, v podobě, ve které ji dnes známe

Princip fungování Plazma – čtvrté skupenství – skládá se z iontů Plazmová koule se skládá ze zdroje, elektrody, skleněné nádoby a inertního plynu. Pro pozorování jevu je důležitý vysokonapěťový a vysokofrekvenční zdroj. Důležité je aby byl plyn inertní a tím pádem nereagoval s použitou elektrodou.

Díky vysokému napětí je umožněna tvorba plazmy a díky vysokým frekvencím je elektromagnetické pole schopné projít skleněnými stěnami. Elektrony uvolněné z elektrody ionizují a rozkládají atomy inertního plynu. Pohyb uvolněných elektronů a iontů mění strukturu magnetického pole.

Veškeré částice excitují a začnou vyzařovat energii ve formě fotonů. Charakteristická barva a intenzita záření je dána teplotou, druhem použitého inertního plynu a tlakem. Důležitým faktorem pro funkčnost koule je dosažení alespoň částečného vakua.

Vlastní projekt - nejvetším problémem se zdála být výroba vhodného zdroje pokusy o jeho stavbu si žádali nejvíce času i duševní námahy

- naprosto nezdárnou výrobou zdroje jsme tedy strávili desítky hodin a to mimo veškerou civilizaci a bez základních lidských potřeb - idea vakuovaného prostoru a jeho naplnění plynem naopak nebyla takovým problémem

Vlastní zdroje využité pro funkční fázi projektu 12 l helia ve spreji, injekční stříkačka Vakuová miska a pumpička na potraviny Žáruvzdorný silikon Dva hřeby jako elektrody Ze zdrojů FJFI Zdroj Rutherfordův generátor Faradayova klec

Plasma, plyny a barevné spektrum Helium velmi zářivé, většinou fialovo modré, ale často nabývá i jiných barev stačí skoro atmosferický tlak a menší napětí jedna z nejmenších molekul, je třeba často doplňovat obsah

Neon červeně zbarvený vyžaduje nejmenší napětí ze všech plynů nízká cena zdroje i materiálu

Speciální poděkování za spolupráci a pomoc Zdroje: ehow.com/how-does_4909971_plasma-ball-work.html 13.10.2010 bogard.110mb.com/Plasmaglobecolors.htm 13.10.2010 ehow.com/facts_4967423_who-invented-plasma-ball.html 13.10.2010 powerlabs.org/plasmaglobes.htm 13.10.2010 Powerlabs.org/flybackdriver.htm 13.10.2010 Speciální poděkování za spolupráci a pomoc Janu Müllerovi, Ing. Vojtěchu Svobodovi, CSc. a Zdeněku Novákovi Xenon Krypton Neon-Xenon-Krypton