Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 21. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Univerzita Karlova v Praze INSPIRACE PRO FREEMOVERS Jak vycestovat do zahraničí „na vlastní pěst“ 4. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 18. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Univerzita Karlova v Praze 14. října 2014 Univerzita Karlova v Praze Základní možnosti financování zahraničních pobytů a další možnosti výjezdu do zahraničí.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Univerzita Karlova v Praze Studium v Itálii, Španělsku a Portugalsku 9. prosince 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Inspirace pro FREEMOVERS 3. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Zahraniční stáže- Evropské programy
Stipendijní pobyty. Erasmus Mundus Co je to program Erasmus Mundus? Erasmus Mundus ( ) je program zaměřený na podporu spolupráce a mobility v.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Vědecká prezentace v botanice a zoologii Eva Řehulková.
Stáže a stipendia - další programy a možnosti I DZS – Dům zahraniční spolupráce (programy pro mobilitu jednotlivců: CEEPUS, AKTION, Norské fondy a fondy.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti studia v zahraničí pro studenty lékařských fakult 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
 Středoevropský výměnný univerzitní program zaměřený na regionální spolupráci univerzit v rámci sítí.  Program má více než 20 letou historii, ČR je.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Doktorské studium v Německu - možnosti a financování Informační centrum DAAD v Praze Seminář pro doktorandy, IPSC Univerzity Karlové,
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
ODBOR MARKETINGU A VNĚJŠÍCH VZTAHŮ Mgr. Petra Švambergová FREEMOVERS, STÁŽE A DALŠÍ STIPENDIA.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Univerzita Karlova v Praze Možnosti studia v zahraničí pro studenty lékařských fakult 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 20. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Doktorské studium na FLD
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 13. října 2015
Univerzita Karlova v Praze Základní možnosti financování zahraničních pobytů a další možnosti výjezdu do zahraničí 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Mezinárodní kreditová mobilita Erasmus+
Institucionální rozvojový plán TUL 2017
Prioritní cíl 3: Internacionalizace
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS Studium v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky 21. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek

FREEMOVERS Co je třeba si uvědomit?  zařídit si zahraniční studijní pobyt/stipendium na vlastní pěst je časově náročný proces  začněte plánovat a zajišťovat studijní pobyt dlouho dopředu  informace nejsou povětšinou shromážděny na témže místě  ujasněte si svá očekávání, důvody a cíle pro zahraniční pobyt

Výhody a nevýhody FREEMOVERS výhody  studijní pobyt na univerzitě, která splňuje představy studenta – ne se všemi univerzitami či fakultami má UK/Vaše fakulta dohodu  student si může sám stanovit dobu trvání pobytu  možnost domluvit si individuální studijní plán nevýhody  časová a organizační náročnost  náročnost vyhledávání relevantních informací  vzdělání ze zahraničí nemusí být automaticky uznáno v ČR  možné problémy s finančním zajištěním pobytu

FREEMOVERS Jak začít?  vytipujte si vhodné potenciální univerzity (katedry)  konzultujte svůj plán s garantem svého studijního oboru (katedra, studijní oddělení)/se svým školitelem  konzultujte svůj plán se studenty, kteří již jako freemovers v zahraničí studovali  zjistěte si co nejvíce praktických informací o životě ve vybrané zemi

FREEMOVERS Typ studia  celý studijní program – řídit se informacemi pro zahraniční studenty – zpravidla na webu konkrétní univerzity/fakulty  část studijního programu (1-2 semestry)  individuální studium – především práce na diplomové/disertační práci, výzkumný pobyt atp.

FREEMOVERS Jak postupovat při kontaktování zahraniční univerzity?  vyhledejte konkrétní pracoviště (katedru) a zjistěte si o ní maximum informací  oslovte vedení katedry (příp. konkrétního odborníka, s nímž byste chtěli spolupracovat)  zašlete dokumenty, které si hostitelská instituce žádá  vyžádejte si akceptační dopis

FREEMOVERS Obecné podmínky pro přijetí Zahraniční univerzity zpravidla vyžadují doložení některých z následujících skutečností:  přihláška  kopie překladu diplomu  doporučující dopis(y)  jazykové znalosti (certifikát-y)  životopis  motivační dopis (ve kterém popíšete vlastní záměr studia nebo výzkumu)  projekt pro studium či výzkum/ projekt diplomové či disertační práce  další – kupř. doklad o finančním zabezpečení, kopie pasu, transkript studijních výsledků, sylaby absolvovaných předmětů

FREEMOVERS Jak si vybrat správnou univerzitu? Databáze univerzit  Academic Ranking of World Universities  Braintrack University Index  Universities Worldwide  Centre for Global Education  World Higher Education Database  Yahoo universities/by_region/countries universities/by_region/countries

Možnosti financování  Fond mobility UK  stipendia na základě mezinárodních smluv - MŠMT (DZS) a  vládní a jiná stipendia vybrané země  stipendia mezivládních a jiných organizací  stipendia poskytovaná nadacemi a grantovými agenturami  rozvojové projekty, granty - zpravidla v rámci výzkumu  stipendia konkrétních zahraničních univerzit

Financování podle délky či typu pobytu POZOR! Pro tentýž pobyt (totéž období) NELZE kombinovat vícero zdrojů ze státního rozpočtu (MŠMT). Nutno dofinancovat jinak.  konference, workshopy, - vlastní financování, granty, projekty, nadace  krátkodobé studijní a výzkumné pobyty - Fond mobility, granty, projekty, nadace  krátkodobé výměnné pobyty (1, 2 semestry), stáže - Fond mobility, stipendia (mezinárodní smlouvy, vládní a jiná stipendia), nadace  celé studijní programy v zahraničí - především nadace + stipendijní programy/nabídky konkrétních škol

Kde hledat relevantní nabídky/informace? – 1. část  web UK  web UK > Studium v zahraničí > Aktuality  ová konference Study-X - pravidelně aktualizovaná nabídka stipendií z celého světa, informace o aktuálních grantech, konferencích, soutěžích apod.  eastchance.com  mladi!nfo  IEFA International Financial Aid and College Scholarship Search  International Scholarships and Financial Aid

Děkuji za pozornost! Informační, poradenské a sociální centrum UK