PORUCHY OSOBNOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
o.s. Péče o duševní zdraví
PSYCHICKÉ JEVY.
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Emoce (city).
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rozdíly mezi osobnostmi
Humanistické a existenciální teorie v SP
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VY_32_INOVACE_PSYPS11660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Deprese Diagnostika a léčba
PORUCHA OSOBNOSTI NARCISMUS
Poruchy osobnosti (bakalářské a magisterské studium) Česková E
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Narcismus.
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
VY_32_INOVACE_PSYPS11760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Chyby při vnímání druhých lidí
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Seminář Trauma.
Internalizované poruchy chování
Poruchy osobnosti MUDr. Helena Reguli.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
SCHIZOFRENIE.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_02_DUSEVNI_PORUCHY_II.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Poruchy osobnosti.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Poruchy osobnosti Mgr. David Unger Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Styly osobnosti. Sebejistý, sebeprosazující styl Sebejisté, v patologickém případě až bezohledné prosazování vlastních cílů, sebejisté, případně zraňující.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Co potřebují oběti znásilnění ?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Psychologie v obezitologii
Temperament, charakter, motivace
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

PORUCHY OSOBNOSTI

„… diagnostický koš na odpadky,. kam se hází všechno, co není „… diagnostický koš na odpadky, kam se hází všechno, co není neuróza, psychóza, slabomyslnost ani epilepsie“ Poruchy osobnosti - Co to je … ? dříve se označovaly jako psychopatie, toto označení v běžné řeči přetrvává jsou to psychické poruchy s malou procesuální aktivitou, spíše úchylky a anomálie než nemoci v pravém smyslu slova jde o dysharmonicky vyvinutou osobnost, kde některé rysy osobnosti jsou nadměrně zvýrazněny, jiné naopak potlačeny popř. chybějí extrémně vystupňované povahové a charakterové rysy, které vedou k poruchám sociální adaptace trvalá povahová odchylka od normy jedinec má takové vlastnosti, kterými trpí jeho okolí a/nebo on sám podle druhu poruchy osobnosti trpí příznaky poruchy osobnosti převážně: daná osoba její okolí obojí – nejčastěji

Poruchy osobnosti - charakteristika předpokládá se, že poruchy osobnosti vznikají na genetickém základě (dispozice), ale rozvíjejí se v celé šíři až v dalším vývoji osobnosti člověk s PO obvykle nemá náhled na to, že jsou jiné možnosti myšlení, vnímání, prožívání a chování, a že tedy má určitou volbu; to vede ke konfliktům s okolím, často i on sám svůj život prožívá jako neuspokojivý člověk s PO vidí problém spíše v chování ostatních než ve svém vlastním na rozdíl od neurotických poruch jsou poruchy osobnosti prakticky celoživotní (Toto samozřejmě není jednoznačné). lidé s PO často vyžadují léčbu svých četných a rozmanitých potíží a současně odmítají terapeutická doporučení u PO jsou často trvalé projevy maladaptivního chování

Poruchy osobnosti – dynamika, epidemiologie počátky od dětství („porucha chování“) některé projevy se stárnutím zmírňují – agresivita, disociální projevy zvýrazňují – paranoidita, deprese lidé s PO procházejí obdobími kompenzace a dekompenzace, dekompenzace mohou být způsobeny jak zevními vlivy (zátěž ...) tak vlivy endogenními (nejsou patrné) celoživotní prevalence se odhaduje na 10-18% populace ve stejném poměru u mužů a žen komorbidita: neurotické poruchy

Poruchy osobnosti – klasifikace (3 poznámky) jednotlivé typy nebo podtypy se vzájemně nevylučují a často se některými svými charakteristikami překrývají každá porucha obvykle klasifikována podle převládající formy projevů chování existuje-li navzájem několik subtypů poruchy osobnosti, hovoříme o smíšené poruše osobnosti

Poruchy osobnosti – klasifikace A : „podivní, zvláštní“ Paranoidní porucha osobnosti - zvýšeně vztahovační, mají dojem, že jim v okolí někdo škodí, každou událost vztahují na sebe, často si stěžují, podávají trestní oznámení, soudí se …, jejich přesvědčení však nejsou bludné hloubky, tj. nejde o věci zcela vzdálené realitě, přesvědčení nejsou nevývratná, patří sem i chorobní žárlivci. Schizoidní porucha osobnosti - jedná se o jedince, kteří se hodně stahují do sebe, navazují málo vztahy s druhými lidmi, věnují se samotářské činnosti, bývají emočně chladní, mají málo známých, nadměrně se zabývají fantaziemi a svým vnitřním světem, jsou poměrně lhostejní ke chvále i kritice. Schizotypální porucha osobnosti - jedinci jsou ještě více podivínští než u typu předchozího. Jsou ale více vztahovační, mají poněkud zvláštní až magické myšlení (není ale zcela mimo realitu jako u psychotiků), v podstatě vystupňovaná 2.

Poruchy osobnosti – klasifikace B : „přehnaně emotivní“ Disociální porucha osobnosti - necitliví ke druhým, nezodpovědní, nerespektující sociální normy, snadno navazují vztahy, ale neudrží je, i na malé stresové podněty reagují agresivitou, nemají pocity viny, ale svádějí vinu na jiné. Emočně nestabilní porucha osobnosti (2 typy) a) hraniční - nemají jasné hranice mezi sebou a okolím, náchylní navazovat velmi intenzivní vztahy, které vzápětí jsou schopni zcela zavrhnout, časté emoční krize, velmi se obávají opuštěnosti, opakovaně vyhrožují sebepoškozením, dopouštějí se i sebepoškozování a demonstrativních sebevražedných pokusů, hovoří o pocitech vnitřní prázdnoty, který často zahánějí alkoholem nebo drogami. (kazuistika) b) impulzivní - jde o jedince, kteří mají tendence jednat neuváženě, nepředvídatelně, snadno se dostávají do konfliktů s ostatními, zejména po jejich kritice, jsou náchylní k výbuchům zlosti, agresivity, nekontrolují přitom své chování, mají nestálou, vrtošivou náladu.

Poruchy osobnosti – klasifikace B : „přehnaně emotivní“ Histriónská porucha osobnosti - chovají se teatrálně, vyjadřují přehnaně emoce (i když je tak neprožívají), jsou snadno ovlivnitelní jinými lidmi nebo okolnostmi, vyhledávají vzrušení a aktivity, kde mohou být středem pozornosti, nadměrně se soustředí na to, jak působí na druhé lidi, mají tendenci k sexuálnímu svádění. Narcistická porucha osobnosti - projevují pocit vlastní důležitosti, přesto jsou vnitřně značně nejistí, přehánějí své úspěchy, opájejí se fantaziemi o vlastní úspěšnosti, moci, kráse apod. Věří ve vlastní výjimečnost a v to, že mohou být pochopeni plně jen výjimečnými jedinci, potřebují nadměrný obdiv, očekávají přednostní zacházení od ostatních, zneužívají druhé ke svému prospěchu, nedokáží se vžít do pocitů ostatních (deficit empatie) chovají se arogantně, povýšeně, mají domýšlivé chování a postoje.

Poruchy osobnosti – klasifikace C : „ustrašení, úzkostní“ Vyhýbavá porucha osobnosti - trvalé pocity napětí a obav, přesvědčení, že se neumějí chovat mezi lidmi, že jsou neatraktivní, horší než ostatní, nadměrně se obávají kritiky a odmítnutí od ostatních, mají nechuť se stýkat s lidmi, bojí se v životě nejistoty, takže se ochuzují v životě o různé zážitky, vyhýbají se činnostem a aktivitám, které vyžadují větší kontakt s lidmi, ze strachu z kritiky. Závislá porucha osobnosti – tito lidé nechají jiné rozhodovat za sebe i při závažných životních rozhodnutích, podřizují své potřeby osobám, na nichž jsou závislí, přehnaně vyhovují jejich přáním, téměř nic na nich nepožadují, sami se cítí bezmocní, mají pocit, že se sami o sebe nedokáží postarat, mají přehnaný strach z opuštění. Anankastická porucha osobnosti - nadměrné pochyby a opatrnost, nadměrné zabývání se detaily, pravidly, pořádkem, puntičkáři, jsou nadměrně svědomití, neprožívají příliš radost ze vztahů, nadměrně lpějí na sociálních konvencích, nerozumně vyžadují, aby se druzí podřizovali přesně jejich způsobu práce, nesnášejí - ani malé - změny.

Poruchy osobnosti …co s tím ? pomoc, léčba Cíl: …. NÁHLED …. (klíčové momenty: osobnostní změna, sebereflexe, sebepozná/vá/ní, uvědomování si „slepých míst“, sebepojetí, budování pocitu hodnoty sebe sama …) Možnosti: psychodynamická terapie kognitivně behaviorální terapie Pouze pomocný prostředek farmakoterapie