Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Vedení el. proudu v různých prostředích
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vedení elektrického proudu v látkách
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Vodivost látek.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 01.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vedení elektrického proudu v kapalině
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05

Polovodiče Vlastní polovodiče © Petr Špína 2011 foto: wikipedia commons VY_32_INOVACE_B3 - 05

Vlastní polovodiče IV. skupina 4 páry sdílených elektronů Nevodič (žádné volné nosiče náboje) Vodič s nosiči náboje (elektrony, díry) wikipedia Si křemíkpolovodiče

Si izolant Si

vodič

Si – +

Bez pole: náhodný pohyb + rekombinace V elektrickém poli:páry elektron – díra Uspořádaný pohyb = elektrický proud A+A+ K-K

Polovodič je materiál, jehož vodivost se mění v závislosti na podmínkách. Odpor vlákna, délka 1 m, průřez 1 mm 2 : KovyPolovodičeIzolanty ∞ Ω

Zvýšení vodivosti: teplem světlem zářením atd. foto foto nikon.com Vlastní polovodiče čisté látky bez příměsí Si, As, Ge…

Součástky: Termistor- tepelně citlivý rezistor Fotorezistor- rezistor citlivý na světlo Užití:čidla pohybu, bezpečnostní technika teploměry expozimetry atd. termistorfotorezistor

Vlastní polovodičeSi, Ge Zahřátí nebo ozáření izolant zvýšení vodivosti Nízká teplota termistor + foto- rezistor