ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Vkladové služby.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Devátá přednáška z UCPO
Čtvrtá přednáška z UCPO
ERD - příklad Pojistné smlouvy. Zadání Pojišťovna nabízí klientům různé produkty (např. životní pojištění, povinné ručení, cestovní pojištění, úrazové.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_13 NázevZajištění Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Komerční pojišťovna.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
Finanční výkazy obchodních společností
Pojišťovnictví.
Investice a financování
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náklady a Výnosy.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ukazatele pojistného trhu
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY

POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna) oprávněně předpokládá, že je bude nucen někdy v budoucnu vyplatit svým klientům (pojistníkům). Protože tento fakt je velmi dobře kvantifikovatelný (v čase i co do výše pojistné náhrady a dalších plateb), je možné i PTR poměrně dobře kvantitativně vymezit.

Dlouhý časový charakter pojištění Vznik smlouvy Pojistná událost Časová osa Datum oznámení pojistné události pojišťovně Lhůta na likvidaci PU Výplata pojistné náhrady (u odškodnění může trvat i léta po termínu skončení pojištění)

Tvorba PTR PTR se tvoří z přijatého pojistného PTR se čerpají (užívají) pojistitelem tehdy, jestliže v určitém období není schopen vyplácet pojistné náhrady z běžně přijímaného pojistného a je nucen sáhnout do finančních rezerv vytvořených v minulosti Pojišťovna není „letadlo“, protože PTR jsou můstkem překlenujícím časový posun a jsou regulátorem do značné míry stanoveny a kontrolovány

Rozdíl mezi PTR u rizikových a rezervotvorných pojištění 1.U rezervotvorných pojištění se PTR vytvářejí z celého přijatého pojistného (po odpočtu správních nákladů), kdy pojistitel postupně ví, kolik peněz musí mít pro výplatu konečné částky v cílovém roce; 2.U rizikových pojištění přechází do PTR jen přiměřená část a zbytek je průběžně vyplácen podle toho, jak nabíhají PU k likvidaci

Druhy PTR – věcné hledisko A) Technické (matematické) rezervy – kumulují se v čase tak, aby na konci sjednané pojistné doby (u rezervotvorných pojistění) byla k dispozici potřebná částka sjednané pojistné náhrady; B) Výkyvové rezervy – na krytí odchylek od dlouhodobých průměrů; C) Rezervy na časové rozlišení – přijaté pojistné v čase t se přiřazuje do období t+1, kdy se bude plnit (analogie bodu A)

Struktura PTR REZERVY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Na nezasloužené pojistné Na pojistné náhrady Na pojistné prémie a slevy Pojistného Jiné Vyrovnávací REZERVY NEŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Na nezasloužené pojistné Na pojistné náhrady Na pojistné prémie a slevy Pojistného Jiné Je-li nositelem investičního rizika pojistník

Rezerva na nezasloužené pojistné Přijaté pojistné Zasloužené, tj. pojistné vztahující se k období (a sumě rizik), ve kterém bylo přijato (a v podobě náhrad bude asi vyplaceno); Nezasloužené, tj. pojistné, které bude nejspíše vyplacené v následujícím období

Definice nezaslouženého pojistného Platí pro neživotní pojistné délka období po Výše rezervy NP = x pojistné délka pojistného období

Definice nezaslouženého pojistného Platí pro životní pojistné délka období po Výše rezervy NP = x (tarif pojistného – počáteční jednorázové náklady) délka pojistného období

Rezerva na pojistné náhrady Jde o část pojistného, které se sice vztahuje k běžnému období, ale z různých důvodů ji nelze vyplatit Má dvě složky s ohledem na čas: Rezervu na známé škody, které se už staly a byly nahlášené, ale ještě nebyly zlikvidované (jsou došetřovány, vede se o ně spor atd.) Rezerva na škody, které se už staly, ale ještě nebyly ohlášeny

Rezerva na pojistné náhrady u životních pojištění Stanoví se na sumu konkrétních závazků, které má pojistitel vůči jednotlivým klientům v příštích letech Její velikost ovlivňují: Úmrtnostní tabulky (riziko smrti roste spolu s věkem klienta) Výše pojistné částky Výše TÚM Počet smluv Výše dosud neumořených počátečních nákladů

Rezerva na pojistné náhrady u neživotních pojištění Je to hodnota budoucích závazků pojišťovny včetně přiznaných podílů na zisku. Vytváří se u smluv, kde hraje roli věk pojistníka v okamžiku uzavření smlouvy.

Rezervy na pojistné prémie a slevy Pojistitel předpokládá, že část klientů očekává bonusy, jejichž rozsah převýší rozsah malusů

Vyrovnávací rezerva U neživotního pojištění se vytváří ke krytí výkyvů ve škodním průběhu, zejména u živelných pojištění. Jde o případ, kdy je poměr mezi pojistným plněním a zaslouženým pojistným větší než jedna.

Rezerva, je-li nositelem investičního rizika pojistník U životních pojištění, kde investiční riziko spočívá ve volbě způsobu investování pojistného pojistníkem.

Rozložení PTR v ČR Rezerva na nezasloužené pojistnéCca 9 % Rezerva na pojistné náhradyCca 15 % Rezerva pojistného u živ pojištěníCca 67 % Rezerva na prémie a slevyCca 1 % Rezerva životní pojištění, je-li nositelem investičního rizika pojistník Cca 2 % Rezerva vyrovnávací a jinéCca 6 % C E L K E M100 %

Zásady investování PTR 1.Bezpečnosti, tj. spolehlivé umístění peněz 2.Rentability, tj. zajišťující přiměřený výnos 3.Likvidity, tj. schopnosti operativně hradit nabíhající splatné závazky 4.Diverzifikace rizika horizontální i vertikální, tj. vkládat investice u více subjektů do různých instrumentů