INSPIRE - současný stav Petr Kubíček CAGI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

INSPIRE – strategie transpozice směrnice v České republice
Revize Nového přístupu
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Jiří Kvapil, CENIA Stahovací služby na národním geoportálu ČR Enviro-i-fórum 2013, 14. V. 2013, Zvolen.
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
Directive INSPIRE Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing an infrastructure for spatial information in the.
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
ANALÝZA DOPADŮ SMĚRNICE INSPIRE NA INFORMAČNÍ OBSAH ZABAGED®
Setkání uživatelů GEPRO & Atlas, 21. říjen 2014, Praha, hotel Olšanka
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
INSPIRE 1. monitorovací zpráva za Českou republiku Konference Enviro-i-forum, Zvolen, JITKA FAUGNEROVÁ 1. monitorovací zpráva za Českou republiku.
Celostátní síť pro venkov
Základní registry veřejné správy
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Úspory energie a regenerace
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
INSPIRE Stav a výhled.
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Lamfalussyho proces.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Geoportál – příspěvek ČÚZK pro naplňování směrnice INSPIRE Petr Dvořáček – Zeměměřický úřad Ivana Valdová – Český úřad zeměměřický a katastrální Workshop.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Seminář „Investiční a exportní příležitosti v Litvě, Lotyšsku a Estonsku“ MZV ČR
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Webové portály LDS/MDS
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Systém správy dokumentů
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

INSPIRE - současný stav Petr Kubíček CAGI

Evropský kontext INSPIREGMES PrávoInvestice Existující technologie (Služby, networking) Innovativní technologie (sběr dat, modelování geodynamických procesů ) Existující data členských států Nové datové zdroje (adaptované na globální problémy) Periodické aktualizace Stálý monitoring Datová specifikace pro harmonizaci Datová specifikace pro harmonizaci (horizontální přístup) Datová integrace pro služby (vertikální přístup) Datová integrace pro služby (vertikální přístup) Proč se GMES an INSPIRE vzájemně doplňují?

Obsah směrnice Kap.I Obecná ustanovení Kap.I Obecná ustanovení Kap.II Metadata Kap.II Metadata Kap.III Interoperabilita prostorových datových sad a služeb Kap.III Interoperabilita prostorových datových sad a služeb Kap.IV Síťové služby Kap.IV Síťové služby Kap.V Sdílení dat a re-use dat Kap.V Sdílení dat a re-use dat Kap.VI Koordinace a doplňující opatření Kap.VI Koordinace a doplňující opatření Kap. VII Závěrečná ustanovení Kap. VII Závěrečná ustanovení Přílohy I, II, III – Geodatové sady Přílohy I, II, III – Geodatové sady

Obsah směrnice Kap.I Obecná ustanovení Kap.I Obecná ustanovení Kap.II Metadata Kap.II Metadata Kap.III Interoperabilita prostorových datových sad a služeb Kap.III Interoperabilita prostorových datových sad a služeb Kap.IV Síťové služby Kap.IV Síťové služby Kap.V Sdílení dat a re-use dat Kap.V Sdílení dat a re-use dat Kap.VI Koordinace a doplňující opatření Kap.VI Koordinace a doplňující opatření Kap. VII Závěrečná ustanovení Kap. VII Závěrečná ustanovení Přílohy I, II, III – Geodatové sady Přílohy I, II, III – Geodatové sady

Směrnice INSPIRE se vztahuje na Identifikovatelné sady prostorových dat Identifikovatelné sady prostorových dat v jurisdikci členských státův jurisdikci členských států v elektronické forměv elektronické formě ve vlastnictvíve vlastnictví veřejného orgánu veřejného orgánu fyzické nebo právnické osoby jménem veřejného orgánu fyzické nebo právnické osoby jménem veřejného orgánu třetí strany, které byla zpřístupněna služba dálkového přenosu dat třetí strany, které byla zpřístupněna služba dálkového přenosu dat dle příloh I, II, IIIdle příloh I, II, III Operace se sadami prostorových dat nebo metadaty Operace se sadami prostorových dat nebo metadaty

Fáze projektu INSPIRE Přípravná fáze Přípravná fáze Příprava implementačních pravidelPříprava implementačních pravidel Zapojení členských států – SDICZapojení členských států – SDIC Transpoziční fáze Transpoziční fáze Implementační fáze Implementační fáze přijetí směrnice

Metadata Členské státy zajistí jejich Členské státy zajistí jejich vytvořenívytvoření pravidelnou aktualizacipravidelnou aktualizaci úplnost a kvalituúplnost a kvalitu

Metadata časový harmonogram Komise stanoví prováděcí pravidla pro metadata do 2007 (6/2005 Draft IR) Členské státy vytvoří metadata data I, II do 3 let(2010) data I, II do 3 let(2010) data III do 6 let(2013) data III do 6 let(2013)

Interoperabilita dat a služeb Komise přijme prováděcí pravidla Komise přijme prováděcí pravidla Harmonizované podmínky pro geodata a službyHarmonizované podmínky pro geodata a služby předpisy pro výměnu geodatapředpisy pro výměnu geodata Subjektům musí být umožněno podílet se na přípravě prováděcích pravidel Subjektům musí být umožněno podílet se na přípravě prováděcích pravidel

Interoperabilita časový harmonogram data Ido 2 let(2009) data Ido 2 let(2009) data II, IIIdo 5 let(2012) data II, IIIdo 5 let(2012) Implementace v členských státech do dvou let I2011 II, III2014

Interoperabilita – data I, II Harmonizační pravidla zahrnují Harmonizační pravidla zahrnují společný systém jedinečných ID prostorových objektůspolečný systém jedinečných ID prostorových objektů vztahy mezi prostorovými objektyvztahy mezi prostorovými objekty klíčové atributy, vícejazyčné tezauryklíčové atributy, vícejazyčné tezaury způsob výměny informací o časovém rozsahu datzpůsob výměny informací o časovém rozsahu dat způsob výměny informací o datových aktualizacíchzpůsob výměny informací o datových aktualizacích Přeshraniční mapování!! – Cross border mapping

Content date, criteria, statistical reference… Geometrical specification geodetic reference, digitizing scale, projection… Technical specification file format, file options…

Cross-border Communication General, Projects, Workflow: Information Within the File Attribute Data, Geonames Information About the File Internet Search Terms Metainformation

Sources Geographical Name Data Bases Rules Endonyms preferred Diacritics Type Fonts, Workflow-safe Pronunciation Online Aid

Typy síťových služeb Vyhledávací službyzdarma Vyhledávací službyzdarma Prohlížecí službyzdarma Prohlížecí službyzdarma Služby stahování Služby stahování Transformační služby Transformační služby Služby „vyvolání služeb“ Služby „vyvolání služeb“ Služby musí být snadno použitelné a přístupné přes internet nebo jiný komunikační prostředek dostupný veřejnosti Pokud jsou služby stahování a vyvolání služeb zpoplatněny, musí členské státy zajistit, aby bylo možné použít služeb elektronického obchodu

Síťové služby časový harmonogram Komise stanoví prováděcí pravidla do 2007 Členské státy implementují do 2 let do 2009

EU Geo-Portál Komise zřídí a bude provozovat EU Geo-Portál (2009) Komise zřídí a bude provozovat EU Geo-Portál (2009) Členské státy zajistí přístup ke službám prostřednictvím EU Geo-Portálu Členské státy zajistí přístup ke službám prostřednictvím EU Geo-Portálu Členské státy mohou zajistit přístup ke službám přes vlastní přístupová místa Členské státy mohou zajistit přístup ke službám přes vlastní přístupová místa

Dopady na členské státy Do 2 let přijmou právní a správní předpisy Do 2 let přijmou právní a správní předpisy do ,6-5,4 mil. EUR - odhadované roční investice na každý členský stát 3,6-5,4 mil. EUR - odhadované roční investice na každý členský stát

Inspire – současný stav „INSPIRE vote in plenary went well in Strassbourg. ENV Committee report passed unchanged through the EP Plenary“ ( ) Drafting teams (přihlášení experti) – nad finální verzí směrnice musí vytvořit „Inspire implemetation drafting rules“ Zbývá potvrdit na půdě Evropské rady – situace není příznivá?