Regionální potravina a novinky v legislativě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Advertisements

PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Revize Nového přístupu
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Regionální potravina v roce 2011 Ing. Jindřich Fialka Odbor potravinářské výroby a legislativy Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny - MZe 1.12.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ORGANIZACE KRAJSKÉ SOUTĚŽE REGIONÁLNÍ POTRAVINA A ZKUŠENOSTI Z OLOMOUCKÉHO KRAJE Ing. Pavel Stonawský.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Podzim 2014 Ing. Jindřich Fialka Ing. Martin Štěpánek.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Přehled preferenčních kritérií
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Problematika potravinových odpadů v ČR
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Regionální potravina a novinky v legislativě 24. července 2015 Olomouc Marian Jurečka ministr zemědělství

Regionální potravina Projekt Regionální potravina od r. 2010, organizuje ho MZe ve spolupráci s jednotlivými kraji za podpory Agrární a Potravinářské komory ČR. Důraz na malé a střední podniky. Vyhlašuje se v každém ze 13 krajů ČR, celkem oceněno 475 regionálních potravin. Výrobek musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, je-li to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin min. 70 %. Hlavní surovina ze 100 % tuzemského původu. Hodnotící komise vybírají vždy jeden vítězný výrobek v 9 kategoriích Oceněné výrobky získávají právo užívat značku daného kraje po dobu 4 let

Regionální potravina - 2015 rok 2015 – 6. ročník v roce 2015 se ocenilo 107 výrobků od 106 výrobců, celkem hodnotitelské komise vybíraly z 1262 produktů od 418 producentů značku Regionální potravina má k dnešnímu dni právo užívat 475 produktů, na konci roku 2015 vyprší platnost 96 výrobkům od držitelů z roku 2011 (7 výrobků opětovně obhájilo i v roce 2015) krátké distribuční cesty, Regionální potraviny jsou čerstvější, čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě, podpora zaměstnanosti v regionech. na www.regionalnipotravina.cz dostanou spotřebitelé komplexní informace o projektu, například i o místech prodeje oceněných potravin, akcích, pravidlech a harmonogramu soutěže.

Potravinové právo (2014-2015) Obsahem a výčtem změn v potravinovém právu byl rok 2014 i 2015 velmi významný, k 1.1.2015 – novela zákona o potravinách a nové evropské nařízení na označování potravin. Legislativa - kontinuální proces – transpozice předpisů EU, změny reagující na praktické zkušenosti orgánů dozoru i provozovatelů potravinářských podniků. Dopad na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin – přechodné období, vyprodání zásob a natištěných obalů. Dopad na všechny účastníky potravinového řetězce vč. spotřebitelů

Novela zákona o potravinách (od 1. 1. 2015) Cílem úprav - posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele. Rozšíření působnosti zákona (pokrmy – stravovací služby) Stanovení požadavků pro nebalené potraviny (pravidla pro předávání informací spotřebitelům v tržní síti) Úprava a rozšíření kompetence dozorových orgánů MZe (veřejné stravování obecně – SZPI, zvěřina ve veřejném stravování – SVS). Přesun gescí a agendy potravinového práva z MZd na MZe (lepší koordinace dozorových orgánů kontrolující potravinové právo, jedno kontrolní místo pro komunikaci s veřejností atd.). Navýšení maximální sankce u uvádění na trh potravin, které nesplňují požadavky na správné označení nebo kvalitativní parametry z 3 na 10 mil. Kč.

Evropské nařízení na označování potravin (od 13. 12. 2014) Obecně závazné požadavky na označování potravin pro všechny členské státy EU Cílem nařízení je poskytnout konečnému spotřebiteli základ, aby mohl učinit informovaný výběr (konečný spotřebitel by měl snadno porozumět informacím uvedeným na označení, jednoduché a srozumitelné údaje) Účinnost od 13.12.2014 Přechodné období – potraviny označené a uvedené na trh před 13.12.2014 do vyprodání zásob.

Evropské nařízení na označování potravin (od 13. 12. 2014) výčet povinných údajů pro všechny potraviny velikost písma – min. 1,2 mm povinné zvýraznění alergenů ve složení potraviny povinnou zemi původu – vepřové, drůbeží, skopové a kozí povinné nutriční označování – od 13.12.2016 tabulka výživových údajů (energetická hodnota, množství tuku , nasycených mastných kyselin , sacharidů , cukrů , bílkovin a soli) na obale všech potravin

Česká potravina Jasné legislativní vymezení pojmů „česká potravina“ a „vyrobeno v České republice“ a všech odkazů s podobným významem „česká potravina“ a odkazy s podobným významem (např. vlajka, znak, mapky) a) 100 % složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny (surovin – např. ovoce, zelenina, maso) a mléka pochází z ČR a všechny fáze výroby na území ČR b) součet hmotnosti složek pocházejících z ČR tvoří nejméně 75 % celkové hmotnosti všech složek stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny (např. složené potraviny – masné výrobky, mléčné výrobky, pekařské výrobky) a všechny fáze výroby na území ČR. „vyrobeno v České republice“ a slova s podobným významem všechny fáze výroby na území ČR. Podmínky budou muset splňovat pouze subjekty, které se DOBROVOLNĚ ROZHODNOU tyto výrazy a podobná vyjádření použít na obale potraviny.

Osvěta a komunikace ze strany MZe Semináře – dle konkrétních požadavků (např. přímo pro výrobce, pro region nebo vymezený potravinářský sektor) Konzultace – pracovníci sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny MZe, případně inspektoráty SZPI a SVS Žádosti o písemné vyjádření (MZe, SZPI, SVS) Písemně, elektronicky, telefonicky, osobně na místě… Každý podnět je cenná zpětná vazba, za kterou děkujeme

Ministerstvo zemědělství www.eagri.cz www.bezpecnostpotravin.cz DĚKUJI ZA POZORNOST Ministerstvo zemědělství www.eagri.cz www.bezpecnostpotravin.cz